Skip to main content

Du(zi)na de cuvinte

Mai am o singură ţigară în pachet şi mă uit la ea aşa cum avarul se uită la cea mai de preţ comoară a lumii, în timp ce pofta de a o aprinde îmi invadează toate simţurile, mă ține încordată şi incapabilă să mă gândesc la altceva. De obicei, Mihai are un radar ascuns, care îl face să mă sune la țanc, exact când încep să fierb de grijă, convinşi fiind amândoi că prefer să merg cu tălpile goale prin deşert, să cânt în faţa a mii de oameni sau să mănânc ciulama; orice, numai să nu ies din casă într-o seară atât de rece, când oboseala dă semne că vrea să mă doboare.

Am scris cele de mai sus în viteză maximă. Acea ultima ţigară, nedorind să se înmulţească, oricât i-am zâmbit eu calin, devenise scrum în pătratul meu de sticlă, lovindu-mă cu un şah-mat ce m-a băgat la somn. Grea noapte! Visez cum sui din dună în dună pe un nisip mişcător, împingand spre vârf cuvinte cu şi fără sens. Vântul mi le rostogoleşte la vale şi le umple de granule dure. Visez cum ţeapa ascuţită mi se înfige în călcâi, amintindu-mi de propria vulnerabilitate, de slăbiciunea ce mă domină şi nu-mi permite să construiesc tot ce este desenat pe schiţa vieţii.

Sunt o gâscă, recunosc! O gâscă ce nu îşi poate domina pornirile, ce ţipă şi bate din picior atunci când provizia de paie se termină, o bleagă ce preferă să renunţe la multe pentru a fuma. De obicei, bleaga doarme cam 5-6 ore pe noapte, însă atunci când rămâne fără ţigări poate bate orice record, dormind aşa cum doarme un bebe abia venit pe lume, cu trezire din trei în trei ore, în speranţa că cineva va binevoi să refacă proviziile cât timp ea împinge spre vârf cuvinte cu sau fără sens, cât timp visează, sort după sort, o du(zi)nă de cuvinte şi mai multe de ţigări.

Ce au urcat colegii ei pe du(zi)na de nisip cuvinte puteţi afla urmărind particulele împinse de vântul creativităţii în tabelul clubului psi. Îi veţi găsi acolo pe Scorpio, Carmen Pricop, anacondele, Dan cel hipertensiv, Adriana mea, Vladen, dor, Radu Thor, maya, adicherish, ComiCultural, Dictatura Justitiei, Alina, Gabriela.

 

Comments
 • maya December 7, 2013 at 7:21 am

  Empatizez cu tine ca o gâscă fumătoare ce sunt.
  Pot sta fără mâncare, fără ce-o mai fi,
  dar fără țigări, nici o zi !

 • Radu December 7, 2013 at 7:39 am

  Atâta timp cât nu-nchide la non-stop, ţigările-s asigurate! 🙂
  Uite promit, când o să văd prima gâscă fumând în direct mă las şi eu de fumat! 🙂
  Nu vorbesc de fumul uşor cu care se face pastrama de gâscă! 🙂 Delicioasă dealtfel! 🙂

 • dordefemeie December 7, 2013 at 7:59 am

  Am trait pana de curand tot ce spui tu aici, si poate chiar mai mult de atat (e posibil sa stii), dar m-am speriat nitel, si m-a speriat si doctorita care mi-a interpretat radiografia, si nu mai fumez de 3 saptamani… sper sa ma tina de data asta.

 • Adriana December 7, 2013 at 8:03 am

  Radu, ai ceva cu pastrama, zău! Nu-i nimic şi mie imi place! Vienela, m-am distrat pe seama ta. Sâc! Ce să fac? Nu m-am putut abţine! Parcă te vedeam ca un leu, pardon …gâscă, în cuşcă. Lasă iubita…că altii au alte vicii. Eu nici măcar nu mai pun tigara lui Mihai la capitolul vicii. Am inceput sa intreb: Mâncare de animălute, apă, pâine şi tigări avem? De restul….mă ocup eu! Dar pe ger…nu ies. Ai dreptate…sora mea!

 • ComiCultural December 7, 2013 at 9:03 am

  Să recapitulăm: fumezi ca o turcoaică, fierbi de grijă, țeapa ți se înfige în călcâi. Trei activități generatoare de moarte, lentă sau violentă. Pe care o preferi?
  Fiind prima mea trecere pe aici, să fie într-un ceas nebun!!!

 • psi December 7, 2013 at 1:46 pm

  tocmai ce am dat telefon să mi se refacă provizia de tutun, că ceaiuri am. afară ninge demenţial, dar momentan lenevesc ca un mâţ pervazier… poate mâine, poate…
  totuşi: eu am renunţat cţnvda la fumat. 6 luni m-a ţinut. nici nu ştiu de fapt de ce m-am apucta iar. 🙁

  • psi December 7, 2013 at 4:34 pm

   doamne ce anapoda am scris! 🙁 cândva și apucat era… pfff…

 • javra December 7, 2013 at 1:50 pm

  Toţi fumătorii au acelaşi tip de comportament: ştiu că ar trebuie să se lase de fumat, dar, “vai, viaţa e atât de nedreptă că nu pot!” De parcă le-ar trebui un ajutor de undeva, din preajmă, să-i ajute să înţeleagă că viciul poate fi învins de raţiune. Desigur, pur teoretic, cu toţii sunt de acord cu asta, “dar e valabil pentru ceilalţi, nu pentru mine, eu sunt un caz special, ce aveţi cu mine?”

