Aseară

Stăteam întinsă în pat, făcând un scurt bilanț al celor întâmplate peste zi. Treceam prin filtru bunele și relele: oferisem bobițe puilor de pisică din fața blocului, găsisem o hârtie de 5 lei, lăsasem vasele nespălate, citisem trei capitole dintr-o carte, curățasem ciulinii din blănița câinelui, explicasem lumii că îmbătrânim așa cum trăim, visasem la un aparat de fotografiat mai bun, umblasem prin tot cartierul după o înghețată care să-mi fie pe plac. Acum mulțumeam cerului că mi-a dat o așa vară senină și călduroasă, numai bună pentru friguroși ca mine, care tremură nouă luni din an. O stea îmi tot făcea cu ochiul pe furiș – promisiune pentru următoarea zi.

Astăzi

Aerul destul de rece și papucii de plastic din picioare îmi dau fiori. În vreme ce unele fete îmbracă rochii de plajă, eu strâng în mâini cănița de cafea ce încă mai răspândește căldură. Să fie un început de răceală? Voi avea nevoie de pastile? Sau e doar teama că vara fuge prea repede, înainte ca eu să fi apucat să mănânc înghețata? 

Regret că nu i-am făcut o fotografie. Pe o parte era galbenă, pe o parte plină de cacao. Avea aroma inconfundabilă care întotdeauna mă înnebunește. Foarte puține urme de grăsime în compoziție. Înghețata ideală. Am gustat de la Mihai. Am refuzat-o săptămâna trecută, pe motiv că băusem apă și aveam mâinile ocupate. De atunci o caut zi de zi. La tonetă au înghețată cu fistic, cu fructe, cu vanilie. Înghețata cu cacao? E sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. Îl rog pe Mihai să își amintească de unde am cumpărat anul trecut înghețata aia fenomenală, învelită în ciocolată și tăvălită prin alune sparte. Știe de unde. Știe și că a plătit pentru ea 8 lei. Ah, nu mai vreau!

Mâine

Dacă mi-aș permite, aș pleca la vreo pensiune în vârf de munte și m-aș întoarce când zăpezile ar acoperi verdele pământului. M-aș îndopa fără nici un complex cu înghețată făcută în casă (de alții). Fructe de pădure. Sau lămâie. De preferat cacao. Nu îmi permit. Mâine mă voi plimba prin cartier. Voi trece iar pe lângă locul unde săptămâna trecută aveau cea mai bună înghețată a anului. Îmi vor spune iar că nu mai au, că s-a terminat, că mai bagă mâine?

A ieșit o rază de soare dintre nori. Am hrănit puii de pisică din fața blocului. Îmbrac o rochie (nu de plajă). Încalț sandalele. Termin de scris acest articol, îmi iau câinele și aparatul de fotografiat și plec la plimbare.

Cuvintele de săptămâna trecută (bilant, inghetata, bobite, plastic, blanita, canita, filtru, steacomplex, fistic, pensiune, pastile) au fost alese de Eddie. Tot pe blogul lui veți găsi texte scrise de colegii mei cu respectiva duzină de cuvinte.

Dacă e vară, e înghețată. Sau nu?