Skip to main content

După un deceniu

Fane şi Beatrice se cunoşteau de mici. Locuiau pe aceeaşi stradă, la doar câteva case distanţă, însă diferenţele dintre ei erau prea mari pentru a putea fi prieteni.  El era trecut de vârsta la care băieţii termină liceul. Înalt, cu părul blonduţ şi ondulat, îmbrăcat mereu în aceiaşi pantaloni negri care îi evidenţiau picioarele lungi, cu ochii verzi migdalaţi, Fane putea fi văzut în fiecare zi la colţul străzii, cu mâinile în buzunare, sprijinind câte un gard.

Spre deosebire de el, care renunţase la şcoală după primele 8 clase, Beatrice adora cărţile, îi plăcea să se cufunde în fluviile de cuvinte înşirate pe foile albe, să trăiască alături de eroii pe care îi îndrăgea. Avea rezultate bune la şcoală, participa la olimpiade şi făcea mult sport. Era micuţă de înălţime, cu ochi căprui iscoditori. Avea o ţinută mândră, se îmbrăca elegant şi puţin cam prea serios pentru cei 15 ani ai săi.

În acea zi, pe când se întorcea de la antrenament, având pe umăr racheta de tenis învelită în husă, a auzit un fluierat subţirel în spate. Când a întors capul, l-a văzut pe “golanul” de Fane, cum era poreclit în cartier. Afişa un zâmbet frumos, dar cam bleg, în timp ce o studia din cap şi până în picioare. Iritată, Beatrice şi-a reluat drumul spre casă, întrebându-se ce ar fi putut Fane să vrea de la ea.

Nu a povestit nimănui, dar seara, când s-a băgat în patul moale, şi-a amintit privirea admirativă a băiatului şi a simţit cum obrajii îi iau foc. Fane o plăcea. Era primul băiat care se arată interesat de ea. Şi chiar dacă nu era cel mai potrivit, fata a continuat să se gândească la el în întunericul camerei, dorindu-şi ca a doua zi el să o fluiere iar. Dar nu s-a mai întâmplat. Trecea pe lângă el, se priveau serios pentru o clipă scurtă, apoi îşi vedea de drum.

După câteva zile în care nu şi-a putut muta gândul de la el, Beatrice şi-a luat inima în dinţi şi s-a apropiat de Fane. Îi cumpărase 4 pachete de ţigări fine. Acelaşi sortiment fuma şi mama ei, deci sigur erau bune. I-a zâmbit timidă, gata să plângă de emoţie şi i-a întins grăbită ţigările. Băiatul a făcut ochii mari şi a întrebat-o abrupt ce crede ea că face. Încurajată de căldura din vocea lui, i-a spus că a vrut doar să îi facă un mic cadou. Fane i-a mângâiat obrazul fin, a privit-o în ochi şi i-a spus să plece acasă, că el nu are nevoie de nimic.

Atunci au început să radă golanii cu care era, să îi ceară ţigările, ba unul a avut tupeul să îi strige că o va iubi el, dacă Fane nu vrea. Scârbită de situaţia în care se băgase, ruşinată peste măsură, Beatrice a fugit în casă plângând. Niciodată nu a vorbit cu nimeni despre acea zi. Nimeni nu a aflat. Aşa a trecut un deceniu. Fata de atunci se întreabă dacă Fane o luase vreo clipă în serios şi mai ales ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi profitat de prostia ei.

Comments
 • DANAP.RO January 23, 2013 at 5:40 am

  Cam ciudat imboldul ei de a-i face un cadou cuiva cvasi-necunoscut, oricat de disperata ar fi fost ca nu o plac baietii… 🙂

 • Ioana K-Man January 23, 2013 at 6:10 am

  Tigari??? I-a oferit TIGARI???

