Dacă nu puteți ajunge aici, iată că vine Scoția la voi

Dacă nu puteți ajunge aici, iată că vine Scoția la voi. Turna cu găleata, dar noi nu aveam astâmpăr. Îi promisesem surorii mele că mergem să vizităm Linlithgow Palace, un loc extraordinar de frumos și încărcat de istorie. Palatul a fost una dintre reședințele principale ale monarhilor din Scoția în secolele XV și XVI. Internetul ne-a spus că palatul poate fi vizitat chiar și în timpul pandemiei, ceea ce mai târziu s-a dovedit a nu fi adevărat. Dar nu ne pare rău, căci ne-am plimbat prin ploaie și ne-am întors cu multe poze și amintiri plăcute.

Când Mihai i-a spus surorii mele să aibă răbdare până iese soarele, ea a replicat, nervoasă: În Scoția plouă mereu. Dacă aștept până va fi vremea bună, probabil nu voi merge niciodată nicăieri. De când ne împiedică pe noi trei picături de ploaie? Avea dreptate. Marele inconvenient aici este vremea capricioasă, greu de suportat pentru mulți dintre cei veniți de pe alte meleaguri. Dacă ignori chestia asta, te poți bucura de excursii și vacanțe deosebite, căci Scoția este una dintre cele mai frumoase țări.

Văzând că Linlithgow Palace era închis, ne-am îndreptat pașii (pardon, roțile mașinii) către Blackness Castle, o fortăreață din secolul al XV-lea. O mai vizitasem, așa cum vizitasem și Linlithgow Palace, dar asta nu m-a împiedicat să mă bucur de priveliște. Blackness Castle era și el închis, dar ne-am putut plimba prin curte. Am făcut poze și am tras în piept aerul sărat al mării. Blackness Castle este numit “the ship that never sailed” datorită formei sale.

Câteva dintre pozele făcute în acea zi le-am postat deja pe facebook. Altele, nou-nouțe, le-am păstrat pentru blog. Mai am pentru voi poze făcute în anii trecuți, când ne-am mai plimbat prin Linlithgow Palace și Blackness Castle. Sper să vă bucurați de ele. Știu deja că printre prietenii mei sunt mulți care și-ar dori să viziteze această țară. Dacă nu puteți ajunge aici, iată că vine Scoția la voi.

Drumul spre Linlithgow Palace. Pe zid sunt plăcuțe cu numele regilor și reginelor care au locuit aici.

Dacă nu puteți ajunge aici, iată că vine Scoția la voi

Poarta spre Linlithgow Palace.

Dacă nu puteți ajunge aici, iată că vine Scoția la voi

Dacă nu puteți ajunge aici, iată că vine Scoția la voi

O mică parte din exteriorul palatului de la Linlithgow. Puteți oberva, de asemenea, o porțiune din parcul care înconjoară clădirea. Poza a fost făcută acum doi ani, într-o zi senină.

Dacă nu puteți ajunge aici, iată că vine Scoția la voi

Și tot de acum doi ani, Vienela.

poze scotia

Curtea interioară a palatului, văzută de la una dintre ferestre.

poze scotia

Blackness Castle văzut de pe punte.

Blackness Castle văzut din față.

O cabină telefonică din apropierea fortăreței.

O superbă floare mov. Nu știu ce nume poartă.

Un biet crab rătăcit printre pietrele de pe plajă.

Superbele alge de pe plajele Mării Nordului.

Afară turna cu găleata, iar Vienela poza chestia de mai jos. “O amărâtă de parcare”, după cum a numit-o soțul meu, nervos că îl țineam pe loc. Tot așa vi se pare și vouă?

Blackness Castle la reflux.

Dacă nu puteți ajunge aici, iată că vine Scoția la voi

Lacul din apropierea casei mele.

Dacă nu puteți ajunge aici, iată că vine Scoția la voi
Dacă nu puteți ajunge aici, iată că vine Scoția la voi. Ar trebui să îmi aduceti aminte mai des să vă arăt Scoția prin ochii mei. Am mii de poze pe care nimeni nu le-a văzut.