Skip to main content

De dragul audienţei

Urmăream aseară o emisiune bună de adormit pensionarii, care probabil va ajunge curând şi la noi, cu acelaşi succes pe care l-au avut şi altele aduse de afară, gen MasterChef sau Românii au talent. Aici concurenţii  aveau de făcut o pernă potrivită pentru un copil, dar neapărat în spiritul Halloween-ului, adică “înspăimântătoare”. Cei trei participanţi au primit o cutie plină de jucării din pluş, una mai frumoasă decat alta.

Ideea era ca fiecare concurent să se folosească de produsele puse la dispoziţie de un magazin de bricolaj, de o maşină de cusut şi de materialul rezultat din tăierea jucăriilor, pentru a face perna. Foarfeca intra fără milă în blăniţa moale, tăia plină de curaj lăbuţe de animale, spinteca în grabă burţile ursuleţilor, ale pisicuţelor şi ale căţeluşilor de pluş. Concurenţii, ajutaţi de câte un prieten fiecare, au tăiat, au cusut, au lipit, transformând blăniţele într-un Frankenstein viu colorat, pe care copiii să se odihnească noaptea. Nu am poze cu acele perne, dar pun altele, mai drăguţe, ca să vă faceţi o idee.

 

perna arici

 

perna maimutoi

 

perna liliac

 

perna panda

 

Mă uitam la ei şi mă gândeam la apelul făcut de Roxana, cea care scrie pe bibliodevafiliala3. Roxana îşi doreşte să strângă nişte jucării pentru copilaşii de la Centrele de plasament din judeţul Hunedoara şi ne cere să sprijinim campania O jucărie pentru fiecare, iar eu vă cer sprijinul în numele ei şi al copiilor fără părinţi. Mi-aş dori să nu mai văd emisiuni ca cea de aseară, mi-aş dori ca jucăriile să ajungă întregi la cei care au nevoie de ele. Ce ar fi copilăria fără dragoste, fără sprijin, fără măcar o jucărie? Cât de bine le-ar fi prins acele jucării copiilor din centrele de plasament! Nu pernele au fost înspăimântătoare, ci ideea de a strica jucării de dragul audienţei, al banilor veniţi din reclame…

Nu are sens să întreb cât costă o jucărie. Pentru unii înseamnă mult, pentru alţii o nimica toată. Vreau doar să spun că şi aceşti copii, deşi ne amăgim că sunt ai nimănui sau ai statului, de fapt sunt tot ai noştri. Aşa cum îi creştem, aşa îi vom avea! Avem nevoie de tineri trişti, vlăguiţi şi fără speranţe? Sau îi vrem puternici, curajoşi, încrezători, dornici să trăiască printre noi? Cât valorează o jucărie, o hăinuţă, o carte? Răspunsul pe care ni-l dăm în gând la această întrebare poate aduce zâmbetul pe chipul unui copil, poate aduce un strop de bucurie şi lumină în viaţa micuţilor din centrele de plasament.

PS: Le pregătesc şi eu un mic pachet, pentru că nu pot altfel! Detalii găsiţi la Roxana pe blog.

 

afic899-o-jucc483rie-pentru-fiecare

 

Comments
 • Roxana May 21, 2013 at 7:22 am

  Muţumesc mult, Vienela, pentru că articol, pentru implicare. Sunt extrem de fericită să spun că s-au adunat deja foarte multe jucării frumoase la Secţia de Artă şi Carte franceză a Bibliotecii Judeţene Ovid Densusianu Hunedoara-Deva. Oamenii au dovedit că au inimă mare. În plus, foarte mulţi dintre cititorii mei pe blog au contribuit cu pachete. Mulţumesc mult pentru tot. Toate cele bune, ţie.

 • cotos May 21, 2013 at 8:06 am

  Foarte frumos gestul ei! Sper sa stranga cat mai multe jucarii, este nevoie de aceste obiece in viata oricarui copil.

 • Loredana May 21, 2013 at 8:13 am

  ma bucur ca am ajuns astazi aici la tine. Am aflat un lucru bun.

 • javra May 21, 2013 at 11:37 am

  Eşti sufletistă, ca întotdeauna!

