Skip to main content

Dacă e vară, e înghețată. Sau nu?

Aseară

Stăteam întinsă în pat, făcând un scurt bilanț al celor întâmplate peste zi. Treceam prin filtru bunele și relele: oferisem bobițe puilor de pisică din fața blocului, găsisem o hârtie de 5 lei, lăsasem vasele nespălate, citisem trei capitole dintr-o carte, curățasem ciulinii din blănița câinelui, explicasem lumii că îmbătrânim așa cum trăim, visasem la un aparat de fotografiat mai bun, umblasem prin tot cartierul după o înghețată care să-mi fie pe plac. Acum mulțumeam cerului că mi-a dat o așa vară senină și călduroasă, numai bună pentru friguroși ca mine, care tremură nouă luni din an. O stea îmi tot făcea cu ochiul pe furiș – promisiune pentru următoarea zi.

Astăzi

Aerul destul de rece și papucii de plastic din picioare îmi dau fiori. În vreme ce unele fete îmbracă rochii de plajă, eu strâng în mâini cănița de cafea ce încă mai răspândește căldură. Să fie un început de răceală? Voi avea nevoie de pastile? Sau e doar teama că vara fuge prea repede, înainte ca eu să fi apucat să mănânc înghețata? 

Regret că nu i-am făcut o fotografie. Pe o parte era galbenă, pe o parte plină de cacao. Avea aroma inconfundabilă care întotdeauna mă înnebunește. Foarte puține urme de grăsime în compoziție. Înghețata ideală. Am gustat de la Mihai. Am refuzat-o săptămâna trecută, pe motiv că băusem apă și aveam mâinile ocupate. De atunci o caut zi de zi. La tonetă au înghețată cu fistic, cu fructe, cu vanilie. Înghețata cu cacao? E sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. Îl rog pe Mihai să își amintească de unde am cumpărat anul trecut înghețata aia fenomenală, învelită în ciocolată și tăvălită prin alune sparte. Știe de unde. Știe și că a plătit pentru ea 8 lei. Ah, nu mai vreau!

Mâine

Dacă mi-aș permite, aș pleca la vreo pensiune în vârf de munte și m-aș întoarce când zăpezile ar acoperi verdele pământului. M-aș îndopa fără nici un complex cu înghețată făcută în casă (de alții). Fructe de pădure. Sau lămâie. De preferat cacao. Nu îmi permit. Mâine mă voi plimba prin cartier. Voi trece iar pe lângă locul unde săptămâna trecută aveau cea mai bună înghețată a anului. Îmi vor spune iar că nu mai au, că s-a terminat, că mai bagă mâine?

A ieșit o rază de soare dintre nori. Am hrănit puii de pisică din fața blocului. Îmbrac o rochie (nu de plajă). Încalț sandalele. Termin de scris acest articol, îmi iau câinele și aparatul de fotografiat și plec la plimbare.

Cuvintele de săptămâna trecută (bilant, inghetata, bobite, plastic, blanita, canita, filtru, steacomplex, fistic, pensiune, pastile) au fost alese de Eddie. Tot pe blogul lui veți găsi texte scrise de colegii mei cu respectiva duzină de cuvinte.

Dacă e vară, e înghețată. Sau nu?

 

10 thoughts to “Dacă e vară, e înghețată. Sau nu?”

 1. Nu. Rar mananc inghetata. Ieri spuneam ca imi place cea cremoasa de la o toneta din centru, pe care scrie „home made”. Scumputa, dar de calitate. In rest, cred ca sunt singura care nu deosebeste un aparat de fotografiat de altul. Poza? Da. Sunt frumoase, dar trec prea repede peste imagini. Admir oamenii cu astfel de pasiuni, eu și daca vad elemente magnifice, las pe altii sa le desavarseasca. Zi buna, cu inghetata, caldura și plimbari faine. Le presimt și eu, dar maine, azi…trec la contabilitati amanate.

  1. Habar nu aveam ca au aparut prin orase tonete cu inghetata “home made”. Trebuie sa caut si sa incerc. :)
   Eu ma indragostesc uneori de fotografiile pe care le fac, desi o voce interioara imi tot spune ca sunt niste porcarii. Dar sunt ale mele si reprezinta fiinte si lucruri pe care le iubesc. :)

 2. Eu mănânc îngheţată şi iarna. Îmi place dacă e de ciocolată, de cacao, de vanilie, de fistic. După aia de fructe nu mă dau în vânt. Mai nou, iau de ciocolată, de la Profi – vreo 8 lei pentru 500 g. Nu ştiu cât de sănătoase sunt ingredientele conţinute (de fapt, nici nu m-am uitat să văd ce conţine), dar e foarte gustoasă. :)

  1. Eu nu suport vanilia. Imi face rau (la propriu), desi sunt convinsa ca e doar “mana” creierului. :)))
   Cumva inghetata despre care spui se numeste Choco Locco? Am descoperit-o de curand si de atunci mancam zilnic cel putin o cutie. :)))

 3. Si eu mananc inghetata inclusiv iarna, si nu conteaza ce arome are. :) Am incercat sa fac eu, dar mi-a iesit cu prea multe “ace de gheaţă”.
  Zile frumoase sa ai!

  1. Mananc si iarna, dar numai daca e centrala pornita si am o plapuma peste oasele degerate. :)))
   M-a batut de multe ori gandul sa fac eu in casa, dar niciodata nu am reusit sa il concretizez. :)

Leave a Reply