Toată lumea a văzut măcar un câine mâncând iarbă, ca un animal erbivor, dar prea puțini știu că am uneori senzația că am scos vaca la păscut, nu câinele la plimbare. Bruno ignoră de obicei verdețurile de afară (cu excepția momentelor când se tăvălește prin ele sau când le stropește), căci nu fac parte din meniul lui de bază, dar are și zile mai proaste, când nu se poate opri din mâncat iarbă, când o devorează de parcă ar fi cea mai apetisantă bucată de carne. Puteți vedea în videoclipul de mai jos cum se îndoapă.

Aș vrea totuși să lămuresc și o mică problemă. Unii oameni, mai ales din categoria celor în vârstă, când îl văd pe Bruno că mănâncă iarbă, îmi spun că îl doare capul. Mă uit la ei și zâmbesc: Da, a tras o băută azi-noapte și acum e mahmur. Dacă tot ni s-a terminat zeama de varză, l-am invitat afară, la o porție de ceaiuri medicinale. Cam așa îmi vine să le răspund celor care se bagă în seamă neîntrebați.

Din experiența mea de până acum, pot spune că nevoia câinelui de a mânca iarbă apare atunci când este constipat, balonat sau deranjat la stomac, când îl doare burta. Iarba pe care o mănâncă îl ajută să își regleze repede tranzitul intestinal, să își curețe stomacul, să scape de crampele care îl chinuie, să elimine părul adunat în stomac. Observați, vă rog, tipul plantei din care Bruno rupe cu atâta poftă: este singurul fel de iarbă care îi place, pe care o caută și o mănâncă atunci când se simte rău, când îl doare burta.

Mai trebuie spus că iarba le place câinilor. Uneori se răsfață jucându-se cu câte un fir, plimbându-l prin gură și apoi smulgându-l numai pentru a se distra. Când au într-adevăr o problemă, rup firele în grabă, aparent la întâmplare, cu o viteză incredibilă, de parcă ar fi înfometați sau ar pofti la iarbă. Când era pui, Bruno mai căuta iarbă după ce distrugea câte o jucărie și înghițea din greșeală bucățele de cârpă, de plastic, de hârtie etc.

Îmi pare rău că nu mi-am dat seama din prima clipă să îl filmez pe Bruno cum mănâncă iarbă. În filmul de mai jos deja înghițise o porție generoasă.