Cine sunt eu? Mă caut în frunzele îngălbenite ce scârțâie a promoroacă sub tălpi dimineața, când ies la plimbare. Mă caut în pătura pe care o mototolesc și mi-o așez pe post de pernă, sub cap. Mă caut în repetatele curse pe care le fac prin casă, o neîntreruptă goană după ceva ce mă cheamă și mă alungă doar pentru a mă chema iar.
Mă caut în privirile amorțite, speriate, încântate sau mirate ce se îndreptă spre mine. Mă caut printre amintiri mirosind a flori de păpădie. Mă caut în mirosul boabelor ce nasc mulțime de comenzi: șezi, culcat, dă laba, pas, adu jucăria, nu mușca. Mă caut în emoțiile ce intră în casă sub formă de musafiri. Mă caut în dorința de a-i proteja pe cei care îmi sunt dragi. Mă caut în iubire. Cine sunt eu?
Tu spui că sunt un câine oarecare. Vienela spune că sunt sufletul ei. Pisicile din casa mea spun că sunt fratele lor. Eu mă cred uneori om, de foarte multe ori pisică și doar rareori câine… Să fie din cauză că iubesc atât de mult oamenii și că am nimerit de mic într-o casă plină de pisici? Aș putea spune că duc o viață de câine? Cine sunt eu, de fapt?
Toti cei care au intrat in casa noastra ca musafiri spun despre mine ca sunt un caine atat de bland, incat s-ar juca non stop cu mine. Nici unul nu intelege de ce mami ma tine in lesa cand ei intra pentru prima data in casa noastra.
La polul opus sunt cei care ma cunosc de pe strada. Acolo sunt un adevarat balaur despre care multi au spus cuvinte urate. Ba ca sunt agresiv, ba ca am nevoie de botnita sau de zgarda cu tepi. Dar eu nu am nimic cu oamenii, fie ei pe strada sau in casa. Cei care ma enerveaza sunt cainii si numai cu ei vreau sa ma lupt. Norocul lor ca mami nu ma lasa.
De ce unii câini iubesc oamenii, dar nu suportă alți câini
Relațiile inter-specii dintre câini și oameni au evoluat de-a lungul mileniilor, rezultând într-o legătură specială și adesea profundă între aceste două specii. Cu toate acestea, există situații în care unii câini manifestă un comportament agresiv sau ostil față de alți câini, chiar dacă au o legătură afectuoasă cu stăpânii lor umani. Iata motivele care stau la baza acestei disonanțe emoționale și comportamentale în rândul câinilor.
- Instinctul teritorial și de lider: Unul dintre motivele majore pentru care unii câini pot manifesta agresiune față de alți câini este legat de instinctul lor teritorial și de ierarhie socială. Câinii sunt animale de tip lup, care trăiesc în grupuri sociale cu o structură bine definită. Atunci când întâlnesc alți câini pe “teritoriul lor”, pot să încerce să stabilească dominanța sau să-și protejeze resursele.
- Experiențe anterioare negative: Câinii care au avut experiențe negative în interacțiunea cu alți câini, cum ar fi lupte anterioare sau expunere la comportamente agresive din partea altor animale, pot dezvolta o atitudine defensivă sau agresivă atunci când întâlnesc alți câini. Traumele anterioare pot influența în mod semnificativ comportamentul viitor al unui câine în prezența altor patrupezi.
- Socializare insuficientă: Câinii care nu au fost expuși în mod corespunzător la alți câini în timpul perioadei lor critice de socializare, care are loc în primele câteva luni de viață, pot dezvolta dificultăți în interacțiunea cu semenii lor. O socializare inadecvată poate duce la anxietate sau frică în prezența altor câini, determinând comportamente agresive ca mecanism de apărare.
- Protectivitate excesivă față de stăpâni: Uneori, câinii pot dezvolta o legătură atât de puternică cu stăpânii lor încât devin foarte protectivi și posesivi în prezența altor animale. Această protectivitate excesivă poate fi interpretată ca agresiune față de alți câini, în special dacă aceștia se apropie de persoana iubită de către câine.
În concluzie, comportamentul agresiv al unui câine față de alți câini poate avea rădăcini multiple, incluzând instincte naturale, experiențe anterioare și nivelul de socializare. Este esențial ca stăpânii să fie conștienți de aceste aspecte și să acorde o atenție deosebită socializării timpurii și gestionării comportamentului pentru a asigura o interacțiune armonioasă între câini și pentru a preveni situațiile neplăcute. Consultarea unui specialist în comportament canin poate fi utilă pentru a înțelege și aborda specificitățile comportamentului fiecărui câine în parte.
Tu esti un sufletel adorabil pe care nu numai Vienela il iubeste. Si mai esti un sufletel important! Important pentru cei care sunt familia ta dar si pentru noi , cei care “te citim” si te iubim de cand erai doar un boţ blanos si purecos(probabil). Uneori , da, cei care te cunosc se asteapta sa gandesti si sa te comporti ca un om, ceea ce nu se poate.
Raspunsul dat de Bruno:
Multumesc frumos, Nusa! Da, eram cam puricos si aveam niste viermisori care imi chinuiau burtica. :)))
Sa stii ca ma straduiesc sa multumesc pe toata lumea, oameni, caine si pisici. Nu imi iese mereu, dar ar trebui sa aprecieze eforturile mele. :)))
Esti Bruno, cel mai bun prieten al Vienelei :)
Corect! :)))