Omul este o fiinta deopotriva puternica si fragila. Poate muta muntii din loc, dar poate si sa isi rupa gatul daca se impiedica de o pietricica. Am stat de multe ori si m-am intrebat ce mi-as dori pentru mine, la batranete – sa am un corp fragil sau o minte fragila? Raspunsul e greu de dat, caci omului nu ii convine nici una dintre variante. Pacat ca nu de noi depinde alegerea.
Mama unei prietene a suferit, pentru multi ani, de Alzheimer. Nu mai sufera pentru ca s-a stins. Dar vreme indelungata si-a chinuit familia. Mergeam uneori sa o vad si sa ii tin de urat. Fusese o femeie tare frumoasa, indrazneata si inteligenta. Acum nu mai era decat o biata faptura doborata de propriul sau creier.
Pe la 50 de ani se vindecase de cancer. La 80, abia isi aducea aminte cine era. Alzheimer-ul este o boala cumplita atat pentru cel care sufera de ea, cat si pentru cei din jur. Doamna despre care va povestesc devenise obeza din cauza ca niciodata nu isi putea aduce aminte daca a mancat in ziua respectiva sau nu.
Ca sa fie sigura ca nu moare de foame, de cate ori ramanea nesupravegheata mergea la frigider sa mai manance un pic. Nu isi amintea cand isi vazuse ultima data copiii si nepotii. Habar nu avea ce fel de bani se mai foloseau. Nu iesea din casa decat pentru a merge la copii sau la casa de vacanta situata intr-un sat din apropiere. Mereu insotita, desigur.
Dar va jur ca isi amintea cu lux de amanunte chestii care i se intamplasera in copilarie. Putea sa recite poezii pentru copii cat era ziua de lunga fara sa isi epuizeze repertoriul. Isi amintea cum se joaca tabinet si deseori ii tineam companie pentru cateva partide, lucru care o inveselea.
Totusi, trebuie sa recunosc ca plecam de la ea epuizata. Iti trebuie o rabdare de fier pentru a rezista alaturi de o persoana care sufera de Alzheimer. Doamna despre care va povestesc punea aceleasi 10 intrebari de 2000 de ori pe zi. Daca indraznea cineva sa ii atraga atentia ca se repeta, se enerva cumplit. Dadea vina pe batranete pentru pierderea memoriei. Stiu ca lua zilnic pastile, dar nu am habar daca erau pentru Alzheimer sau pentru vreo alta boala de care suferea.
Cert este ca omul trebuie sa mearga neaparat la medic atunci cand apar primele semne ale acestei boli cumplite. Principalele simptome sunt: pierderea memoriei, repetarea la nesfarsit a unor fraze sau intrebari, neputinta de a se orienta in spatiu, dificultatile de concentrare, izolarea sociala, schimbarile de dispozitie, reducerea vocabularului etc.
Alzheimer este o boala care progreseaza, afectand calitatea vietii. Omul care sufera de aceasta boala ajunge la un moment dat sa nu isi mai recunoasca familia, sa nu mai poata manca, sa nu isi mai poata controla functia urinara etc. Boala nu poate fi vindecata, din pacate. Totusi, daca este depistat precoce, bolnavul de Alzheimer poate fi invatat noi strategii dupa care sa se ghideze pentru a intarzia cat poate de mult agravarea situatiei.
Este un diagnostic greu de digerat pentru orice om, insa medicii pot indica anumite activitati potrivite pentru a incetini declinul. Omul bolnav de Alzheimer ar trebui sa duca o viata cat mai sanatoasa si sa fie activ mental. De asemenea, este indicat sa isi puna la punct din timp toate afacerile. Ar trebui tratate alte posibile boli care afecteaza pacientul: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat de tip 2, obezitatea, colesterolul marit, sedentarismul, caci toate aceste afectiuni reprezinta factori de risc pentru Alzheimer.
Pentru orice probleme de natura psihica trebuie sa va adresati de urgenta medicului. Descoperite la timp, acestea pot fi mai usor controlate. Daca aveti nevoie sa vorbiti cu un medic, puteti folosi aceste date de contact:
office@doctor-psi.ro
0746-287-101