  • Rudolph Aspirant January 23, 2013 at 7:34 am

   Mie mi se pare plauzibil pt ca mama ei fuma tigari si ea asocia asta cu o anumita afectivitate la varsta aia, cand sexualitatea e inca destul de difuza, plus insotita de diverse emotii mai greu de diferentiat de o afectivitate romantica sau erotica propriu-zisa. Desigur, ar fi fost preferabil ca o fata de varsta ei sa fi beneficiat de o educatie sexuala mai buna in legatura cu chestiile astea, si sa nu cheltuie acei bani pe tigari total aiurea, mai ales ca erau banii mamei nu ai ei, ca nu cred ca avea un job, plus a ramas si cu o amintire total inutila de umilinta legata de niste interese sexuale chiar normale pt acea varsta.

   • Rudolph Aspirant January 23, 2013 at 2:45 pm

    Am inceput sa ma gandesc chiar cum a putut evalua Beatrice valoarea acelui cadou la 4 (patru) pachete de tigari. Mi-am formulat parerea ca pur si simplu probabil avea experienta ca o vazuse pe mama ei cumparand de la magazin cate 2 pachete de tigari o data, pt ca destul de multi oameni care fumeaza cumpara cate 2 pachete o data, (desi sigur unii or cumpara si cate 1 sau cate 4 sau cu cartusul, dar eu am vazut ff comun prin magazine ca multi cumpara 2, mai ales daca magazinul e aproape la colt si trec pe langa el oricum), si efectiv Beatrice a dublat valoarea unei afectiuni fata de un parinte cand a estimat pt sine insusi valoarea unei posibile afectiuni de tip erotic-romantic, si asa a ajuns la estimatia de 4 pachete…desi desigur ca s-a inselat la estimatie, a supraevaluat, si probabil 1 pachet ar fi fost poate mai realist, pt ca ce simtea ea era simplu interes sexual, pe care efectiv nu a stiut sa-l diferentieze prea bine de afectivitatea erotica-romantica, care aia, da poate ca merita 4 pachete de tigari, dar in general eu zic acum la 32 de ani ca e poate identic egala cu afectivitatea dragostei fata de parinti, tot 2 pachete, desi nu stiu daca am dreptate, poate ca e 2 1/2 sau 3 pachete asa la nivel de valoare naturala de mentinere de specie, (dar la mine asta nu e asa de proeminent), asta totul intr-o schema de posibile valori ierarhice a diferitelor feluri de dragoste descrise de grecii antici, (alea 4, sorge fata de parinti, eros fata de iubiti, filia fata de prieteni buni, agape fata de D-zeu si poate si fata de virtutea de a depune efort de iubire asa mai toata viata)…efectiv de aia mi-a parut si mie rau de aceasta valoare de estimatie gresita, desi e un scenariu destul de frecvent la adolescentii mici, iar in Romania e probabil chiar mai frecvent asa pe cultura decat poate in alte culturi, probabil mai des la fete, mai ales cu slaba calitate a curriculum-ului de educatie sexuala, chiar si acasa in famile uneori, nu mai zic de ce o fi pe la scoala, ca ce e la scoala nu e super-optim nici in tarile cu experienta pt asa ceva…drept care recomand si aici emisiunea relativ recenta de educatie sexuala de pe MTV a d-lui Dan Savage, numita Savage U, (despre care am mai scris recent si pe blogul Pandhoraa, inclusiv cine e Savage), desi nici aia nu e ceva super-extraordinara, dar totusi mai adreseaza si relatiile dintre oameni nu doar simple informatii medicale, chiar daca le adreseaza la nivel mai practic pt adolescent mai mare de la 17-18 ani in sus, dar totusi e decent si posibil informativ la nivel teoretic si pt cei mai mici.

    Dar acum zau daca nu mi-a venit ideea de a estima toate cele 4 tipuri de dragoste in echivalent de pachete de tigari !

    Deci daca sorge e 2 pachete, (ca asa am determinat din start), eros e poate 3 pachete, filia cate pachete sa fie ? Dar agape ? Ma duc sa vad daca si cum le-au ierarhizat grecii antici pe valoare, si revin daca aflu ceva interesant.

