Dacă ar fi să compar dragostea cu ceva, cred că aş alege să spun că seamănă bine cu dulceaţa de ardei iute din care tocmai am gustat cu câteva zeci de minute în urmă pentru prima dată în viaţă. Cum e dragostea? La început, când abia îi deschizi cu timiditate porţile, te învăluie în arome dulci acrişoare, în şoapte ce promit să-ţi ofere trăiri de neuitat. După ce guşti din dragoste, în suflet simţi cum se naşte o senzualitate fierbinte, cum întreg trupul îţi devine văpaie, flacără vie. Fie că trăieşte veşnic, fie că se stinge rapid, după doar o vară, dragostea aduce cu sine iuţeala fără de care o relaţie nu poate exista. Acelaşi lucru face şi dulceaţa de ardei iute.

Mi-a fost teamă să gust din ea, la fel cum, cu foarte mulţi ani în urmă, îmi fusese teamă să mă bucur cu toată fiinţa de dragostea ce îmi acapara, pas cu pas, inima şi mintea. Am deschis cu un strop de reţinere borcanul. Aroma inconfundabilă de ardei capia mi-a învăluit întreaga bucătărie, mi-a invadat simţurile şi mi-a trezit pofta de a gusta. Un amestec de dulce şi acrişor se insinua pe nesimţite. Am luat un vârf de linguriţă şi am pus pe limbă. Ca într-o dragoste abia descoperită şi gustată, trupul mi-a devenit văpaie. Pe rând, dar atât de iute, dulcele a fost înlocuit de acrişor, apoi acrişorul de usturimea parfumată a ardeiului iute.

Dragostea poate fi consumată rapid, toată odată, ca o flacără vie ce arde în interior şi lasă în urmă cicatrice mai mult sau mai puţin dureroase, dar atât de dulci la pipăit, atât de parfumate în amintire. Se spune că cei norocosi întâlnesc dragostea care se consumă încet, mocnit, care durează întreaga viaţă şi care condimentează existenţa cu un amestec de dulce, acrişor şi iute. Cum nu s-a inventat încă aparatul care să masoare intensitatea dragostei, e greu să ne dăm cu părerea şi să decidem care dragoste e mai puternică, mai profundă, mai aromată şi mai apetisantă, chiar şi în cazul când omul le trăieşte pe ambele. Dar putem decide dacă să mâncăm întreg borcanul cu dulceaţă de ardei iute deodată, într-o singură zi, sau dacă dorim să gustăm linguriţă cu linguriţă pentru a savura cum se cuvine acest produs picant.

După primul vârf de linguriţă mi-am spus în gând că voi gusta puţin câte puţin, în zile diferite. Aproape fără să conştientizez, în timp ce scriam, linguriţa s-a mai băgat de câteva ori în borcan, furând vârf cu vârf câte un strop din magia iute şi parfumată. Mi-am amintit că citisem pe internet despre efectele benefice pe care le are asupra sănătăţii omului (întreaga listă o puteţi vedea pe site-ul bunicel.ro). Încă nu m-am lămurit dacă în această privinţă este la fel ca dragostea, dacă poate fi consumată în cantităţi nelimitate şi nici nu ţin neapărat să aflu. Consider că nici o exagerare nu e bună, aşa că voi savura câte un vârf de linguriţă din dulceaţa de ardei iute preţ de câteva secunde pe zi, cât să îmi condimentez viaţa.

dulceata-de-ardei-iute