Plecam de acasa increzatoare, cu mii de vise in valiza, convinsa fiind ca toate se vor implini daca voi munci cu destula ravna in strainatate. Una dintre prietenele mele, stabilita deja acolo de cativa ani, obisnuia sa urmareasca in fiecare zi cursul euro, pentru a stii exact cati bani castiga si cum ii poate cheltui. Urmand exemplul ei, dar si din cauza ca nu imi era chiar la indemana sa gandesc preturile in euro, ma straduiam sa calculez in gand pretul fiecarui produs, convertind valuta in lei, apoi comparand rezultatul cu pretul produselor de la noi din tara.

Socoteala de acasa nu s-a potrivit prea bine cu cea de la targ, din cauza ca pentru implinirea unor planuri marete e nevoie sa muncesti timp indelungat, iar in tot acest timp trebuie sa si traiesti, sa asiguri si traiul celor ce depind de tine si, ceea ce mi s-a parut a fi cel mai greu, sa rezisti tentatiilor de tot felul ce iti ies in cale la fiecare pas. Cu cat trecea mai mult timp, cu atat mi se parea mai greu sa pun bani deoparte, caci nevoile zilnice cresteau, copilul se marea, planurile facute initial se indepartau tot mai mult, iar maria-sa euro aluneca nepasator spre valea plangerii.

Nu mica mi-a fost supararea cand, parca din senin, cursul euro a luat-o pe o panta descendenta si a tot coborat, vreme de cateva luni, facandu-ma sa ma intreb daca nu cumva are de gand sa ajunga la valoarea unui leu. Aveam senzatia ca sunt pacalita de un personaj nevazut, pus pe glume proaste. Cu cat imi faceam mai multe planuri, cu atat scadea si valoarea unui euro. In acea perioada am inceput sa ma intreb ce caut eu intr-o tara straina, pentru ce am plecat de langa copil, daca merita sa faci un asemenea efort…

Mi-am raspuns singura la intrebari, cateva luni mai tarziu, cand am decis sa ma intorc acasa, desi imi era, material vorbind, tot mai bine in acea tara straina. Probabil “as fi transmis” de acolo astazi, daca as fi avut copilul cu mine. Dar, cum nu a fost sa fie (ha, ha, ce-mi place vorba asta), va scriu din Romania si poate o voi face mult timp de acum inainte, caci alta imi este viziunea asupra lumii, asupra cursului valutar, asupra vietii. Am alte planuri ce ma fac sa calculez astazi cursul euro (nu o mai fac in gand, ci folosind acest site, unde exista un convertor valutar). Am scapat de egoismul ce ma facea sa ma gandesc numai la mine atunci cand imi doream ca valoarea unui euro sa fie cat mai mare si pot afirma acum ca am invatat un lucru: cursul euro poate schimba destine. :)