De câte ori pe zi se scoate câinele afară

Am găsit niște discuții pornite de la întrebarea “de câte ori pe zi se scoate câinele afară să-și facă nevoile”. Eram pe un grup al iubitorilor de câini și, după ce am citit cele mai fanteziste păreri, m-am decis să scriu pe blog un articol venit din propria mea experiență cu Bruno, căci amintirile îmi sunt proaspete încă. Era mititel când l-am găsit, trăise la ghena de gunoi, așa că nu se pricepea să se poarte ca un domn în apartament. De fapt, nici un pui de câine nu știe să fie domn / doamnă până când omul nu își asumă răspunderea pentru educația lui. Printre primele lucruri pe care un câine trebuie să le învețe sunt: să ceară afară când simte că îi vine să facă pipi sau caca, să răspundă la numele pe care l-a primit, să nu pună botul pe mâncarea găsită pe stradă, să meargă la pas în lesă, să nu facă rău familiei, să nu atace pe stradă oameni, câini, pisici, mașini, biciclete etc.

Pentru că discuția era despre faptul că puii de câine fac pipi și caca în casă, în acest punct voi rămâne și eu. E adevărat, pentru că nu sunt obișnuiți să ceară și pentru că nu au acces singuri afară, cățelușii își fac de câteva ori pe zi nevoile în casă. Dacă face pe gresie în baie sau în bucătărie, să nu îl certați, căci s-ar putea ca data viitoare să facă în pat. Numai stăpânul (sau dresorul, dar nu cred că e cazul să plătiți pentru așa ceva) este în măsură să își educe bine câinele, să îl învețe că trebuie să aibă răbdare până când iese afară.

Cum obișnuim câinele să ceară afară pentru pipi și caca? Ducându-l cât mai des afară cât timp este micuț (după ce are toate vaccinurile făcute, desigur). În primele săptămâni / luni cățelul trebuie scos afară cât mai des, chiar și din oră în oră atunci când e cazul. Câinele va fi scos afară înainte de a apuca să își facă nevoile în casă (urmăriți când începe să dea semne de agitație) și va fi ținut afară până când va termina de făcut respectivele nevoi. Eu îl scoteam afară pe Bruno cam la două ore și vă spun sincer că rar, foarte rar s-a întâmplat să facă în casă, dar asta numai în primele 2-3 săptămâni și numai pe gresie. Văzând că sunt mereu cu el pe afară, un vecin mi-a spus că nu procedez bine, că îl voi obișnui așa și că îmi va cere toată viața să îl scot la fiecare două ore afară.

Nimic adevărat în această afirmație! Organismul puiului de câine se reglează singur și, cu cât trece mai mult timp, cu atât cainele cere mai rar să fie scos afară pentru a-și face nevoile, până când ajunge să iasă de două, maxim trei ori în 24 de ore. Dar pentru asta e nevoie de răbdare în primele luni. Și de timp liber, desigur. După primele zile îi va fi ușor și stăpânului să își dea seama cam la cât timp trebuie să scoată câinele afară, la plimbare. Nu există un tipar orar pentru toți cățeii, însă e bine să știți că puiul de câine se va obișnui foarte repede să stea lângă ușa de la intrare și să plângă sau să dea semne de agitație atunci când va avea nevoie să fie iasă afară, daca îl veți scoate des în primele zile.
petmart.ro

Eu îmi scoteam câinele de la prima oră, de cum se trezea, înainte să îmi beau cafeaua și înainte ca el să dea urechile pe spate, vinovat, arătând cu ochii că nu s-a mai putut abține. :) De asemenea seara, înainte de a mă băga în pat, îl mai scoateam o tură. L-am scos când ploua, l-am scos când bătea vântul, l-am scos și când era caniculă tocmai pentru a-l căli, pentru a nu face din el un câine sensibil, căruia să îi fie teamă să iasă afară.

Atenție! Niciodată să nu băgați câinele în casă până când nu face pipi, altfel cu greu se va putea obișnui să ceară afară!

PS: Bruno are acum 2 ani și aproape 2 luni și cere de 2 ori pe zi afară. În zilele foarte călduroase, când bea multă apă, se poate întâmpla să ceară de 3 ori pe zi.

2 thoughts to “De câte ori pe zi se scoate câinele afară”

  1. sa-ti traiasca! e un caine minunat! si noi il scoteam des cand era mic si s-a invatat relativ repede sa faca afara. acum se abtine, stie ca dimineata, dupa-amiaza si seara e program de iesit. la fel, scos pe ploaie, zapada, vant, fara exceptii. nu am ce face, nu vreau sa aiba probleme din cauza ca mi-a fost mie lene. nici noua nu ne prieste abtinutul asta… d-apai lor! noi avem toaleta in casa si putem merge oricand. ei depind de noi!

Părerea ta e importantă pentru mine