Cei ce au descoperit columbofilia stiu ca vaccinarea porumbeilor este esentiala in fiecare iarna. La fel ca in cazul oamenilor si acestia se pot imbolnavi de anumite virusuri sau bacterii, iar in cazul celor ce investesc ani si bani in acesti porumbei poate inseamna o tragedie imbolnavirea unuia. De acolo se poate raspandi boala si ca in efect de domino columbofilul ramane fara porumbeii sai special antrenati pentru a castiga aceste competitii. Sa vorbim despre cateva tipuri de vaccin porumbei, pe care le poti gasi pe produsecolumbofile.ro.
Vaccinul pentru salmoneloza
Cand vine vorba de vaccin porumbei, oricare tip trebuie administrat doar porumbeilor sanatosi. Acest vaccin ofera o imunitate importanta impotriva salmonelozei. Odata ce aceasta boala a aparut in efectivul de porumbei este foarte dificil de stopat, tocmai de aceea columbofilii sunt foarte precauti. Ceea ce unii columbofili poate nu stiu este ca desi un porumbel ce a contactat boala este tratat, acesta ramane purtator, chiar daca nu mai are simptomele specifice.
Daca nu se administreaza vaccinul, singura sansa de a eradica boala este de a inlatura din crescatorie reproducatorii, ceea ce niciun crescator de porumbei nu isi doreste, in special luand in considerare si aspectul competitional. Impotriva infectiei cu Salmonella se va face vaccinare cu Salmovac de la Produse Columbofile, aceasta fiind una dintre recomandari. Inainte de a administra vaccinul se va face un tratament contra salmonelozei timp de 5-10 zile.
Poti citi mai multe aici despre porumbeii voiajori si cum au ajuns acestia sa concureze, iar la Produse Columbofile gasesti tot ce doresti pentru a incepe si tu acest sport.
Vaccinul pentru paramixoviroza
O crescatorie curata inseamna administrarea acestui vaccin. Porumbeii vor fi sanatosi, iar viitorii pui din parinti imunizati ce pleaca la drum vor aduce rezultatele dorite in competitii. Paramixoviroza este o boala letala. Este un virus extrem de contagios si multi columbofili sunt speriati de-a dreptul de el fiindca se pot pierde efective intregi de porumbei.
Pentru porumbeii maturi o schema de vaccinare cuprinde:
-
vaccin salmoneloza in ianuarie
-
vaccin paramixo+rotavirus in februarie
-
vaccin variola in aprilie-martie
Pentru puii de porumbei:
-
vaccin paramixo+adeno+herpes intre 5-9 saptamani de viata
-
vaccin paramixo+rotavirus intre 10-14 saptamani de viata
-
vaccin variola intre 10-14 saptamani de viata
Porumbeii tineri se pot vaccina cu o saptamana dupa intarcare, cei maturi la aproximativ 4 saptamani de la imperechere, porumbeii voiajori cu 3 saptamani inaintea voiajului, iar cei ornamentali si reproducatorii cu minim 3 saptamani inaintea expozitiei.
Programul de vaccinare pentru sezonul de competitie
1.Se va face o deparazitare interna a porumbeilor
2.Se vor administra vitamine si aminoacizi in apa de baut si pe mancare si Sedochol cu probiotice timp de 5-7 zile. Produsele de deparazitare interna sunt foarte puternice si vor slabi organismul porumbeilor, deci trebuie ajutat sa se refaca. Administrarea de Sedochol ajuta la regenerarea ficatului, iar probioticele ajuta la refacerea mucoasei intestinale. Vitaminele contribuie la fortificarea imunitatii.
3.Se face tratament impotriva salmonelozei.
4.In a 10-a zi a tratamentului se face vaccinul impotriva salmonelozei.
5.Se revine la administrare de vitamine si aminoacizi in apa si mancare si Sedochol cu probiotice timp de 5-7 zile.
6.La 4 saptamani dupa administrarea vaccinului impotriva salmonelozei, se face un tratament cu spectru larg ce va cuprinde tricomonoza, coccidioza, micoplasmoza 5-7 zile.
7.In ultima zi a tratamentului se administreaza vaccinul impotriva paramizovirozei.
8.Din nou administrare de vitamine, aminoacizi, Sedochol si probiotice 5-7 zile.
9.Dupa o pauza de 21 de zile de la vaccinul impotriva paramixovirozei se pot da porumbeii la imperechere.
Descopera pe produsecolumbofile.ro toate cele necesare pentru a avea porumbei sanatosi si pregatiti pentru fiecare concurs.
Contact:
contact@produsecolumbofile.ro