 • Rudolph Aspirant May 21, 2013 at 3:39 pm

  Mie mi-a placut extraordinar de mult ariciul si recunosc ca m-am uitat la el si mi l-am dorit ff tare pt mine, nu sa-l fac cadou altcuiva ! Chiar am avut asa o imagine cu mine cu acel arici in mana fata in fata cu un copil orfan, si cred ca daca ar fi indraznit acel copil orfan sa imi ia acel arici din mana, cred ca m-as fi suparat, si as fi incercat sa-i explic ca i l-am adus doar asa ca sa i-l arat cum arata, dar e al meu, si am de gand sa plec acasa cu el, nu sa il fac cadou altcuiva ! Noroc ca acel arici nu face parte dintre cadourile oficiale propuse pt acei copii orfani, dar acum stau si ma chinui sa gasesc pe Google unde sa-mi pot cumpara unul pt mine !

 • Centurion May 21, 2013 at 4:24 pm

  Cum spuneai încă din titlu, “de dragul audienţei” apar nişte emisiuni Tv cel puţin îndoielnice din toate punctele de vedere.
  Frumoasă şi lăudabilăm iniţiativa “O jucărie pentru fiecare”. Uite că se pot găsi jucăriilor întrebuinţări infinit mai utile decât aceea de a confecţiona perne “Frankenstein”.

 • Iuliana May 21, 2013 at 5:00 pm

  Frumos! Felicitari.

 • Lucian May 21, 2013 at 5:28 pm

  Felicitari ca ai promovat initiativa, poate voi face si eu ceva asemanator, chiar daca sunt din jud. Hunedoara nu am auzit de acest blog…sa-mi fie rusine :(, eu care ziceam ca nu prea sunt bloggeri hunedoreni.

 • Tina May 21, 2013 at 8:49 pm

  Foarte frumos din partea ta. Eu am scis pe invitatiile de nunta ca cine isi doreste poate inlocui florile cu jucarii de plus pe care le voi dona. Am adunat vreo 8 jucarii pe care, desi imi erau foarte dragi, le-am daruit unui centru pentru copii, asa cum am promis. Bucuria din ochii copiilor la vederea pufoaselor de plus mi-a incalzit sufletul.
  O seara placuta sa ai!

 • Zamfir May 22, 2013 at 4:20 am

  Multe porcării se emit în numele ratingului …

 • silavaracald May 22, 2013 at 5:03 pm

  Acţiunile de genul ăsta mă lasă cu un gust amar pentru că ştiu faptul că acelor copii le lipseşte în primul rând afecţiunea umană, hrana adecvată, hainele, şi abia după aceea jucăriile. Un copil sănătos şi fericit se ştie juca şi cu lucrurile banale din jurul lui. Pe unul abandonat şi neglijat nu-l va încălzi cu nimic o jucărie frumoasă, aşa că optez pentru “donarea” unor oameni sufletişti, care să-i înconjoare cu dragostea lor. Tocmai ce-am văzut un reportaj cu nişte copii consideraţi irecuperabili în România, dar care, înfiaţi fiind de persoane iubitoare şi generoase, din străinătate, au devenit oameni adevăraţi, unii chiar sclipitori.

 • Vladimir May 22, 2013 at 5:52 pm

  M-as mira profund sa apara vreo emisiune la TV in care romanii sa faca lucru manual :D. Sincer. Desi cred ca tare misto ar fi.

 • mihaela pojogu May 23, 2013 at 6:56 am

  Foarte frumos. Trebuie lucrat si la bunul simt al oamenilor care lucreaza prin centre. Sunt persoane care se ataseaza de anumiti copii si le ofera de la hainute.. si cum sunt spalate la comun nu mai ajunge haina aia inapoi copilului, uneori ajunge nici sa o poarte vreodata caci sunt luate acasa de catre angajati.
  Dar eu sper ca lucrurile se vor schimba si nu vor mai stirbi din fericirea lor si asa batuta de soarta.

 • elly weiss May 25, 2013 at 1:42 am

  Multe se mai fac de dragul audientei…in ultimele saptamani m-am crucit vazand nebuniile facute exact pentru asta…
  Dar ariciul de aici e tare frumusel 🙂
  Silavaracald…cam are dreptate. Sunt bune si actiunile acestea de strans jucarii, ca in cazul asta…dar copiilor acelora altceva le lipseste…

 • […] – Drugwash – loc de dat cu capul (chiar dacă articolul s-a şters, el a existat), Vienelei – Iubesc Viaţa, Vax Albina, Maria Riţiu, Shiki Shiki cât şi editurii Mediamorphosis pentru donaţia de […]

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.