Femeia. Făptură gingaşă după unii, făptură malefică dacă ne luăm după alţii. Dorindu-şi mereu ceea ce nu are, oferindu-şi tot ce este mai bun, privind cu coada ochiului spre celelalte, femeia a fost şi va rămâne eternul mister cântat de poeţi. Să nu vă lăsaţi înşelaţi de aparenţe. Când femeile se întâlnesc, discuţiile abundă în complimente, în mirări entuziaste, în admiraţii strigate bombastic.
Îşi admiră una alteia rochiile, pantofii, cerceii, genţile, bronzul, pielea fină, catifelată, buclele strălucinde, de parcă nu ar mai fi văzut până atunci genţi sau piele bine îngrijită. În sinea lor, rar cred ceea ce spun. Femeia, prin definiţie, este sigură pe ea, mândră şi convinsă că doar ea este cu adevărat frumoasă, elegantă şi pricepută în alegerea lucrurilor ce o pot pune în valoare. De ce credeţi că avem atât de multe bloggeriţe pe segmentul de “beauty”?
Fără a avea blog, fără a încerca să epateze, fără a invidia vreo femeie, mama mea, fire absolut independentă în gândire, şi-a format propriile convingeri legate de tot ceea ce înseamnă ţinuta şi aspectul unei femei, bazate pe experienţa căpătată de-a lungul vieţii. Ţin minte că avea caiete în care îşi nota anumite sfaturi găsite în revistele pentru femei, le punea în practică şi apoi nota rezultatele, sau pur şi simplu le combatea virulent în scris. Acelaşi lucru făcea atunci când îşi cumpăra o crema bună, uleiuri esentiale, săpunuri sau diverse parfumuri.
Dacă la acea vreme ar fi avut ocazia de a-şi deschide un blog, pariez că ar fi devenit rapid a-listeră, că scrisul ei ar fi influenţat multe tinere şi le-ar fi purtat pe calea spre înţelegerea deplină a nevoilor femeii. Deşi pe vremea aceea nu se făcea mare tam-tam de chimicale sau de produsele naturale, mama a intuit corect şi rapid că uleiurile vegetale, plus toate bogăţiile pe care omul le ia de la albine, reprezintă materiile pe care corpul uman le suportă cel mai bine şi cu care se potriveşte de minune.
Pe atunci, pentru o şedinţă de purificare şi înfrumuseţare a tenului, de exemplu, se vedea nevoită să meargă undeva la Băile Ţintea, locul în care nămolul atrăgea mii de persoane vară de vară, căci lumea era încă din cele mai vechi timpuri conştientă de beneficiile acest dar al naturii. Acum, găsim uleiuri esenţiale şi diverse argile gata ambalate în sticluţe, comercializate pe internet.
Pe internet se comercializează ingrediente cosmetice naturale, cărora le puteţi verifica provenienţa, calitatea şi trasabilitatea, pentru a vă convinge şi a-i convinge pe alţii că totul este ok: uleiuri vegetale şi unturi vegetale pure, uleiuri esenţiale, active cosmetice, argile, pigmenţi naturali, emulgatori, s.a. Le puteţi folosi la prepararea săpunurilor naturale, la realizarea produselor cosmetice handmade sau ca atare!
Îşi făcea şi mama într-o perioadă diverse produse cosmetice, însă nu dispunea de cine ştie ce uleiuri esenţiale (găsiţi de grapefruit, ulei esential de rozmarin, lămâie, ulei esential de portocală, ylang ylang, Genarium Bourbon, ulei esential de lavandă, rozmarin, salvie şi multe altele), ci folosea ingrediente luate direct din natura încă nepoluată excesiv, atât cât putea găsi pe câmpurile din apropiere, prin pădurile pe care iubea să le colinde, prin grădinile mătuşilor pe care le avea.
La început nu am avut mare încredere în produsele preparate de ea, căci mi se părea prea din cale afară ca un om simplu să se priceapă la aşa ceva, însă timpul mi-a dovedit că se poate, dacă te documentezi şi dacă pui pasiune în ceea ce faci. Regret doar că acele caiete nu mai există, iar mama nu îşi aminteşte prea bine reţelele.
Mama mea se apropie de 70 de ani, este bolnavă, însă pielea ei continuă să fie foarte fină, părul bogat, zâmbetul plin de încredere.
Jurnal de femeie