De ce ocluzarea nu este suficientă în cazul ambliopiei la copii
Se întâmpla în copilărie să avem un coleg, un vecin sau un prieten cu deficiențe de vedere care purta ocluzor pe un ochi. Mulți dintre noi nici nu înțelegeam la ce folosește. Ocluzorul este un plasture care se folosește în cazul ambliopiei (boala ochiului leneș).
Ce este ambliopia?
Pentru cei ce nu știu ce este ambliopia, este vorba de o afecțiune vizuală fără probleme de natură organică, care se manifestă prin scăderea acuității vizuale a unui ochi. Practic, imaginile pe care le transmite la creier acel ochi sunt încețoșate, blurate, distorsionate, în timp ce imaginile trimise de ochiul sănătos sunt clare. Creierul încearcă să evite confuzia dintre cele două imagini diferite și atunci începe să proceseze doar imaginile primite de la ochiul sănătos.
Cum se poate recupera vederea în cazul ambliopiei
Pentru recuperarea vederii ochiului cu ambliopie este nevoie de stimularea lui în așa fel încât vederea să se dezvolte și creierului să reînceapă să o accepte și să o fuzioneze cu imaginea clară primită de la ochiul cu acuitate normală. Din păcate, ambliopia nu poate fi corectată nici cu ajutorul ochelarilor, nici prin intervenție chirurgicală pentru că este, de fapt, o deficiență de dezvoltare a vederii.
Cea mai rudimentară metodă de tratament în ambliopie la copii este ocluzarea ochiului sănătos. Ochiul este acoperit timp de câteva ore pe zi, în timp ce copilul face diverse activități: scrie, citește, se joacă. Astfel, are loc stimularea ochiului cu vedere scăzută pentru ca vederea să înceapă să se dezvolte.
Tratarea ambliopiei prin ocluzare este un proces de durată, care necesită cooperarea copilului și implicarea totală a părintelui. Cu răbdare și multă muncă, copilul își poate recupera vederea parțial.
De ce ocluzarea nu este suficientă în cazul ambliopiei la copii
În multe cazuri, acoperirea ochiului sănătos fără a implica copilul în activități care să stimuleze cu adevărat vederea, poate veni cu rezultate slabe, perioadă îndelungată de recuperare și multe frustrări atât din partea copilului, cât și din partea părintelui. De aceea, medicii recomandă ca în timpul folosirii patch-ului, copilul să citească, să scrie, să facă exerciții diverse.
Copilul cu ambliopie nu se orientează bine în spațiu și nu poate determina cu ușurință distanța față de obiecte. De aceea, folosirea patch-ului în afara casei: la joacă, pe stradă, la școală presupune riscuri de accidentare a copilului, mai ales la începutul terapiei.
Pe lângă cele de mai sus, ocluzia ochiului bun prea multe ore pe zi (am văzut unele recomandări de a ocluza ochiul sănătos 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână) poate induce ambliopia și la ochiul sănătos, dacă cel mic are sub 6 ani și este în perioada de dezvoltare a vederii.
Care este alternativa ocluzării în cazul ambliopiei la copii
O altă metodă de tratare a ambliopiei este terapia vizuală computerizată. Aceasta presupune o serie de exerciții prin care se stimulează ochiul leneș. Exercițiile sunt efectuate pe calculator, ceea ce ar putea să îi îngrijoreze pe părinții care încearcă să nu-i expună prea mult pe copii la ecrane. Partea bună este că ședințele durează doar 30 de minute pe zi. Practic, copilul nu este nevoit să poarte ore în șir un plasture pe ochi, iar exercițiile sunt concepute astfel încât să stimuleze cât se poate de mult ochiul ambliop.
De asemenea, exercițiile arată ca niște jocuri, ceea ce face ca metoda să fie una prietenoasă și plăcută pentru copii.
Unde se tratează ambliopia cu ajutorul terapiei vizuale
Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog la Clinica Optisan folosește terapia vizuală computerizată de mai bine de 10 ani, a studiat noile metode de terapie vizuală împreună cu specialiști din SUA și le-a aplicat în tratamentul a peste 1000 de pacienți. „După ani de zile în care am recomandat exclusiv doar ocluzarea ochiului leneș, am fost destul de reticent în testarea terapiei vizuale computerizate. Mă bucur că am făcut-o, pentru că până în prezent sute de copii și-au recuperat vederea 100% cu ajutorul acestor exerciții.”.
Clinica Optisan se află în Zalău și deși se află la sute de kilometri, mulți pacienți aleg să meargă anume aici pentru tehnicile și metodele folosite de Dr. Alexandru Dimitriu.