Skip to main content

Dacă e pe internet, sigur e adevărat

Am stat aseară ore în şir derulând postările “prietenilor” de pe facebook. Am trecut rapid peste pozele cu toamna frumos colorată, peste cele cu pisicuţe, peste cele cu diverse citate. M-a lovit în plin ideea că românul e mare amator de senzaţional. Oriunde apare ceva legat de #colectiv, oamenii dau share fără să se întrebe o clipă dacă este adevărată informaţia respectivă. Am văzut oameni de la care chiar aveam pretenţii cum au distribuit articole ce hrănesc foamea cârcotaşilor, a bigotilor sau a celor dornici de “senzaţional”, fără să se întrebe o clipă cine este în spatele acelor texte.

Mi-a venit să urlu. Am vrut să îmi şterg contul de facebook şi să mă retrag în singurătatea casei, să nu mai ştiu de nimic. Am simţit nevoia să îi scutur pe toţi şi să îi întreb: Aveţi de gând să vă folosiţi propriul cap sau vreţi să vă trăiţi viaţa ghidându-vă după expresia “dacă e pe internet, sigur e adevărat”?

Comments
 • trenda November 10, 2015 at 8:50 am

  Sunt de acord cu tine :(. Asemenea tie, am fost uimita sa observ cum prieteni din lista mea distribuie imagini care instiga la violenta impotriva unor persoane din multime ( adunarea de la proteste ) pentru ca cineva a postat pe facebook acele poze. Nu contest ! Poate acea persoana chiar instiga la violenta. Poate ca trebuie evitata, doar ca eu nu am fost acolo si nu am aceasta certitudine.
  Prefer sa promovez idei pasnice, gen schimbarea incepe cu noi: nu trebuie sa injuram in trafic, trebuie sa fim calmi, sa nu aruncam gunoiul pe strada, sa incercam sa ajutam in loc sa blamam… si lista poate continua.

  • Vienela November 10, 2015 at 8:57 am

   Nici macar la capitolul schimbari oamenii nu raman cu capul pe umeri. Cei mai multi au inteles ca schimbare inseamna sa instigam la cearta in public atunci cand observam cea mai mica neregula, sa cerem acei 2 banuti pe care vanzatoarea “uita” sa ii dea rest…

 • Nusa November 10, 2015 at 11:21 am

  Tocmai pentru ca imi vine sa urlu nu am sheruit nimic si n-o voi face. Tragedia aceasta ne-a zgaltait pe toti , profund. Nu e normala o lume in care se intampla asa ceva… .Personal prefer ,si in asemenea situatii, “cuvantul care zideste si responsabilizeaza”!

  • Vienela November 22, 2015 at 9:21 am

   Si eu am evitat sa dau share. Era destula tristete si fara aportul meu…

 • rudia November 10, 2015 at 3:58 pm

  🙁
  Efectul de turmă…
  sau dorința de a ieși în evidență, de a fi citit, de primi like-uri… 🙁
  Eu am început să pun la îndoială cam tot ce mi se întâmplă…
  Despre #colectiv …am făcut depresie din seara aceea…Mă gândesc că AȘA arată sfârșitu lumii și că noi îl alimentăm… Am dat hare doar articolelor care promovau conturile pentru ajutorare…

  • Vienela November 22, 2015 at 9:22 am

   Unii erau de buna credinta, altii chiar dadeau share pentru a aduna like-uri. E o lume nebuna, clar!

 • elly weiss November 10, 2015 at 7:18 pm

  Am porniri aproape identice cu tine, Vienela. De-aia am tacut atata timp, apoi am scris acel ultim articol in care mi-am explicat tacerea. Da…eu am simtit nevoia sa-mi explic tacerea. Insa cei care imprastie ceea ce imprastie [sau sa zic ca dau “share” 😉 ?!? ] …aceia nu se gandesc nici macar la ce distribuie…si le scuipa, si iar le scuipa in acest virtual deja asfixiat de lipsa de discernamant. Dureros si trist.

  • Vienela November 22, 2015 at 9:23 am

   Iar minciuna, panica si grotescul se propaga cu o viteza uluitoare… Dureros de trist…

 • Iulian November 11, 2015 at 5:24 pm

  Eu cred ca majoritatea suntem manipulati intr-un fel sau altul doar ca nu ne dam seama. Nu as putea sa condamn pe nimeni.

  • Vienela November 22, 2015 at 9:24 am

   Sigur ca suntem manipulati, insa exista si situatii in care am putea incerca sa gandim cu propriul cap inainte de a da drumul porumbeilor.

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.