Mi-a plăcut de când mă ştiu să străbat oraşul la pas, să îi cunosc străduţele întortochiate, să admir clădirile mai vechi sau mai noi, să văd pe chipurile trecătorilor dacă le este bine sau rău locuind aici. Mi-ar plăcea să pot spune într-o zi că ies din casă pentru a respira aer curat, însă deocamdată acesta pare un vis ce se îndepărtează când mă gândesc la el, chiar dacă echipe de voluntari plantează de zor copaci în Ploieşti. Văd tot mai puţini biciclişti şi tot mai multe maşini. Văd fumul gros ce se ridică deasupra fabricilor. Văd tot mai puţini oameni circulând pe trotuare. 

Observ că autobuzele şi troleibuzele sunt pline de pensionari care încearcă să economisească un bănuţ cumpărând fructe şi legume din piaţa centrală a oraşului, acolo unde, printre comercianţii de modă nouă, pot fi găsite şi bătrânele ce îşi vând munca de o vară. Tot prin autobuze văd mulţi liceeni, însă ei sigur nu îşi fac griji în legătură cu cosul de legume al familiei. De acest lucru se ocupă mami şi tati. Ei, adulţii încă tineri, sunt probabil cei ce se deplasează prin oraş cu maşina, ei sunt cei ce îşi fac piaţa din supermarket, fără să ştie că, mai nou, legume şi fructe putem comanda chiar şi de pe internet (daţi un clic pe coşul de legume).

Pe pagina de facebook Do The Right Mix Romania am găsit un articol interesant despre cum o mulţime de voluntari se pregătea să planteze copaci în oraşul Ploieşti. Vă invit să daţi like acestei pagini. Există acolo şi alte informaţii despre oraşele ţării, despre iniţiative salutare, despre felul în care putem face lumea mai frumoasă, mai sigură, mai curată. Dacă aş fi puţin mai îndrăzneaţă, probabil v-aş invita să “adoptaţi” câte un vecin ajuns la bătrâneţe, să îi comandaţi coşul de legume şi fructe proaspete de pe internet, descongestionând astfel mijloacele de transport în comun, în aşa fel încât, în zilele când mă simt obosită sau când sunt grăbită, să pot găsi şi eu un loc în autobuz/troleibuz, să nu cheltui mereu banii pe taxi pentru mici deplasări urbane şi nici să nu merg pe jos, prin ploaie… :)

deplasare urbana

cosul de legume