    • Rudolph Aspirant January 23, 2013 at 3:31 pm

     Revin pt a preciza ca pt grecii antici Agape era “dragoste adevarata” care include si elemente de stabilitate si de efort, si elemente de ospat (nutritiv, si la figurat), totodata aia de nivel neconditional a unui parinte fata de copil dar si a unor iubiti ff importanti unii pt altii, inclusiv de nivel de consort fata de care faci acel efort de iubire mai permanent, nu doar simpla indragostire cu adevarat pasionala (chiar si ff reala si sincera si mult dincolo de simpla atractie pur sexuala) in primele 3 luni sau 3 ani, etc., asta a 2-a fiind Eros. (Ma rog chestia cu Agape in relatia cu D-zeu a fost preluata si de crestini si dezvoltat ulterior si in sensul asta.)

     Deci Eros e indragostirea si dragostea pasionala erotica-romantica din Romeo si Julieta si similare, fie ca e la prima vedere sau nu, dar poate fi si de admiratie estetica a unei opere de arta autentic frumoasa sau chiar a unei gest uman cu adevarat frumos, a unei valori autentice de mare interes uman, chiar si a acelei “beautiful friendship” de la sfasitul filmului Casablanca, adica nu trebuie neaparat inclus act sexual comportamental uman, poate fi si platonic.

     Filia e o chestie dezvoltata de Aristotel, si inseamna in esenta loialitate, care este considerat o virtute, atat in realtia dintre consorti, cat si prieteni, cat si rude, cat si poate si cetatenii unui loc, sau poate cei cu hobby sau profesii similare, asa la nivel de breasla, dar include si respect, si comportament etic, adica nu e legat doar de a avea o loialitate fata de un brand comercial pt ca primesti o spaga ca ii mentionezi pe aia pe blog, ca simpla reclama, desi e total OK sa faci si reclame in scop de infotainment sau educativ, plus e total OK sa primesti si ceva bani in schimbul efortului depus, asa daca devine de nivel profesional, dar totusi daca ii mentionezi, ii mentionezi si pt ca sincer ai evaluat ca si o merita, nu doar pt spaga, si asta e valabil si pt alte profesii decat PR-ul, de ex preot sau medic. Adica e OK cu banii, dar totusi sa fii corect si etic profesional, si sa incerci totusi sa nu incalci legile sau macar cutumele tarii sau regiunii respective.

     Si in final Storge (nu sorge, am scris eu gresit mai sus), NU e afectiunea principala fata de parinti, am gresit si in legatura cu asta, e o simpla afectiune asa fata de vecini, colegi de serviciu, (desi poate fi si fata de parinti si rude, frati, surori, etc sau parinti fata de copii, dar nu e ceva super-ideal e mai mult ceva asa mai primitiv si mai simplu, mai de gen ca 2 pui de lei sau de ursuleti care se joaca unii cu altii si au afectiune unii fata de altii, plus invata sa coopereze, etc). Poate fi si o afectiune fata de un leader politic oarecare care ti se pare mai OK, de ex daca il admiri pt ceva anume, ca de ex Martin Luther King, sau pres JF Kennedy.

     E explicat destul d econfuz pe wikipedia + nu vad un top ierarhic deosebit de clar, desi se pare ca Agape e cea mai tare, insa nici Eros, nici Filia nu e de lepadat. habar nu am cat de valoroasa era considerata Storge, pare a fi ceva mai mult biologic din punctul de vedere al unor greci antici interesati de superioritatea rationalitatii si moralei umane, desi doresc sa mentionez ca in ultima vreme se descrie substrat de empatie si chiar posibil judecati morale in legatura cu ce poate parea just si injust si la animale de tip maimuta cimpanzeu si elefant similare cu ce se gaseste si la copii umani de 2-3 ani, deci, desi o fi biologic, nu e numai la om, plus nu cred ca nici asta nu e total de lepadat, ca daca ai substratul biologic deficitar de la bun inceput, nu vei reusi sa te descurci prea bine in societate.

