Număram fructele pe care le mâncau băieţii mei din borcanul cu dulceaţă de nuci verzi de la Bunicel.ro aşa cum îşi numără avarul fiecare ban. În egoismul meu de om care adoră dulceaţa tradiţional românească, făcută la ceaun pe foc de lemne, aş fi vrut să îi văd făcând orice altceva. Nucile verzi, aceste mici minuni ale naturii, dispăreau înghiţite cu poftă, una câte una, în timp ce eu visam la un corn al abundenţei care să înlocuiască, iar şi iar, conţinutul borcanului ce se golea văzând cu ochii. Dulcea şi aromata mea comoară era pe cale să se termine.

-De când vă place vouă amestecul acesta de gusturi, dulce-amărui-acrişor? i-am întrebat într-un final.

-Nu te credeam când spuneai că dulceaţa de nuci verzi este o adevărată delicatesă, cu care altădată se delectau boierii, mi-a răspuns soţul meu. Abia acum, că am ocazia de a simţi toate aromele ei, înţeleg pe deplin ce spuneai cândva…

dulceata de nuci verzi si de visine

Nici eu nu aş fi crezut că m-aş putea comporta cu familia mea ca un avar, doar pentru că speram, în sinea mea, să nu se arate prea entuziasmaţi de dulceaţa de la bunicel.ro, să pot mânca pe săturate. :) M-a distrat ideea de a poza şi pisicuţele care s-au repezit curioase de cum am scos borcanele din pachet. Doar ele mai lipseau din peisaj, pentru a putea dovedi că nimeni nu poate trece nepăsător pe lângă dulceaţa de nuci verzi. :D

dulceata la ceaun si pisici

Poate pentru că i-am dus atât de mult timp dorul sau poate pentru că cei de la bunicel.ro chiar au respectat întocmai reţeta tradiţional românească, dulceaţa de nuci verzi mi s-a părut chiar mai bună decât cea cu care mă delectam în copilărie. Şi nu exagerez cu nimic când spun asta. La fel de bună mi s-a părut şi dulceaţa de vişine cu care am umplut un întreg platou de clătite. Dulceaţa de vişine nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este exact aşa cum îmi imaginam că trebuie să fie, are acelaşi gust, aceeaşi textură şi consistenţă de care îmi amintesc cu drag din zilele copilăriei, când mătuşa mamei mele pregătea dulceaţa la ceaun, pe foc de lemne, iar noi, copiii, dădeam iama în cămară pentru a mai desface câte un borcan.

dulceata traditional romaneasca

PS: Acest articol nu reprezintă decât părerea mea sinceră şi pur subiectivă. Nimeni nu m-a plătit să îl scriu. Am făcut-o pentru că suntem extrem de încântaţi de aceste dulceţuri şi pentru că îmi place să îi susţin pe cei care păstrează tradiţiile românilor şi care luptă pentru a se ridica într-o lume în care marile lanţuri de magazine acaparează piaţa.