DEX, dicționar explicativ al limbii române

Pentru că am tot mai mulţi vizitatori trimişi de google, probabil copii care întreabă ce este dex-ul, vreau să precizez că DEX-ul este Dicționarul explicativ al limbii române, locul din care poţi afla explicaţia fiecărui cuvânt din limba română. dex dicționar explicativ al limbii române.

Exemplu luat din DEX:

DICȚIONÁR ~e n. Lucrare lexicografică care cuprinde cuvintele unei limbi sau ale unui domeniu de activitate, aranjate, de obicei, în ordine alfabetică și explicate în aceeași limbă sau traduse în altă limbă. [Sil. -ți-o-] /<fr. dictionnaire, lat. dictionarium 

DEX, dicționar explicativ al limbii române

dex dictionar explicativ al limbii romane

dex

DEX a fost și este cea mai bine vândută carte din România.

Această nouă ediție a III-a, revăzută și adăugită, a Dicționarului explicativ al limbii române, elaborată de un grup de cercetători de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, apărută sub egida Academiei Române, reprezintă punerea de acord a ediției anterioare cu noile norme ortografice, ortoepice și de punctuație ale limbii române.

Conceput ca un vast și complex repertoriu lexical, Dicționarul înregistrează și explica peste 67 000 de cuvinte: cele mai utilizate în limba română contemporană și în operele literare clasice, un mare număr de regionalisme, arhaisme și neologisme, precum și termeni și unități frazeologice noi aparținând unor domenii de actualitate (informatică, finanțe, drept, religie, mass-media etc.).

Top cărți beletristică pe care să le citești în 2021

20 de semne de carte originale

Test despre cărți

*

La ce folosește DEX-ul (DEX, dicționar explicativ al limbii române)

UPDATE 2021

Ca orice domnişoară care se respectă şi vrea să arate cât mai bine, am trecut şi eu prin încercările de a menţine silueta la standarde înalte, folosind diverse reţete, făcând tot felul de exerciţii epuizante, restricţionând mâncarea.

Citeam reviste pentru femei şi puneam în aplicare sfaturile mai bune sau mai puţin bune găsite pe acolo. Nu eram grasă, nu am fost niciodată grasă, dar pe la vreo 18 ani începusem să iau proporţii, numărul de kilograme creştea alarmant. Lupta mea cu kilogramele apărute din senin a început din clipa în care am descoperit că aveam 1, 70 m şi 68 kg. Nu mă mai cuprindeau hainele, aveam impresia că burta se revărsa peste pantaloni, plimbările prea lungi mă oboseau.

Am încercat să renunţ la pâine, dar ficatul meu sensibil nu mi-a permis. M-am gândit să renunţ la dulciuri, dar creierul s-a revoltat în aşa măsură încât îmi cerea prăjituri la cele mai ciudate şi nepotrivite ore. Auzisem că apa fierbinte ar fi bună, aşa că am băut până când am simţit că explodez sau fac broaşte în burtă.

Am încercat şi ceaiuri, dar nu au avut efect. Nu cred că a fost cură de slăbire de care să aflu şi să nu o încerc. Împreună cu prietena mea, care se confrunta cu aceeaşi problemă, am trecut la alt nivel: mişcarea. Mă trezeam dimineaţa şi făceam gimnastică până când muşchii nu mă mai ascultau. După o mică pauză, plecam amândouă să alergăm. O oră, două, uneori chiar trei ore, cu mici opriri, alergam. Nimic. Burta continua să mă sfideze, deşi restul corpului se transformase. Băi fierbinţi, alergat în haine groase, pe toate le-am încercat.

Timp de un an, programul meu a fost dat peste cap de obsesia kilogramelor şi de încercarea de a scăpa de surplus. Când am ajuns la 62 kg m-am oprit. Până când am născut copilul. După care am luat-o de la capăt. Toate mămicile cu care stăteam de vorbă mă avertizau că voi rămâne cu o burtă dizgraţioasă, de care nu voi scăpa în veci. Ei, nu!

Dimineaţa, abdomene până când nu îmi mai simţeam corpul. În pauzele pe care mi le oferea bebeluşul pe parcursul zilei, încercam o nouă metodă, despre care abia aflasem dintr-o revistă. Întinsă pe covor, aşezam pe burtă cât mai multe cărţi şi rămâneam nemişcată şi încordată până când se trezea copilul. Pot spune că DEX-ul nu a stat niciodată pe birou cât a stat pe burtă. La fel şi alte cărţi groase, cartonate, grele (ca şi gramaj :)) ).

Poate că mama natură a fost darnică în privinţa mea sau poate această metodă chiar a funcţionat. Burta a revenit la normal, ba chiar era mai plată decât înainte de a rămâne însărcinată. Câţiva ani m-am bucurat de noul meu aspect, dar când m-am hotărât să plec la plajă, mi s-a părut că “şuncile” au revenit. De câte ori luam pauză, silueta mea devenea un vis irealizabil. Plictisită de atâtea eforturi inutile, am apelat la pastile de slăbit. De atunci, am abdomenul plat şi câteva kilograme lipsă. :))