     =======

     Acum ca am determinat ca Beatrice avea note bune la scoala, desi era slab educata sexual, plus in dezvoltare, aflata in fata aparitie primelor interese sexuale, imi e si mai usor sa inteleg

     a) cat de usor a putut face acea eroare de estimatie la nr pachete de tigari, plus

     b) anunt ca eu personal m-am decis anti-top ierhic si m-am decis sa acord valoare identic egala de 2 pachete de tigari pt fiecare din aceste tipuri de dragoste descris e d egrecii antici, pt ca altfel devine mult prea complicat si efectiv NU stiu sa ierarhizez valoric-estimativ in acest sens ca sa fie corect.

     Deci am iesit cu 8 pachete de tigari + daca suntem fumatori cumparam si 2 pt interesul nostru egoist personal, si asa a iesit 1 cartus !!

     (Sper sa nu se traga concluzia ca as face cumva reclama ca lumea sa se apuce de fumat pt ca ESTE cu adevarat o addictie TOTAL nociva, in ff multe planuri. Ce era esential era ca indiferent de moneda de schimb, eu am acordat 2 puncte la fiecare fel de dragoste + 2 puncte pt dragostea fata de sine insusi, ca sa iasa frumos de nota 10 !)

 • Irealia January 23, 2013 at 6:31 am

  Până şi numele personajelor le trimite în universuri diferite. Nu-i ciudat cum un om care poate ajunge la asemenea profunzimi nu reușește să iasă din colțul său și să pășească în lume? Bineînțeles că a luată-o în serios, but he knew better. A preferat să se complacă și-a dat dovadă de un altruism de care numai astfel de indivizi sunt capabili.

 • Radu January 23, 2013 at 7:13 am

  Si ce raspuns si-a dat Beatrice ?
  Si daca nu a vorbit cu nimeni, tu de unde stii ? 🙂

 • Rudolph Aspirant January 23, 2013 at 7:54 am

  Mie mi-a placut povestea si efectiv inca o data sincer ma minunez ce bine si ce autentic, chiar realist se pricepe Vienela sa descrie emotii total plauzibile pt copii adolescenti, atat baieti cat si fete. Mie personal, desi sunt sigur ca exagerez un pic probabil din ignoranta personala in legatura cu istoria literaturii, textul asta mi se pare aproape de nivel cehov-ian, (desi Cehov nu prea cred ca a descris multi adolescenti ci mai curand adulti), plsu efectiv m-a atras si numele celor 2 protagonisti, Fane (Stefan) si Beatrice, desigur Beatrice ducandu-ma imediat cu gandul la tanara Beatrice di Folco Portinari careia poetul Dante Alighieri i-a dedicat rolul de a-l calauzi dinspre Purgatoriu catre Paradis in Divina Comedie, si i-a fost muza si pt alte lucrari, iar Fane…ma rog, desi exista si asociatii comice cu un posibil oarecare Spoitoru, nici asta nu mi s-a parut de nivel total ridicol, mai ales ca acest personaj statea rezemat de un gard, iar asta pt mine mi l-a facut oarecum simpatic chiar prin asociatia cu Spoitoru pt ca efectiv m-am gandit automat la activitatea de vopsitor de garduri amator insa inexpert a lui Tom Sawyer…si efectiv, din cauza asta poate, imi vine sa scriu ca personajul Fane, asa cum a fost el descris de Vienela in aceasta poveste nu mi se pare un simplu cliseu de golan pierde vara oarecare, insa mi s-a parut chiar posibil incipient schitat uman cu un ochi chiar destul de indulgent/intelegator al autoarei fata de propriul lui caracter inca in dezvoltare, care ar fi putut teoretic invata cev adin acea intalnire cu Beatrice, (chiar daca sansele realiste pt asa ceva sunt real minuscule)…mie personal Fane mi s-a parut chiar oarecum induiosator si semi-simpatic in aceasta poveste, mai ales pt a parut ca schiteaza o mica incercare de a se diferentia de gasa de alti golani simpli din jur…si poate ca si Vienela a dorit sa-l ajute in acest sens, nu stiu daca din simpatie pt el, cat mai mult din speranta pt abilitatile Beatricei.

