Se născuse cu unul dintre picioare puţin mai scurt. Se legăna uşor la fiecare atingere, de parcă un vânt potrivnic nu i-ar fi permis să stea mândru pe cele patru picioare. Era ocolit de majoritatea celor care îl întâlneau. În sufletul lui se dădea o  luptă surdă între dorinţa de a-i ajuta pe alţii şi bucuria de a nu fi pus să facă ceea ce ştia, dar îl obosea. De parcă asta nu ar fi fost de ajuns, la câţiva ani după ce s-a născut a avut un grav accident, în urma căruia a rămas cu o rană adâncă, o tăietură care atrăgea atenţia şi oripila, ducând la izolarea lui forţată.

Făcea ce făcea şi se trezea mereu în mijlocul drumului, în cele mai nepotrivite momente. Din această cauză, toţi îl împingeau, îi aruncau vorbe grele, îl trimiteau să stea într-un colţ, unde să nu deranjeze pe nimeni. Foarte rar, câte un rătăcit apela la el, atunci când fraţii lui erau ocupaţi. Nu se putea bucura de acele momente, de ajutorul pe care îl dădea necondiţionat. Stăpânii lui se băgau de fiecare dată, avertizându-i pe ceilalţi că nu este de încredere, că nu oferă confortul sperat şi că este răzbunător.

Era cel mai mic dintre fraţi. Îşi plângea durerea în singurătate. Într-o zi, unul dintre stăpâni, parcă intuind drama pe care o trăia, a încercat să îl opereze, să îl scape de chinurile pe care rana nevindecată i le provoca. Dar nu a reuşit. Avea pielea prea fină, se crăpa mult prea repede şi îi punea viaţa în pericol. Au vrut să îl eutanasieze şi a avut mare noroc cu stăpâna, care l-a protejat. Pe ea nu o pedepseşte niciodată.

Dar pe ceilalţi, pentru toate vorbele urâte, pentru toate gândurile rele, pentru dispreţul lor făţiş, îi face să sufere de câte ori îi prinde, de câte ori fac greşeala de a apela la serviciile lui. Ce le face?

Aflaţi că cel mai mic scaun din casa mea, cel care are o crăpătură urâtă pe suprafaţa unde ne aşezăm dosul, apărută atunci când Mihai l-a scăpat de la înălţime, are obiceiul să îmi ciupească băieţii, să le prindă bucăţi de şezut în crăpătură, făcându-i să ţipe, să sară nervoşi, să injure şi să promită că îl vor arunca.