Cărți ieftine și bune.

Mă cufund în cărţi ca într-o cadă plină cu apă caldă şi parfumuri exotice, nu mai aud nimic în jurul meu, de parcă aş avea căşti în urechi şi plutesc uşor alături de eroi, împărtăşesc cu ei aventuri, necazuri şi bucurii, dorinţe şi frustrări, râd şi plâng alături de ei.

Mi se întâmpla în copilărie şi chiar şi mai târziu să iau eroii cu mine în pat, să mă gândesc la ei mult timp după ce terminam de citit cartea, să născocesc poveşti în care eram alături de ei în situaţii limită, îi încurajam şi îi ajutam.

elefant.ro

Aşa s-a întâmplat când am citit (cu sufletul la gură) Regina Margot, de Alexandre Dumas tatăl. Cumva, în imaginaţia mea, figura Margaretei de Valois se estompa, făcând loc chipului meu îmbujorat şi corpului meu încă neformat pe deplin. Povestea de dragoste pe care o trăia cu frumosul La Mole mă entuziasma, mă făcea să văd că sunt pe lume iubiri de multe feluri, mă făcea să apreciez prieteniile care depăsesc barierele impuse de societate.

Preţuiam curajul lui Margot de a ţine piept mamei sale, temuta Caterina de Medici, cea care prin intrigi şi minciuni şi-a provocat fiul, Carol al IX-lea, să autorizeze masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu, în 1572, noapte în care doar la Paris au murit 3000 de hughenoţi (protestanţi).

Admiram puterea ei de a lupta pentru bărbatul iubit, în ciuda situaţiilor potrivnice, o stimam pentru francheţea cu care întindea o mână de ajutor soţului ei, regele Henric al IV-lea de Bourbon, ca şi pentru prietenia caldă pe care o arăta ducesei Henriette de Nevers. Nu prea înţelegeam eu cum stau treburile cu femeile măritate care au iubiţi şi romantismul degajat de carte mă învăluia, acoperind aceste situaţii echivoce.

Astăzi am terminat de citit volumul doi din trilogia Furnicile, de Bernard Werber şi m-am trezit întrebându-mă dacă nu cumva ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a omorî o mică insectă. :))

Vouă vi se întâmplă să intraţi atât de adânc într-o carte, încât să vă confundaţi cu personajele sau am eu un deranjament la ţiglele de pe casă?