Skip to main content

De ce moare Parcul Bucov?

Îmi era dor de el. Nu îl văzusem anul acesta, însă până şi vizita pe care i-am făcut-o în acea zi a fost mai mult o întâmplare, o decizie luată de Mihai în ultima clipă. Mi-a dat planul peste cap când şi-a exprimat dorinţa de a merge să vadă faimoşii lei ai unui faimos cămătar. Parcul Bucov, cel care adăposteşte grădina zoologică a Ploieştiului, despre care am tot vorbit şi căruia nu i-am făcut poze nici de această dată, moare încet, chinuitor.

În anii trecuţi, zilele de sâmbătă erau un coşmar pentru cei care căutau linişte şi răcoare la Parcul Bucov. Muzica răsuna din sute de boxe, amestecând ecourile pădurii, aerul era îmbâcsit de fumul grătarelor încinse, aleile erau înţesate de oameni care se plimbau alene, jucau volei sau tenis. Era totuşi plăcut să te pierzi în acea mare de oameni fără griji, veniţi să se relaxeze. Grădina zoologică fusese reconstruită, animalele parcă se înmulţiseră şi primiseră spaţii generoase.

De cum am călcat în acea zi prin parc, am înţeles că moare încet şi o lacrimă mi-a curs imaginar. Locul unde îmi petrecusem atâtea şi atâtea zile de vacanţă era acum pustiu. Câţiva oameni pe bănci, mulţi vânzători de nimicuri care se plimbau plictisiţi pe lângă marfa întinsă în drum, câţiva băieţi de la o firmă de pază la un colţ al parcului. În grădina zoologică, o linişte nefirească. Lipseau multe animale, iar cele care mai rămăseseră stăteau ascunse în adăposturi sau prin iarba înaltă.

Am plecat dezamăgită de acolo, cu gândul la leii bine hrăniţi ai cămătarului şi la tigrul uriaş lângă care am petrecut zece minute. Mă întrebam de ce moare parcul Bucov, mai ales că i-au fost aduse multe îmbunătăţiri. La câteva zile, am mâncat o îngheţată la Sala sporturilor şi atunci am înţeles de ce moare parcul Bucov. Oamenii aleg să meargă într-un loc la fel de verde, dar mult mai aproape de casă, supravegheat de jandarmi şi firme de pază. De ce să iasă din oraş, să se înghesuie în maşini încinse, când pot merge pe jos până la sală, unde totul este verde şi curat?

 

IMG_0106

 De ce ar căuta la parcul Bucov lacul murdar, sălbăticit, când pot admira micuţul lac amenajat în mijlocul sălii sporturilor (care şi-a schimbat numele în Parcul tineretului)?

 

IMG_0099

 

IMG_0096

De ce să se înghesuie pe aleile pline de tarabe de la Bucov, când aici au piste pentru alergat, piste pentru biciclete şi role, ba chiar şi baloane care plutesc pe apă?

IMG_0111

IMG_0117

IMG_0110

Unde sunt oamenii pe care îi aşteaptă, ca în fiecare vară, Parcul Bucov? Sunt seară de seară la Sala Sporturilor Olimpia din Ploieşti. Se plimbă pe aleile umbroase, mănâncă floricele de porumb cu caramel, vată de zahăr, îngheţată, shaorma, hamsii prăjite, beau bere pe terase, îşi plimba câinii şi îşi bucură copiii ducându-i în parcul construit în parc, unde au tobogan şi leagăne.

IMG_0105

Mă doare sufletul că moare Parcul Bucov, dar nu pot decât să le dau dreptate celor care aleg să se relaxeze la Sala Sporturilor.

Comments
 • Dana Lalici August 14, 2013 at 6:33 am

  Pista de alergari e foarte tare! Celelate imagini seamana putin cu parcul meu favorit din Bucuresti, Parcul Carol.

  • Vienela August 14, 2013 at 11:37 pm

   Este cam scurta, dar foarte cautata de oameni care nu vor performanta, ci doar relaxare si sanatate. Merg foarte des aici… E atat de mult verde si este destul de aproape de casa mea.

