Chiar inainte de a deschide acest blog, am fost sfatuita sa imi scriu articolele cu diacritice, pentru a da paginilor un aspect profesionist, pentru ca tot romanul sa inteleaga exact ceea ce vreau sa spun, pentru a dovedi ca sunt ceea ce sustin ca sunt, romanca pana in maduva oaselor. Usor de zis, greu de facut, in conditiile in care nu aveam aceasta obisnuinta si nici macar nu stiam unde sa caut pe tastatura diacritice. Daca nu era copilul, probabil si in ziua de astazi as mai fi cautat ă, î, ş, ţ, â acolo unde nu existau.

M-am conformat. Am scris cu diacritice, chiar daca le puneam la final, cand textul era bun de publicat. In timp, am adunat pe acest blog 1610 postari, din care cel mult 25 sunt scrise fara diacritice, in general din cauza ca eram prea grabita sa public. Am refuzat sa imi complic viata scriind si comentariile (pe blogul meu sau pe ale altora) cu diacritice, desi unele voci sustineau ca asa ar trebui sa procedeze fiecare roman, ca asta este adevarata noastra limba si prin asta ne dovedim respectul fata de ea si fata de cititori.

Exista si voci care sustin ca un blog scris cu diacritice este mai putin vizibil pentru google, tocmai din cauza ca cei care cauta diverse pe internet nu folosesc caciulite si virgulite. Le-am dat mereu dreptate (macar partial) in sinea mea, insa am continuat sa pun diacritice, in primul rand pentru ca asa nu pot exista confuzii in privinta sensului, dar si din respect fata de cititori, ca ei sa nu faca eforturi inutile atunci cand ma citesc. In plus, mie chiar imi place mult aspectul textelor scrise cu diacritice, asa cum sunt cartile.

Sigur, intrebarea care se naste este: ce isi doreste bloggerul? cititori multumiti de felul in care sunt tratati sau trafic mai mare, trimis de un google care poate asocia cautarea cu textul de pe blog? Nu sunt nici eu convinsa 100 % ca un blog scris fara diacritice poate primi mai multe vizite venite de pe google, motiv pentru care m-am decis sa fac pe pielea mea blogului meu un mic experiment, scriind o perioada fara sa utilizez diacritice. Va voi tine la curent cu rezultatele.