Tocmai am terminat de citit Dick Ochi-de-mort (Deadeye Dick), carte scrisă de Kurt Vonnegut, o tragicomedie având ca temă absurditatea existenţei. Nu voi face recenzia cărţii, ci voi recomanda două reţete explicate pe larg de naratorul Rudy Waltz, potrivite pentru această duminică în care nu putem ieşi la grătar din cauza codului de nu mai ştiu ce culoare.

Reţetă haitiană de peşte cu cocos:

Punem două căni de miez de nucă de cocos ras într-un tifon, ca atunci când facem brânza de casă, deasupra unui vas. Turnăm deasupra o cană de lapte cald şi stoarcem bine. Se repetă procedeul cu încă două căni de lapte cald. Chestia care rămâne în vas este sosul.

elefant.ro

Trei cepe tăiate solzişori se amestecă cu sare, piper şi boia, se înăbuşă în unt până se înmoaie ceapa. Se adaugă felii de peşte proaspăt(cam un kilogram) şi se prăjeşte timp de un minut, întorcând feliile pe o parte şi pe alta.

Se toarnă sosul peste peşte, se acoperă tigaia şi se fierbe la foc mic 10 minute. Se dă capacul la o parte şi se stropeşte peştele cu sos până când se frăgezeşte.

Nu uitaţi să vă aprovizionaţi cu vin alb, care merge bine cu peştele. ;)

Spumă de ciocolată(reţetă de la macaronari) :

Se pun la topit 200 g de ciocolată semidulce. Separat se bat două linguriţe de zahăr la 4 gălbenuşuri până amestecul capătă o culoare galben pal. Se toarnă ciocolată topită, un sfert de ceaşcă de cafea tare şi două linguri mari de rom. Se adaugă două treimi de cană cu frişcă bătută bine. Cele 4 albuşuri de ou rămase se bat spumă, ca pentru bezele şi se încorporează în compoziţie. Se amestecă totul uşor şi se toarnă spuma în castronaşe. Putem decora cu vişine din vişinată sau cu ciocolată rasă. Trebuie lăsată câteva ore la frigider.

Eu nu le-am încercat, că abia am terminat de citit cartea, dar nu par a fi rele.

Dacă totuşi nu aveţi încredere în italieni şi haitieni, puneţi mâna pe telefon şi faceţi o comandă de pizza cu ce vă place.

PS: Nu înţeleg de ce au ales pentru codurile de avertisment culorile verde, galben, portocaliu, roşu, când puteau să folosească gama de culori pe care o capătă cerul în zilele ploioase, caniculare sau cu viscol.

Duminică plăcută să aveţi!!!