Demisia este un drept pe care orice angajat il are, dar care nu este atat de bine privit de angajatori. Deseori apar probleme in randul celor care vor sa renunte la un loc de munca din cauza abuzurilor facute de angajatori. In lipsa de informatii si poate teama, deseori multi oameni accepta lucrurile asa cum vin si permit ca unele drepturi sa le fie incalcate.
Afla ca nu te poate tine nimeni cu forta la un loc de munca si ca niciun fel de motiv sau amenintare nu au dreptul sa te opreasca din depunerea demisiei. Un avocat Cluj pe nume Roxana Pop te poate ajuta sa intelegi mai bine care ar putea fi abuzurile la care te supune angajatorul si care este litera de lege care te apara in diverse situatii.
Demisia – un act unilateral ce trebuie respectat
Avocat Roxana Pop explica faptul ca demisia poate fi depusa chiar daca angajatorul nu este de acord. Este o decizie proprie, motiv pentru care este un act unilateral. Angajatorul are doar obligatia de a inregistra demisia. Daca nu face acest lucru puteti contacta direct o persoana de incredere care sa va ajute pe care o puteti gasi pe site-ul oficial roxanapop-law.ro.
Tu ca si angajat ai datoria de a respecta zilele de preaviz stabilite in actele de angajare. Totusi, avocat Roxana Pop aduce la cunostinta faptul ca preavizul poate deveni nul si nu trebuie sa il mai respecti daca nici angajatorul nu si-a indeplinit acele obligatii stabilite la inceput in contractul de munca. Aceasta este litera de lege si atunci cand nu stii toate informatiile pot aparea foarte usor abuzurile.
Demisia – ce informatii poti omite
Un lucru la care Roxana Pop ne atrage atentia este faptul ca demisia trebuie sa fie scrisa pentru a fi luata in calcul si pentru a putea fi inregistrata mai apoi de angajator, daca nu apare un abuz – refuzul acestuia de a o inregistra. Trebuie sa stii si ca nu esti obligat sa scrii motivul pentru care demisionezi. Acest aspect poate ramane confidential – este doar decizia ta.
In cazul in care ai ramase zile de concediu, poti alege sa le distribui in functie de zilele pentru preaviz. Sunt cazuri in care acest lucru nu este posibil sau poate angajatorul refuza, dar ai dreptul sa ceri compensarea zilelor de concediu in bani in acest caz, indiferent de ce iti zice angajatorul.
Acceseaza site-ul roxanapop-law.ro pentru a afla mai multe informatii sau ia direct legatura cu acest avocat daca ai nevoie de ajutor, in caz de abuz la serviciu cu privire la demisie si nu numai.
Contact:
av.pop.roxana@gmail.com