Chiar si cei care au experienta o pot pati. Si se intampla. Oricat ai fi de vigilent si experimentat, tot mai exista niste sanse (e drept, mai putine decat in cazul altora) destul de serioase sa iti iei teapa pe internet. M-am mai bagat intr-o discutie pe facebook astazi. Mi se intampla atat de rar sa mai reactionez pe fb, incat trebuie sa consemnez pe blog, mai ales ca am lasat un comentariu destul de lung. Unii dintre voi, cei care ma urmaresc de mult timp, probabil stiu deja povestea, dar o vor citi acum intr-o alta forma, in alte cuvinte (ahahaha).
Alexandru Trusca, scriitorul, a scris acest comentariu:
Îți dau dreptate când spui că și clientul e vinovat. Mi se pare fascinant acum, când mulți dintre noi avem acces la tot felul de informații și trebuie doar să aloci un minim de timp pentru a căuta, să alegi să rămâi prost. Sunt acum sute de psihologi/terapeuți apăruți ca ciupercile după ploaie, mă gândesc că nici nu știi care are diplome luate pe merit sau nu, dar bănuiesc că asta se vede din feedbackul clienților. Sigur găsești ceva dacă te informezi temeinic.
Pe lângă ăștia, mai sunt și cei care au citit 3 cărți ale lui Osho și Cele 5 limbaje ale iubirii și pentru că nu știu nimic concret, se fac laif coaci, vorbesc sau scriu carti de dezvoltare personala sau sunt consultanți de biznis. Dacă la prima categorie prezentată, cu psihologi care nu știu cum au făcut facultatea sau nu leagă două vorbe coerent mai poți să iei țeapă o ședință-două, nu prea ai scuză dacă spargi banii la un tânăr(ă) de vreo 25 de ani cu profil mișto pe facebook, lăudat de nu știu ce influencer, dornic să te învețe cum să faci pace cu tine.
Și nici dacă un tânăr milionar în euro (de care n-ai auzit până acum, dar are poze cu mașini scumpe, gajici mișto și poze din locuri de vis) vrea să te ajute și pe tine să ajungi ca el, doar să cumperi nu știu ce carte pentru femei sau curs online, n-ai dreptul să te superi, că ți-ai făcut-o cu mâna ta. Iar asta cu vina clientului, în opinia mea, poate fi extinsă și în alte domenii HORECA, sănătate, etc. Evident, există și situații în care clientul din păcate nu are acces la internet sau nu știe să folosească tehnologia, mă refer la cei în vârstă sau cei din mediul rural. Dar când stai pe facebook, tiktok, instagram toată ziua, a fi prost e o alegere și e normal să aibă și consecințe.
I-am raspuns lui, personal, pentru ca ideea mea nu avea mare legatura cu postarea fetei care a starnit discutia:
In teorie fix asa este. Practic, exista o adevarata industrie care poate face dintr-un om simplu cel mai de succes vanzator de visuri. E destul sa ai bani si sa platesti pe cine trebuie ca sa te faca imediat celebru pe internet si sa isi aduca zeci/sute/mii de reviews bune. Uite, exemplu concret. Eu aici sunt, pe internet. Nu cumpar nici macar bomboane mentolate cu eucalipt pana nu rascolesc si ultimele site-uri. Si totusi mi-am luat teapa fix acolo unde as spune ca ma pricep, la caini.
Am cautat un dresor bun in Scotia pentru o problema a lui Bruno. Dupa zile intregi de cautari, verificari, intrebari, am ales o femeie care e catalogata ca fiind in top in Scotia. O singura sedinta m-a costat 145 de lire. M-a plimbat o ora pe strazi, in speranta ca o sa gasim un caine, ca sa imi arate ce trebuie sa fac in situatia cand Bruno reactioneaza urat. Nu am gasit. Ne-am intors la mine acasa, unde femeia a scos cainii ei din masina. Erau cuminti, fetite, bine dresate. Bruno a fost mielusel.
Apoi a aparut un caine mascul si cainele meu a innebunit complet. Dresoarea asta faimoasa si scumpa a fugit. La propriu a fugit. Cand a ajuns la masina, in siguranta, mi-a strigat ca nu am cum sa pun metoda ei in aplicare si mai bine plec cand apar asemenea situatii. Culmea, mi-o recomandase si cineva din Romania. Pana la Bucuresti i s-a dus vestea ca e buna. (plus 5 maimutoi care se tavalesc de ras)
Vezi cat de periculos poate fi sa ai un caine ca al meu
“La pomul lăudat să nu te duci cu sacul.”
Atât trebuie să ţinem minte cu toţii. :D