Cum să memorezi poeziile fără efort

Învățasem multe poezii (vezi aici poezii despre vară), dar nu știam nimic despre cum să memorezi poeziile fără efort. Prin cap mi-a trecut să pun copilul să vizualizeze imaginile în gând, pe măsură ce aude versurile poeziei.

Îmi spunea copilul, când era foarte mic, că nu poate reține poeziile, oricât de ușoare ar fi ele. Nu aveam pic de experiență. Eu nu eram de profesie pedagog. Nu citeam cărți din care aș fi putut învăța cum se crește și educă un copil.

Vizualizează imaginile descrise în poezie ca să memorezi ușor

De exemplu, la Cățeluș cu părul creț, el trebuia să vadă cu ochii minții:

-cățelușul, blana lui creață (albă, neagră, cu pete, cum îi plăcea lui), probabil un canish ori un bichon

-să vadă câinele cum se furișează la coteț, privind speriat în stânga și în dreapta

-apoi să observe în imaginație cum câinele fură rața (aici avea libertatea de a-și imagina o rață grasă sau slabă, albă sau orice altă culoare ar fi fost potrivită), cum rața se zbate, încercând să scape și cum penele îi zboară în toate direcțiile

-să își imagineze că aude vocea câinelui care se jură că nu fură, un lătrat subțirel, ca al puilor de câine

-la final, să vadă cum câinele este prins cu rața în gură și cum se bucură cel care poate dovedi că a avut dreptate când a spus că acel cățeluș cu părul creț fură rața din coteț.

 

elefant.ro

Cum să memorezi poeziile fără efort? Încearcă să vezi poezia vers cu vers ca să o poți memora

Copilul a înțeles ideea mea și a procedat întocmai, fapt care a schimbat imediat situația. Niciodată de atunci nu a mai avut probleme cu memorarea poeziilor, căci putea vedea, vers cu vers, tot ce imaginase poetul.

Mai târziu, când a plecat la școală, tare s-a mai distrat încercând să memoreze poezia lui Arghezi, O furnică. Întâmplarea făcea ca mama mea să aibă în curte un vișin sub care ne plăcea să stăm vara, la umbră.

La rădăcina lui era un mușuroi de furnici obraznice, care ni se tot urcau pe picioare. I-a fost extrem de ușor să memoreze poezia, tocmai pentru că, în afară de imaginație, aici lucra și realitatea înconjurătoare, iar el putea vizualiza din amintiri fiecare vers în parte.

Poți face același lucru cu orice poezie:

Puișorul moțat, versuri de Elena Farago – poezia pentru copii

Cântec de leagăn, poezie scrisă de Şt. O. Iosif

Gruia, baladă scrisă de Ștefan Octavian Iosif

Nichita Stănescu – poezii scurte sau doar citate

Lacul Mihai Eminescu

Cum vor memora generațiile viitoare poeziile?

Nu știu de unde, astăzi mi-a trecut prin cap o idee aparent nebunească. Oare cum vor învăța generațiile viitoare poezia lui Eminescu, Pe lângă plopii fără soț? Ce va fi în capul elevilor când vor încerca să vadă cu ochii minții versurile

“La geamul tău ce strălucea,

Privii atât de des…”?

Își vor da seama că la vremea când Eminescu a scris această poezie nu existau termopane sau o vor memora cu imaginea unei tâmplării albe, de aluminiu, în minte? Oare geamul pe care îl vor vedea viitorii elevi în imaginație va fi simplu sau tip oglindă? :)

Mi-ar plăcea să aflu dacă vouă v-a fost ușor în copilărie să memorați poezii și dacă știți metode prin care să memorezi poeziile fără efort

Și mi-ar fi de folos să aflu prin ce metode reușeați să țineți minte puzderia de versuri cu care încercau profesorii să vă umple capul.

Mi-ar plăcea să îmi spuneți dacă astăzi, adulți fiind, când încercați să vedeți cu ochii minții versurile unei poezii scrise cu mult timp în urmă, vedeți scene venite din trecut sau asociați totul cu prezentul.

Aveți vreun sfat pentru cei care vor să afle Cum să memorezi poeziile fără efort?

 

Cum să memorezi poeziile fără efort

Am pregătit și un videoclip în care explic cum să memorezi poeziile fără efort. Veți vedea cât de ușoară este memorarea unei poezii. Tu veți descoperi cum înveți repede o poezie grea. Veți înțelege de ce nu puteați memora poezii.