Timp de aproape doi ani, băiatul meu a fost topit după un joc de strategie, numit Conquer. Ne distram mult pe seama lui, dar începusem să mă şi tem, văzând că totul în mintea lui se raporta la CP. Într-o zi la masă, după o altă scumpire, încerca să calculeze de câţi CP ar avea nevoie pentru a cumpăra o pâine. Atunci cred că şi-a dat seama cât a mers de departe şi a mai redus perioada de joacă, încercând şi alte jocuri.
Îşi făcuse o prietenă din Filipine cu care vorbea tot mai mult, care îl ajuta în joc, ea având un level mult mai mare, ca într-un final să înceapă să vorbească şi pe mess.
Devenise curios, ar fi vrut să o vadă cum arată, dar fata nu îşi punea poza la avatar. Tot ce ştia despre ea era că avea 18 ani (cu doi mai mult decât avea el), că o chema Catherine, că locuia în Filipine şi vorbea foarte bine limba engleză. Bine-nţeles că toate astea puteau fi false.
Dar noi profitam şi râdeam de el, întrebându-l ce ar face dacă s-ar trezi cu ea la uşă. Îi spuneam că s-ar putea să fie foarte urâtă, grasă, cu ciupituri de vărsat pe faţă, cu ochelari şi sigur cu ochii oblici.
Într-o seară, urmăream un documentar despre Filipine pe Discovery şi am aflat care este delicatesa preferată de acel popor insular. Ouă de raţă ţinute 18 zile la clocit, până când bobocelul se formează, dar nu are încă oasele tari, mâncate crude, cu puţin oţet.
Atât ne-a trebuit. Am râs zile întregi pe seama lui şi a Catherinei, imaginându-ne diverse situaţii în care ei s-ar fi întâlnit pentru a servi acest balut, oul de raţă înainte de eclozare, despre care se spune că ar fi un puternic afrodisiac.
Între timp lucrurile s-au schimbat, el şi-a făcut prietene în viaţa reală, probabil şi Cati, cum îmi plăcea mie să îi spun, şi-a găsit vreun iubit, că nu mai vorbesc.
Balut este o delicatesă filipineză cu o prezență extrem de distinctă în cultura culinară a acestei țări. Cu toate că poate părea ciudat sau chiar îndrăzneț pentru unii, balut este considerat o mâncare apreciată și savuroasă de către mulți filipinezi.
Ceea ce face balutul să fie atât de special și de interesant este faptul că nu este doar un ou fiert obișnuit. Este, de fapt, un ou de rață sau de găină fertilizat, aflat într-un stadiu avansat de dezvoltare, care este fiert în coaja sa. Procesul de preparare începe prin selectarea ouălor care au fost deja fecundate, dar care nu au atins încă stadiul de dezvoltare în care să se formeze pene sau cioc. Aceste ouă sunt fierte în apă sărată, iar coaja lor se înmoaie în urma procesului de gătire.
Un aspect distinctiv al balutului este conținutul său în două straturi: primul stratură conține embrionul în curs de dezvoltare, iar cel de-al doilea strat este un amestec de lichid și yolk, cu o consistență mai puțin solidă. Pentru mulți filipinezi, balutul este o experiență senzorială complexă, oferind o gamă largă de arome și texturi într-o singură îmbucătură.
Balutul se consumă de obicei cu sare și, opțional, cu o combinație de condimente sau chiar cu oțet. Aromele întâlnite în balut sunt variate, de la aroma tipică a oului fiert, până la gustul subtil al carnei embrionului și al yolkului. Pielea embrionului are o textură moale și gelatinoasă, iar yolkul este adesea descris ca având o consistență cremoasă și bogată.
Deși balutul poate să pară excentric pentru cei neobișnuiți cu acest aspect al bucătăriei filipineze, el are o semnificație culturală puternică. Multe persoane consideră balutul nu doar ca o delicatesă, ci și ca un aliment plin de energie și revitalizant, capabil să ofere corpului o doză de nutrienți și proteine esențiale.
În final, balutul poate fi privit ca un exemplu al diversității și curiozității culinare a oamenilor. Pentru filipinezi, acesta este mai mult decât o simplă gustare – este o tradiție încă vie, o privire într-o parte autentică și adesea neobișnuită a bucătăriei lor.
Asta e un meniu sanatos, cu multe proteine(si pui si ou, 2 in 1).Cred ca salmonela e bonus:)))
Prajita bine, merge :)
La ale tineretii valuri nu cred ca-i pasa lui prea mult de ouale de broasca testoasa :)
Mie mi-a cazut cam greu meniu acesta!!! Tocmai am venit de la masa!
Nu ma mai mira nimic:| in curand o sa se manance si pietre trase la tigaie sau mai stiu eu ce:| In multe culturi mancarurile astea pe care eu le consider ciudate (asta care ai zis’o tu acum, broaste, serpi, caini, etc) sunt considerate specialitati asa ca…:))
Prieteniile astea pe mess si la distanta vin si trec… mai rar se lasa see you ceva serios :D
Câh :))) Asta referitor la ratustele alea…
Cat despre povesti virtuale…sunt dragute. Mai interesant e daca trec in real… ;)
Hahaha, am o colega filipineza la servici si cand ma intalnesc cu ea (eu lucrez doar vara deocamdata, deci e mult de asteptat :)) am sa o intreb de delicatesa asta ;).
am vazut si eu documentarul dar nu stiu daca pe Discovery, insa tema era aceeasi :D si da … e putin scarbos dar cred ca asta e un bun exemplu pentru cat de diferiti suntem :)))) … lor le place rata noua cozonacul :D … oare lor le place cozonacul? :))
Doamne cum arata oul ala….
Si eu am avut in adolescenta tot asa o prietena din Filipine…Cred ca oamenii de acolo sunt tare singuratici :))
Sa stii ca da. In vremea in care mIRC-ul era la putere, cand asteptam sa ma “intalnesc” cu cuceririle autohtone, din cauza nick-ului in engleza intrau in vorba cu mine foarte multe tipe din Filipine, Indonezia, Sumatra.
La un moment dat ma intrebam daca oamenii aia n-au altceva de facut.
pfff…, mi-ai facut o pofta.. :)
bine ca nu au apucat sa manince impreuna dintr-un astfel de ou ca tare mi-e teama ca s-ar fi cimentat o relatie greu de distrus … :D
îîîî !!!! bleah !
hahahaha:)) Vezi? de aia nu-mi place mie sa ii zic mamei de prietenii mei:)) face misto de mine! :)) mwahaha!
Hahaha…bietul Ionuţ! Răilor!