 • Alma Nahe August 14, 2013 at 6:34 am

  Uff, mă iei așa, cu tristețuri, de la prima oră?!
  Cine știe al cui e interesul să moară?! Hmmm…

  • Vienela August 14, 2013 at 11:38 pm

   Da, posibil sa fie si vreun interes ascuns… Inclin totusi sa cred ca oamenii aleg sa mearga aici pentru ca este in oras, nu in afara orasului.

 • Cuvânta August 14, 2013 at 6:44 am

  Mi-e mila de tot ce moare. De tot ceea ce intr-o zi pur si simplu devine prea plicticos, prea perimat, prea costisitor, preabatran.
  Si eu voi fi preabatrana intr-o zi.

  • Vienela August 14, 2013 at 11:41 pm

   Vei fi o norocoasa daca vei ajunge preabatrana… 🙂
   Costisitor nu este si chiar ofera mai multe decat Sala sporturilor… Poate ca omul alege mereu ceva nou… Iar sala sporturilor, deja este de mult aici, are o față noua.

 • Radu August 14, 2013 at 6:49 am

  Nu cunosc locurile dar ma hazardez cu o parere !
  Asa numitele puncte de atractie! Care se schimba in timp!

  • Vienela August 14, 2013 at 11:42 pm

   Da, cred ca esti aproape… Candva, oamenii se fereau de acest loc. Era plin de minoritari care deranjau trecatorii, ba chiar se zvonea des ca era locul preferat al violatorilor. Acum vezi jandarmi si agenti de paza la fiecare pas si nu se intampla nimic rau.

   • GCM August 15, 2013 at 11:55 am

    Vroiai sa te usurezi de portofel, te urcai in 2 sau, mai sigur, in 2 barat…

 • Irealia August 14, 2013 at 6:56 am

  Din lipsă de interes, dar va veni și vremea lui, cred eu.
  Celălalt parc e splendid, vă invidiez, deși nici eu nu mă pot plânge.

  • Vienela August 14, 2013 at 11:43 pm

   Lasa, ca am vazut eu cat este de frumos pe la voi… Noi ar trebui sa te invidiem… 🙂

 • Razvan Ianculescu August 14, 2013 at 7:18 am

  Nu cred ca va muri. Parcurile au aceasta capacitate pheonix-iana.

  • Vienela August 14, 2013 at 11:45 pm

   Mi-as dori sa fie asa… In ziua in care am vazut cat era de pustiu, am cautat scuze: ca e prea cald, ca oamenii sunt la mare, ca e prea devreme (desi era pranzul)… Apoi am vazut ca sala sporturilor era plina, puteai vedea sute de oameni plimbandu-se… Deci nu ii speria caldura, nu erau la mare…

 • Adriana August 14, 2013 at 7:28 am

  Nu i-a venit vremea! E doar în letargie! Am văzut şi minuni! Una chiar la Braşov! Murea….iar acum e vie şi în mare refacere. A devenit cea mai frumoasă zonă. Acum e incă in constructie dar intr-o zi am să te duc s-o vezi!

  • Vienela August 14, 2013 at 11:48 pm

   Sper, Adriana, sper, pentru ca parcul Bucov este cu adevarat special… Padure cat vezi cu ochii, gradina zoo, lacul plin de barci si hidrobiciclete, teatru de vara, cam tot ce ti-ai putea dori… Unde mai pui ca au amenajat pana si gratare la tot pasul, ca romanul sa se simta acasa…
   Ce-mi place cum suna asta… intr-o zi am sa te duc s-o vezi…

  • GCM August 15, 2013 at 11:56 am

   Lacul din Noua?

 • Andreea D. August 14, 2013 at 7:30 am

  Noul parc arata foarte, dar foarte bine, mai ca ma imaginez plimbandu-ma pe aleile lui.
  Nu cred ca Parcul Bucov va muri, mai ales ca stam cam prost la capitolul spatii verzi. Cred ca in anii ce vor urma cineveva binevoitor il va ingriji mai mult si mai bine.

