Anul care a trecut mi-a oferit ocazia de a-i studia pe mulţi dintre prietenii lui Ionuţ, de a-mi face o părere clară despre ei, despre ce înţeleg prin distracţie şi de a mă mira de gusturile unora dintre aceşti prieteni.

Fiind la vârsta majoratului, fiecare dintre ei şi-a dorit să serbeze clipa din care începe să aibă responsabilităţi legale în felul propriu. Puţine au fost săptămânile în care Ionuţ să nu ne ceară bani pentru cadouri, bani pentru cluburi, bani pentru un nou majorat. Aşa am aflat câţi dintre ei deja fac ce vor şi le cer părinţilor mai mult decât aceştia îşi pot permite, câţi preferă să serbeze cu doar câţiva prieteni, retraşi într-un bar fără pretenţii, câţi iubesc serile în natură, de preferat în deltă, la un peşte pe grătar.

În general, pentru fetiţe am cumpărat cadouri. Cercei, muţunei de pluş, ba pentru una chiar şi o perucă. Şi-au imaginat ei, băieţii, că va gusta gluma şi se va bucura de nebunia roş-albastră. :)) Băieţii în schimb, ajungeau repede la mica înţelegere: “să nu te prind că îmi aduci cadouri; vino cu banii, să putem lua mai multă băutură”. Nici în privinţa locaţiei nu erau pretenţioşi. Le era absolut indiferent unde petrec, dacă existau boxe care să spargă timpanele şi dacă băutura curgea gârlă.

Fiind mamă de băiat, obişnuită cu ideile lui simple legate de petreceri, mă miram de câte ori auzeam de pretenţiile emise de fetiţe. Majoratul trebuia serbat într-un local de fiţe, unde băuturile sunt scumpe şi bine colorate, erau atente la cele mai mici detalii, chiar şi la mobila din cluburi. Bine că nu am spus nimic rau de faţă cu el, deşi am gândit. Pentru că mi-am amintit mai apoi cât de pretenţioasă şi plină de ifose eram şi eu, cum refuzam să intru într-un bar sau restaurant dacă nu arăta aşa cum mi-aş fi dorit eu, dacă nu îndeplinea toate condiţiile, dacă părea aranjat fără pricepere sau cu economie. :))

Cei care spun că suntem egali, că nu este nici o diferenţa între o fată şi un băiat, să se mai gândească o dată şi încă o dată, să se uite în jur, să îşi amintească ce gândeau la 18 ani. :))