  • Rudolph Aspirant January 23, 2013 at 8:10 am

   Pt fanii eroilor adolescenti ceva mai curajosi si poate ceva mai maturi din trilogia Hunger Games, tocmai am aflat ca exista o alta autoare, Veronica Roth, care a scris o carte de gen similar, insa a carei actiune se petrece intr-un mediu urban de viitor “distopic” SF in Chicago, cu un personaj principal numit chiar Beatrice (Prior), care are 16 ani, si care povesteste povestea din punctul ei de vedere, si ca si aceasta carte face parte dintr-o trilogie, care va fi si ea ecranizata, plus e deja tradusa sau in curs de publicare in multiple limbi internationale, inclusiv lb romana prin editura Leda, (cf blog autoare). Primul volum al trilogiei se numeste Divergent, al doilea volum se numeste Insurgent, si al treilea va apare in 2013, dar nu se stie ce nume va avea.

 • mixy January 23, 2013 at 8:47 am

  aș vrea să știu perioada în care se întâmpla treaba asta, ca să știu ce-ar putea oferi o Beatrice acum… 😀

 • amiralul January 23, 2013 at 8:52 am

  ce nasol 🙁 sad storry 🙁 eu sunt mai sufletist si-mi pare rau de ea 🙁

 • coco January 23, 2013 at 10:59 am

  eu stiu o poveste adevarata , cu un Fane si o Beatrice , au trecut 8 ani , el este cel mai bun sot din lume si mai are ceva si isi ajunge sotia din urma cu studiile …desi nimeni nu le-a dat nici o sansa la inceput…

 • cotos January 23, 2013 at 11:05 am

  Ciudat cadou a ales..Eu luam tigarile totusi, la ce scumpe au devenit…

 • aA January 23, 2013 at 12:47 pm

  mai ca as zice ca beatrice a fost norocoasa! se pricep atat de bine fane-astia sa strice viata lor si pe a celor care nu-s ca ei…

  • Rudolph Aspirant January 24, 2013 at 10:43 am

   Chestiile astea cu “stricatul vietii” se intampla, cred eu, in destul de multe cazuri si din simpla ignoranta a personajului caruia i s-a stricat viata, (exact cum mi s-a parut in aceasta poveste), desi desigur, e posibil ca in alte cazuri chiar sa apara asa cineva “rau” din exterior cu rolul si chiar dorinta malevolenta sau semi-malevolenta sau chiar tendinta sociopatica mai larga de a “strica vietile altor oameni”, sau in alte cazuri ca persoana carei viata i-a fost stricata sa aiba probleme de sanatate reale, (ca intr-adevar problemele de sanatate, mai ales daca survin la o varsta asa tanara pot strica viata cuiva destul de usor), dar posibilitatile astea sunt totusi, cred eu, mai rare, (precis sub 40 %, as zice chiar din burta sub 33 %), iar varianta a 2-a e rara si ea deoarece efectiv altor oameni pur si simplu nu le pasa indeajuns de alti oameni ca sa doreasca sa fie exploatatori malevolenti fata de ei, desi e destul de clar ca atunci cand exista un om mai vulnerabil, va exista si o sansa sporita ca cineva din jurul lui sa il poata exploata si chiar sa doresca sa il exploateze, iar vulnerabilitatea cuiva tine tot fie de ignoranta fie de sanatatea victimei respective…fata de care eu am compasiune asa la nivel de om obisnuit, (ca NU ma angajam in vreo activitate de a acuza sau blama victima in acest comentariu), insa totusi nu e jobul, sau hobby-ul, si nici stilul meu sa am eu personal asa toata ziua compasiune generala ff profunda fata de atatia oameni victime si/sau suferinzi ai lumii cati or exista, dar pe care efectiv nu-i cunosc.

   • Rudolph Aspirant January 24, 2013 at 10:50 am

    Iar de ignoranta un copil NU poate fi el “de vina”, de vina chiar ca sunt aia care erau raspunzatori sa-l educe la varsta cand oamenii sunt educabili. Ca daca ti se strica viata ca adult ignorant insa totusi sanatos si fara retard mintal sau alte dificultati de invatare, dupa ce ai avut tousi o copilarie si adolescenta relativ optim linistite, atunci in cele mai multe cazuri e din cauza ca ai fost efectiv excesiv de lenes si/sau prea egoist. Ma includ si pe mine in aceasta categorie de oameni, desi eu nu imi consider intreaga viata stricata, ci numai portiuni ale ei, mai ales legate de cariera si ierarhie sociala, (astea fiind totusi destul de importante pt barbati), si pt aceste portiuni deficitare “de vina” sunt numai si numai indolenta mea si egoismul meu excesiv personal.

