Chiar inainte de a deschide acest blog, am fost sfatuita sa imi scriu articolele cu diacritice, pentru a da paginilor un aspect profesionist, pentru ca tot romanul sa inteleaga exact ceea ce vreau sa spun, pentru a dovedi ca sunt ceea ce sustin ca sunt, romanca pana in maduva oaselor. Usor de zis, greu de facut, in conditiile in care nu aveam aceasta obisnuinta si nici macar nu stiam unde sa caut pe tastatura diacritice. Daca nu era copilul, probabil si in ziua de astazi as mai fi cautat ă, î, ş, ţ, â acolo unde nu existau.
M-am conformat. Am scris cu diacritice, chiar daca le puneam la final, cand textul era bun de publicat. In timp, am adunat pe acest blog 1610 postari, din care cel mult 25 sunt scrise fara diacritice, in general din cauza ca eram prea grabita sa public. Am refuzat sa imi complic viata scriind si comentariile (pe blogul meu sau pe ale altora) cu diacritice, desi unele voci sustineau ca asa ar trebui sa procedeze fiecare roman, ca asta este adevarata noastra limba si prin asta ne dovedim respectul fata de ea si fata de cititori.
Exista si voci care sustin ca un blog scris cu diacritice este mai putin vizibil pentru google, tocmai din cauza ca cei care cauta diverse pe internet nu folosesc caciulite si virgulite. Le-am dat mereu dreptate (macar partial) in sinea mea, insa am continuat sa pun diacritice, in primul rand pentru ca asa nu pot exista confuzii in privinta sensului, dar si din respect fata de cititori, ca ei sa nu faca eforturi inutile atunci cand ma citesc. In plus, mie chiar imi place mult aspectul textelor scrise cu diacritice, asa cum sunt cartile.
Sigur, intrebarea care se naste este: ce isi doreste bloggerul? cititori multumiti de felul in care sunt tratati sau trafic mai mare, trimis de un google care poate asocia cautarea cu textul de pe blog? Nu sunt nici eu convinsa 100 % ca un blog scris fara diacritice poate primi mai multe vizite venite de pe google, motiv pentru care m-am decis sa fac pe pielea mea blogului meu un mic experiment, scriind o perioada fara sa utilizez diacritice. Va voi tine la curent cu rezultatele.
Da, tu eşti omul experimentelor, omul curios şi sfredelitor şi chiar aştept să văd rezultatele. Din partea mea, ştiu că îmi plac diacriticele şi mi-am schimbat tastatura în aşa fel încât, deşi văduvită de unele semne, le prefer pe acestea. În continuare cuvintele ”trafic şi vizibilitate” îmi sunt străine, dar e normal, aş zice, la ce puţin timp aloc eu blogului. Mă mir că nu m-am evaporat cu totul, deşi pentru unii se pare că da şi cred că voi rămâne curând doar acolo unde simt cu adevărat. O zi faină să ai, la noi plouă sacadat.
Iti amintesti ca a fost (parca in primavara) un val de articole pro si contra diacriticelor? Inca de atunci m-am gandit ca trebuie sa fac acest experiment, insa am amanat din diverse motive. Acum, aglomerata fiind, as spune ca e cel mai potrivit moment… :)
Intr-un fel, te invidiez pentru libertatea pe care o ai, de a scrie doar ce vrei si cand vrei…
Nu, nu te-ai evaporat… Pur si simplu unii si-au dat singuri de lucru mai mult decat pot duce si acum isi cauta un echilibru ce pare sa nu existe…
Te imbratisez cu dor, Adriana! Zi minunata sa ai!
La fel, Vienela; cu mama acasă e perfect. Nu-mi mai pot dori nimic în plus. Te pup.
Bun pentru cine poate … eu editez textele direct în Blog si nu am diacritice. Ma straduiesc sa pun macar î si â.
Cât despre Google, cred ca era valabila treaba acum câtiva ani când erau mai putine bloguri si site-uri românesti. oricum, ar fi interesant sa aflam rezultatul testului :).
Tocmai… Parerile sunt impartite si e tare greu sa iti dai seama care este adevarul daca nu probezi.
Daca vrei “sa faci rost” de diacritice, uite aici cateva sfaturi.
Pana nu demult am scris si eu doar cu diacritice. Ma obisnuisem sa scriu cu diacritice si era ceva normal pentru mine. Dar mi-am schimbat tema si am primit atentionari ca nu se mai vad diacriticile, ci apar acele semne ciudate in locul lor. Asa ca am decis sa revin la scrisul fara diacritice. Nu vad o problema in asta. Mai degraba e o problema cu cei care nu stiu sa scrie sau care folosesc prescurtari de nu le intelegi… :P
Da, am vazut si eu teme care nu stiau sa citeasca limba romana. Mereu m-am intrebat de ce posesorii acelor bloguri nu schimba ceva… :)
Absolut corect! Mult mai greu citim prescurtarile si nelipsitul k. :)))
Nu mai scriu cu diacritice cu toate ca am primit critici, limba romana e corecta si fara ele. Cine nu vrea sa citeasca fara e doar un pretentios.
Eh, teoretic limba romana are diacritice, deci numai asa este corecta. Dar in blogging trebuie luati in calcul si alti factori. ;)
Cu alt-shft poţi schimba tastatura imediat. Alegerea e a fiecăruia, părerea mea.
