De cand ne-am intors anul trecut de la mare am decis ca prea multi ani am dat vina pe lipsa banilor si am stat acasa, in loc sa vedem lumea si sa ne bucuram de frumusetea ei. Prin toamna ne-a trecut prin cap sa pregatim o mini-vacanta in Turcia, undeva la Izmir. Ma batea gandul sa imi cumpar un dictionar roman-turc si sa invat cateva cuvinte de baza pentru a putea comunica macar la cel mai mic nivel cu oamenii pe care i-as fi intalnit in vacanta. Sotul meu a plusat, spunand ca mi-ar prinde bine daca as avea un dictionar roman turc si turc roman, ca limba turca este o limba grea pentru romani si nu poate fi invatata in doua saptamani. Nepotul nostru, care are sapte ani, mi-a spus ca vrea si el un dictionar roman turcesc, desi inca nu intelege exact ce inseamna cuvantul dictionar.

Eram deja in cautarea unui dictionar romano turc atunci cand au avut loc evenimentele din Turcia, in 2016. Nu am dat importanta. Intreaga lume este o oala care fierbe in clocote sau mocnit. Asta nu inseamna ca ne vom ascunde in case si vom astepta apocalipsa ori venirea vreunui salvator din alte lumi. Trebuie sa ne continuam drumul prin viata, sa o traim la intensitatea pe care o putem suporta, sa ne contruim amintiri placute pentru vremea cand nu vom mai putea face tot ceea ce facem acum. La sfatul sotului meu, am cautat prin online un dictionar roman turc si turc roman, stiind ca e important sa il cumpar si studiez din timp, daca vreau sa discut cu localnici, sa cumpar mirodenii si suveniruri din pietele utrcesti, sa ma bucur de tot ceea ce aceasta tara imi poate oferi nou.

Din pacate, acum aproape ca ne-am speriat, dupa ce a avut loc un incident chiar in orasul unde voiam noi sa petrecem vacanta. Aproape ca nu imi vine sa mai merg acolo, deci nu mai am nici motive intemeiate sa imi cumpar acel dictionar roman turcesc despre care imi spunea nepotul. Sau poate ca, nebuna cum sunt, pana la vara uit de incident sau ridic din umeri si spun ca nu imi pasa, ca nu mi se poate intampla mie. Vom vedea. Daca aveti nevoie de un dictionar romano turc (este util publicului larg, dar si traducatorilor, cercetatorilor, studentilor si profesorilor), sa stiti ca eu am gasit pe site-ul NextPublishing.ro.