Una dintre cele mai controversate chestii în competiția SuperBlog a fost noțiunea de creativitate, care reprezenta de obicei una dintre cerințele sponsorilor și care stârnea după fiecare notare dispute aprinse. De curând am întâlnit aceeași discuție pe un alt grup. Dex-ul spune că acest cuvânt înseamnă

CREATIVITÁTE, creativități, s. f. Însușirea de a fi creator; putere creatoare. [Pr.cre-a-] – Din fr. créativité.
CREATIVITÁTE f. Capacitate de a crea, de a produce valori. [Sil. cre-a-] /<fr. créativité

Mulți bloggeri au fost, sunt și vor mai fi nemulțumiți de felul în care se jurizează creativitatea în concursuri, deși nimeni nu poate spune exact cu ce aparat de măsură poate fi ales cel mai bun articol. Cum se măsoară creativitatea? Nu subiectivitatea juriului este cea care decide? Bine-nțeles că de cele mai multe ori trăim cu impresia că ceea ce am scris noi este inegalabil, că articole mai bune nu au fost scrise nicicând de alții, uitând că și ceilalți gândesc la fel.

Înțeleg să mă supăr când nu sunt respectate cerințele unui concurs, când iese câștigător un articol plin de greșeli gramaticale, dar nu când criteriul de jurizare este creativitatea. Poporul român are câteva proverbe și zicători legate de gustul omului, însă în anumite momente același popor le uită, preferând să vadă totul prin ochelari de cal, să se enerveze și să îi mai enerveze și pe alții. Cei care au participat la superblog știu bine despre ce vorbesc. Ceilalți vor înțelege dacă fac un mic efort de imaginație.

Am încercat într-o zi să mă pun în pielea celor care jurizează, întrebându-mă ce articol aș alege câștigător dintre cele participante la duzina de cuvinte. Știți cât este de greu? Cum să spui că unul a fost mai bun și altul mai puțin bun, că unul a dat dovadă de creativitate și altul nu? În fiecare articol poți găsi o idee interesantă, o poveste impresionantă, o sintagmă care te lasă cu gura căscată, o asociere la care știi că nu te-ai fi gândit niciodată. Cum decizi care articol merită premiul pentru creativitate?