  • Vienela August 14, 2013 at 11:50 pm

   Parcul bucov este al primariei si chiar i-au adus imbunatatiri in ultimii ani, dar lumea nu se mai inghesuie ca altadata… Nici sala sporturilor nu e noua, are doar haine noi…

 • silavaracald August 14, 2013 at 2:32 pm

  Probabil ca trebuie sa moara. Ca sa creasca in locul lui inca un mall, o biserica, o banca…

  • Vienela August 14, 2013 at 11:51 pm

   Ah, Mel, ce de sare mi-ai turnat pe rani… Simt ca lesin cand vad Ploiestiul plin de biserici si aud oamenii cum se extaziaza la aparitia cate unui nou mall… 🙁

 • Alexandra Ali August 14, 2013 at 3:17 pm

  Mi se face scarba … cand vad cum sunt lasae parcurile, alte locuri urbane sau nu care se presupune ca sunt amenajate pentru recreere … Care recreere? Avem nevoie de mai multe spatii verzi, de banci pe care sa stai, de umbra, dar si de soare, curatenie, loc pentru toti cei care practica un sport …

  Asa cam ca pistele de alergari din poza ta …. Nu mai avem nevoie de mall-uri, centre comerciale, biserici …samd

  • Vienela August 14, 2013 at 11:52 pm

   Vezi tu, Alexandra, daca noi nu am lua cu asalt mall-urile si bisericile, nici ei nu ar mai fi tentati sa construiasca altele…

 • Mihaela Dămăceanu August 14, 2013 at 3:24 pm

  Din câte am înţeles, cam peste tot este o problemă cu grădinile zoologice. De ce oare, nu ştiu. Este una micuţă şi în oraşul meu natal. Şi aceea moare! Aşa cum se ocupă de parcul celălalt, de ce nu ar face-o şi cu Bucov?

  • Vienela August 14, 2013 at 11:54 pm

   Se ocupa de parc, dar oamenii nu mai sunt interesati… M-am mirat nespus vazand ca nu erau copii la gradina zoologica…

 • Floarea August 14, 2013 at 7:20 pm

  Imi pare rau, pe vremuri mergeam de multe ori anual acolo.Ma surprinzi placut cu imagini postate.Cred ca sunt facute de tine ,nu?

  • Vienela August 14, 2013 at 11:55 pm

   Da, eu am facut pozele… A fost una dintre putinele dati cand mi-am amintit sa iau aparatul cu mine… 🙂
   Bucovul arata mult mai bine acum, dar este pustiu… 🙁

 • zdwub August 15, 2013 at 5:54 pm

  Si eu tot acolo cred ca as alege sa merg, nu stiu cum e in parcul Bucuov, dar pozele pe care le’ai aratat aici chiar m’ar determina sa ma plimb prin acest parc al tineretului 🙂

 • javra August 17, 2013 at 9:03 pm

  Grădina Zoologică e greu de îngrijit şi costisitoare. Primăria are alte priorităţi decât bucuria copiilor. Primarul crede că dacă se montează două leagăne într-un parc s-a rezolvat problema locurilor de joacă.

 • elly weiss August 25, 2013 at 8:45 am

  Cred ca dupa ce oamenii se vor plicitisi cat de cat de noua jucarie vor reveni la parcul lor drag. Nostalgia functioneaza extraordinar. Se stie. Si poate ca si autoritatile vor lua unele masuri pentru a-l face putin mai atractiv.
  Pista de alergare mi se pare si mie ceva foarte fain. 🙂 As alerga putin pe ea.

 • Ce poți face din castane | Iubesc Viaţa January 23, 2014 at 10:30 am

  […] prin natură în acea toamnă. Ne-am gândit, ne-am răzgândit, am ieșit în inspecție prin Sala Sporturilor, parc ce adăpostește copaci bătrâni și ne-am decis. Găsisem căpăcele de ghindă, de pe bulevard […]

 • […] la zoo. Puiul de macac a învățat să sară gardul (care are 5-6 metri), atras de iarba crudă a parcului Bucov. Acum încerc să îmi imaginez de cât timp vor avea nevoie celelalte maimuțe pentru a înțelege […]

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.