Nu stiam… Pentru laptop s-a ocupat Vladen, mi l-a dat cu limba romana incorporata, iar la calculator a mesterit copilul, ca sa imi apara in coltul din dreapta jos en/ro, la alegere. ;)
Utilizarea diacriticelor este semn de respect, în primul rând, faţă de … limba română!
Mare dreptate ai, Zamfir! :)
nu stiu cat respect se acorda limbii romane scrise cu diacritice, dar deja netul ne-a configurat un alt fel de limbaj mult mai rapid, uzual…
si mie mi-e greu sa pun diacriticile.
Eu ma feresc sa folosesc prescurtari, chiar si in discutiile private, pentru ca de multe ori mai rau ameteste omul si ne vedem nevoiti sa ii explicam de cateva ori. :)))
Eu m-am obișnuit să scriu cu diacritice. Mi se pare mai ușor de citit așa :)
Cu siguranta este mai usor de citit. Nu cred ca voi reusi vreodata sa ma obisnuiesc. Imi pierd ideile daca scriu direct cu diacritice. :)))
Am facut eu un test. “Vede” mai bine cuvintele fara diacritice :)
Eu scriu pe unul din bloguri cu diacritice dar e obositor pentru ca din viteza scriu fara si apoi corectez. Pierd mult timp dar….cica e mai profesional.
Pe blogul de pe domeniul propriu, insa, am lasat profesionalismul deoparte si scriu fara pentru ca e mai practic si vreau sa fiu gasita mai usor ;)
Adriana spune despre mine ca sunt omul experimentelor, iar eu spun ca tu meriti aceasta titulatura. :) Daca pe blogul de pe domeniu propriu ai ales sa scrii fara diacritice, mai mult ca sigur exista cel putin un dram de adevar in banuiala mea. :)
Nu înțeleg, de ce scrieți textul fără diacritice și la sfârșit corectați..? Mai ușor este să scrieți de la început cu diacritice. Sunt doar cinci taste pe care trebuie să le țineți minte unde sunt..
In teorie asa ar trebui. Practic, nu ma pot acomoda si pace. :))) Obisnuinta este uneori mai puternica decat orice altceva. :)
Și cred că eu sunt printre puținii oameni din țara asta care caută pe Google cu diacritice…:))
:))) Cand vor fi mai multi ca tine, cu siguranta blogurile scrise cu diacritice vor fi in primele pozitii.
Si eu am inceput prin a scrie fara diacritice si am fost sfatuita sa scriu cu diacritice. Ce-i drept, mie imi place tare aspectul pe care il ofera folosirea lor intr-un articolul. Si continui sa scriu asa pentru ca mereu am considerat ca blogul meu este ca o carte de identitate pentru mine si imi doresc sa fie ceva de calitate si cu un aspect frumos.
Din acest motiv am continuat si eu sa le folosesc, desi ceva imi spunea ca mi-ar creste mult traficul daca as scrie fara diacritice. ;) Chiar si acum am inima sfasiata in doua… :)
Sunt curioasă care va fi rezultatul experimentului, totuși sunt de părere că trebuie să scriem întotdeauna corect. Asta înseamnă inclusiv utilizarea diacriticelor, chiar dacă asta ne ia uneori mai mult timp. E o chestiune de exercițiu, de rutină.
Cred ca trebuie sa asteptam o perioada pentru a-mi da seama exact. ;)
Stii, nu de timp sau de lene ma plang, caci nu dureaza mai mult de doua minute sa pun diacritice. Ma framanta banuiala ca nenea google “vede” mai bine blogurile scrise fara.
Nu m-am gandit niciodata cum ar fi mai bine sa scriu pe blog, poate si din cauza ca nu ma intereseaza traficul mare, nu stiu sa-l urmaresc. Oricum e bine de stiut!
Nici eu nu vreau orice fel de trafic, dar trebuie sa imi linistesc aceasta curiozitate… :)
Eu, si ca mine foarte multi altii, de fapt cred ca practic toti dintre noi, pot si putem citi la fel de bine textele si atunci cand au diacritice, si atunci cand nu au diacritice. Asa incat pentru un efort mai mic, votez pentru fara diacritice.
Iti dau dreptate, Andra! Nu toti prietenii mei scriu cu diacritice si totusi ii citesc cu aceeasi placere (chiar daca nu mai sunt in stare sa las si comentarii, ca altadata). :)
Cineva mi-a lasat pe facebook link spre locul unde textele pot fi transformate fara efort.
Hmmm…dacă e doar de dragul experimentului…să zicem. Eu nu concep să scriu fără. Evident, e chestiune de alegere și nu e treaba mea să-mi dau cu părerea despre ce face altul.
Zic doar că mi se pare mai…elegant CU . Și nici nu văd unde e greutatea să le folosești. Cel mult e chestiune de obișnuință. :-)
Eu pentru ca nu am un copil mare pe langa mine,am tot citit,dar n-am nimerit sa scriu cu diacritice.Tot am zis ca o sa rog pe cineva,dar vad ca nimeni nu m-a criticat pentru asta.Tu faci cum doresc muschii tai. Te pup,
Eu scriu cu diacritice, m-am obişnuit, dar la început mi se părea foarte enervant. Nouă ne-au impus la serviciu, acum vreo 6 ani şi a fost musai să mă obişnuiesc.
Tot din respect pentru cititori încerc să scriu fără greşeli gramaticale sau de exprimare şi folosesc diacritice. Acum m-am obişnuit atât de mult cu rigorile astea, încât mi-e greu să renunţ la ele.