 • javra January 23, 2013 at 1:40 pm

  Iubiri adolescentine.
  Totul e închipuit de Vienela, dar e realist descris.

 • Andra January 23, 2013 at 7:35 pm

  Vienela, nu pot decat sa-ti multumesc pentru aceasta poveste minunata.

 • Cris-Mary January 23, 2013 at 8:34 pm

  Foarte frumoasa povestea.. Mereu fetele bune gasesc ceva frumos in baietii rebeli 😀 O seara minunata iti doresc!

 • silavaracald January 24, 2013 at 7:46 am

  De Dragoste se indragostise ea atunci, nu de Fane. El doar a fost acolo cand i s-a intamplat asta.

  • Rudolph Aspirant January 24, 2013 at 11:03 am

   Pai cam asta ziceam si eu, desi ma rog nici macar nu incadrasem sentimentele ei relativ confuze in categoria de Dragoste, ci erau simple interese sexuale noi aparute la un adolescent in legatura cu care acel adolescent efectiv nu fusese absolut de loc pregatit si informat la nivel cat de cat minim competent acceptabil, ba le-a mai confundat si cu dragostea de tip Eros, plus, mai rau, le-a si proiectat asupra unui Tom Sawyer oarecare. Chiar ca Beatrice nu era de tip Becky Sharp, in ciuda notelor bune la scoala si a activitatii sportive si a sanatatii ei generale, dar nu e de vina personalitatea ei, pur si simplu la varsta aia scoala e de vina + poate partial si parintii ei ca nu au educat-o sexual cat de cat la un nivel minim necesar, si efectiv s-a educat exclusiv din carti de fictiune romantica, dintre care unele, mai ales clasice, chiar sunt destul de OK pt a invata despre Eros, (ca doar de aia au si fost scrise), dar efectiv nu sunt indeajuns si pt a fi educat sexual si in legatura cu relatiile dintre oameni din cultura contemporana + dintr-o cultura real diferita decat cea a locurilor si timpurilor in care au fost scrise acele povesti, si efectiv de asa ceva sunt raspunzatori destul de importanti si cei care alcatuiesc curriculum-ul Min Educatiei, daca scoala e totusi un efort public de destula vreme pe UE, hai poate partial si parintii intr-o oarecare masura, ca totusi un copil e si in raspunderea lor. Dar tot de aia si facusem totusi promo mai sus la emisiunea lui Dan Savage pe MTV, ca de alta mai educativa despre sexualitate si relatii la tineri efectiv nu stiu in clipa asta, ca nu m-a mai interesat in ultima vreme pe mine personal.

 • elly weiss January 24, 2013 at 10:02 am

  Oameni si oameni…
  Vreau doar sa cred ca Fane era un tip cumsecade in adancul sufletului… 😉

 • Dan January 24, 2013 at 4:55 pm

  Cred ca Fane nu era “golan” ca ceilalti golani, trebuia un mic “brânci” ca sa fie adus la drumul drept, dar…

 • Andreea January 29, 2013 at 1:14 pm

  Beatrice erai tu, sa inteleg? cu totii povestim despre ce a patit un ” prieten” 🙂

  • Vienela January 29, 2013 at 1:55 pm

   Ma vad nevoita sa te dezamagesc. Povestile despre mine sunt intr-o alta rubrica. Daca mai treci pe aici, cu timpul descoperi care sunt adevarate si care nu. 😉

 • […] Vienela m-a încântat c-o poveste mișto, dar tristă. Asta–mi place la ea. Nu știi niciodată când e doar o plăsmuire a imaginației ei, când o frântură de realitate. Trăită câteodată chiar de ea. […]

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.