 • Carmen Pricop December 7, 2013 at 3:20 pm

  Eu n-am fumat vreo zece ani. Acum m-am deteriorat la loc, că toţi fumează în jur şi ispita e mare. Dar din cei zece ani am învăţat că pot şi fără ţigări, aşa că atunci când n-am, asta e! 🙂
  Pe primul blog am găsit fisa picată în duzină! Felicitări! 🙂

 • Ciufulici December 7, 2013 at 3:48 pm

  Eu am un obicei dement.
  Nu-mi cumpăr țigări cu pachetul,
  Mă duc la tutungiu de-a dreptul
  Și-i cer DUZINA!

 • Dan December 7, 2013 at 3:49 pm

  Eu aveam pe vremuri, când nu se înmulţiseră non-stopurile ca ciupercile după ploaie şi nici nu le trecuseră taximetriştilor prin cap că pot să facă şi-altfel de servicii decât transportul de persoane (acum nu mai suprinde pe niciun dispecer al unei firme de taxi să primească un apel gen “Vreau şi eu să-mi aducă cineva un pachet de Dunhill pe strada Tudor Vladimirescu la numărul 24”), în acele timpuri, spuneam, aveam obiceiul ca la începutul lunii să cumpăr două pachete de ţigări. Unul îl păstram în buzunar pe celălalt îl desfăceam, prindeam ţigările snop în mână şi-apoi le aruncam pe spate, cam cum aruncă miresele buchetul. Apoi mă întorceam, le adunam pe cele care se încăpăţânau să rămână la vedere şi repetam operaţiunea până când toate ţigările din pachetul astfel “sacrificat” îşi găseau câte un ascunziş acceptabil. Şi când rămâneam fără ţigări, porneam în expediţii de recuperare.

 • Andra December 7, 2013 at 5:26 pm

  eu una nu o sa ma apuc niciodata de fumat pentru ca sunt o zgarcita. cu banii pe care i-as da pe tigari prefer sa imi cumpar cercei, sa merg la film, sa ies la inghetata sau sa fac orice altceva. dar fratele meu e fumator si, la un anumit nivel, inteleg nevoia ta.

 • maria December 7, 2013 at 5:31 pm

  Eu sunt tare mandra de mine ca nu fumez! am incercat si eu ca tot omul , m-am mai jucat pe la petreceri, dar atat! O am exemplu pe mama mea care renunta si arenuntat la foarte multe lucruri pentru a-si asigura tigarile de fiecare zi, dar si pe tatal meu care a renuntat la tutun dupa 30 de ani…Dar…am si eu dependentele mele…:))…sa nu lipseasca sticla de Coca-cola din casa!…si cu asta cred ca am spus totul…oricum…nu stiu care dintre cele doua sunt mai periculoase: cola sau tutunul?

 • alina December 7, 2013 at 5:33 pm

  …cum ar spune Bitza:” fara vicii am fi doar niste roboti”…:))nu fumes, dar traiasca Coca-cola!:))

 • adicherish December 7, 2013 at 7:23 pm

  chestia cu lasatul sau nu de fumat e intr-o stransa legatura cu tot, dar absolut tot ce tine si de tine, trecut, prezent, perspectiva si ei, cei multi, sociatate. mediul, functie de cum te raportezi la el, iti poate dauna si atunci tigara perceputa si ca proprie convingere justificata prin placebo, nu musai prin “de nervi, suparare, inspiratie” e vorba lui Cioran mai benefica decat orice fel de leac, sfat, povata, favoare.
  a voi sa te rupi de asa ceva, cand fumezi si pentru ca-ti place si pentru ca e necesar pt ca ai stres pe care-l defulezi asa, prezinta riscuri, daca mediul si stilul de viata nu se schimba, ori atitudinea personala de raportare la ele nu se modifica fundamental.
  asa ca nu decideti asa doar ca sa bravati! 🙂

 • Gabriela December 7, 2013 at 7:49 pm

  O ultima tigara…cata traire, metafora si fum. 🙂 Sunt nefumatoare, asa ca nu stiu ce inseamna asta. Imi amintesc doar ca, odata, cineva mi-a povestit ca, simte o asa de mare dorinta sa fumeze, incat si-ar injecta tigari in vene. :)))

 • Alina December 8, 2013 at 11:04 am

  Esti o fumatore inraita, iti inteleg viciul… dar tare pacatoase sunt si fac ravagii in corp 🙁

 • dictaturajustitiei December 8, 2013 at 12:26 pm

  Nu credeam că este atât de mare coșmarul.Îh! Cumplit ! :mrgreen:
  Dar descrierea lui este frumoasă ! 😆

 • […] ar veni rândul meu să întreb: ce ați fi scris pentru duzina de cuvinte, dacă vi s-ar fi dat cuvintele bolduite mai sus? Ce au scris colegii mei puteți vedea în tabelul […]

 • elly weiss December 19, 2013 at 6:17 pm

  Nu vorbesc despre fumat fiindca nu stiu exact despre ce este vorba. N-am fumat niciodata.
  Dar aflu ca si tu “iubesti” ciulamaua :))

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.