Lipsa dinților vine la pachet cu o mulțime de dezavantaje de care uneori nici nu suntem conștiente. Printre acestea se numără aspectul îmbătrânit pe care ni-l oferă, faptul că ne afectează psihologic, deoarece ne facem griji referitor la modul în cere ne percep oamenii care pot observa aspectul inestetic al danturii, ne poate face să ne simțim complexate și să ne acoperim gura atunci când zâmbim, mai ales dacă dintele lipsă este din față și, pe lângă toate acestea, întreaga dantură o poate lua puțin… razna.
Mai exact, atunci când un dinte lipsește, dinții vecini tind să se deplaseze din locul lor, să plece hai-hui înspre spațiul liber. Pierderea unui dinte este una dintre cauzele principale ale spațiilor care apar între dinți și a altor probleme de aliniere corectă a dinților care fac obiectul preocupărilor medicului dentist. Un astfel de spațiul format între dinți se numește diastemă dacă este localizat între cei doi dinți din față (incisivii centrali) sau tremă dacă este poziționat între alți dinți.
Știai că în momentul în care un dinte lipsește, dintele corespondent de pe arcada opusă (numit și dinte antagonist) tinde să se alungească până întâlnește un obstacol pentru a se putea realiza masticația? De asemenea, dinții vecini dintelui care lipsește, pierzându-și sprijinul și stabilitatea, tind să se deplaseze sau să se încline spre spațiul liber.
Această deplasare a dinților va afecta masticația și, cu timpul, chiar și musculatura și articulațiile gurii. Pe deasupra, un dinte lipsă este un factor de risc pentru pentru apariția unei infecții.
Dacă tot ce ai citit până aici te sperie, ei bine, nu este cazul. O vizită la medicul stomatolog îți va spune și care este soluția potrivită pentru tine. Trebuie să știi că pentru edentație (dintele lipsă) există câteva soluții la care poți apela: proteza mobilă, punțile și implantul dentar.
Proteza mobilă nu este nici pe departe cea mai confortabilă variantă. Aceasta necesită o îngrijire specială și trebuie să fie igienizată după fiecare masă, iar uneori este inconfortabilă în comunicare, pentru că se poate deplasa din locul ei în cele mai nepotrivite momente, când îți dorești să vorbești cu cineva. De asemenea, nici punțile dentare nu sunt opțiunea ideală, pentru că presupun sacrificiu de material dentar, ceea ce nu este de dorit.
Prima și cea mai bună soluție pentru edentație este implantul dentar. Acesta înlocuiește perfect dintele natural, nu numai funcțional, dar și estetic. Un implant dentar imită perfect dintele real ca aspect, dar și ca și grad de confort pe care și-l poate conferi în calitate de pacient. Pur și simplu nu vei simți nici o diferență între implant și ceilalți dinți naturali.
Odată cu implantul, multe probleme se vor rezolva. Poți fi sigură că toți dinții vor rămâne la locul lor, că fața ta își va menține fizionomia, că poți mânca orice îți face plăcere și că poți din nou zâmbi fără grijă.
Firește, vei avea nevoie să apelezi la un cabinet de stomatologie din București sau orașul în care locuiești. Stomatologul te va ajuta să alegi din multele tipuri de implanturi dentare existente, unul care să ți se potrivească.
Medicul stomatolog îți va spune că este deosebit de important să faci operația de implant cât mai repede după extracția dintelui, pentru ca dinții învecinați să nu fie afectați.
Vei afla cu această ocazie că există implanturi dentare numite cu încărcare tardivă, care se montează în două etape. Odată montat șurubul, implantul propriu-zis, pacientul trebuie să aștepte o perioadă ce poate ajunge până la șase luni de zile pentru vindecarea gingiei, înainte de a se putea monta următoarea piesă și anume bontul. Cele mai noi tipuri de implanturi au însă bontul deja integrat pe șurubul de implant și permit montarea (încărcarea) imediată cu coroane provizorii din plastic.
În funcție de particularitățile danturii tale vei putea alege împreună cu medicul tău stomatolog implantul dentar cel mai potrivit pentru tine, astfel încât să poți bucura din nou pe cei din jurul tău cu un zâmbet frumos și sănătos.
Nu cred ca nu sunt singurul care crede ca aparatul dentar este o idee buna, mersi pentru articol