Câți dintre voi se pot lăuda că au văzut până acum vreo negresă albă? Câți dintre voi au atins o negresă albă? Astăzi vă voi spune incredibila poveste a nașterii primei negrese albe. A șocat lumea și a făcut să se
ridice câteva semne de întrebare, absolut legitime, cu privire la atenția și memoria doamnei ce a adus pe lume această anomalie.
O seară ce se anunța a fi agitată. Seara de vineri, când Ionuț aștepta niște prieteni. Mi-am spus că ar fi drăguț ca, pe lângă băutura pregătită, să îi servim și cu o negresă bine glazurată. Cât timp Mihai s-a pregătit sufletește sorbind dintr-un pahar cu bere, iar Ionuț a făcut un duș rapid de o oră, eu m-am strecurat în bucătărie, am pregătit ingredientele necesare, le-am amestecat pe rând, așa cum o cere rețeta. Când mi-am terminat treaba, am pus tava în cuptor, mi-am aprins o țigară și mi-am luat laptopul în brațe.
Atunci m-a lovit cumplitul adevăr: din minunata mea prăjitură lipsea ingredientul principal, fără de care negresa nu este negresă: cacao! Primise totul, crescuse înaltă și pufoasă, mirosea bestial, dar se născuse albă și așa avea să rămână pe veci. Radu spune că nu ar fi primul caz de negresă născută albă.Credeți că mă consolează cu ceva afirmatia lui? Oricum, până când nu îmi aduce dovezi, rămân la convingerea că sunt prima femeie care a dat naștere unei negrese albe, într-o minunată seară de vineri, 10 ianuarie 2014.
Pentru că am fost întrebată de rețetă, m-am gândit că nu ar fi rău să vă las link spre blogul unde am explicat pe îndelete cum fac eu prăjitura negresă. Merci de idee, Ana-Maria!
Prajitura brownie, sau “negresa” cum este popular cunoscută în unele zone, este o explozie de arome ciocolătoase și o încântare pentru papilele gustative. Această rețetă simplă și delicioasă va satisface pofta de dulce a oricui și va aduce un zâmbet pe buzele tuturor celor care o încearcă.
Ingrediente:
- 200g ciocolată neagră
- 150g unt nesarat
- 200g zahăr
- 3 ouă mari
- 1 lingură extract de vanilie
- 150g făină
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță sare
- 100g nuci sau alune, opțional
Instrucțiuni:
- Preîncălzirea cuptorului: Începe prin a preîncălzi cuptorul la 180°C și tapetează o tavă pătrată cu hârtie de copt.
- Topirea ciocolatei și untului: Topește ciocolata neagră și untul într-un vas rezistent la căldură, la baie de aburi sau la microunde. Amestecă bine până când obții o compoziție omogenă.
- Amestecarea zahărului și ouălor: Adaugă zahărul la ciocolată și untul topit. Amestecă bine și adaugă ouăle, unul câte unul, asigurându-te că fiecare ou este complet incorporat înainte de adăugarea următorului. Adaugă și extractul de vanilie și amestecă din nou.
- Adăugarea ingredientelor uscate: Într-un bol separat, amestecă făina, praful de copt și sarea. Adaugă această amestec în compoziția de ciocolată și ouă și amestecă până când obții un aluat omogen. Adaugă nucile sau alunele dacă dorești și amestecă din nou.
- Transferul în tavă: Toarnă amestecul în tava pregătită și nivelează suprafața cu o spatulă.
- Coacerea: Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când trece testul scobitorii – scobitoarea introdusă în mijlocul prăjiturii trebuie să iasă curată sau cu puține migdale umede.
- Răcirea și tăierea: După ce brownie-ul este copt și s-a răcit ușor, poți să-l tai în pătrate sau dreptunghiuri, în funcție de preferințe.
Acum, bucură-te de această prăjitură divină, fie simplă sau alături de o cupă de înghețată sau o lingură de smântână. Prajitura brownie, sau negresa, este o alegere perfectă pentru a satisface pofta de dulce și pentru a împărți momente dulci cu cei dragi. Poftă bună!
:))) Primul meu cozonac – framantat de mana, crestere ca la carte, galben etc. Lipsea zaharul cu desavarsire. Noroc ca era cu rahat!
Urmatorii au avut zahar, dar nu am mai stat sa-i framant de mana. :D
Alba, neagra … nu prea conteaza daca s-a mancat :)
Daca a fost gustoasa si halibila , mai conteaza ca a fosta alba si nu neagra? Iaca , ai nascut o negresa suferinda de albinism… :D
Nu scri reteta,te rog?
Multumesc ! :)
Credeam că te referi la Mariah Carey … :lol:
Mirona, cred ca lesinam daca uitam zaharul. Mie, de obicei, prajiturile imi ies mai dulci de cum ar trebui… :) Asa s-a intamplat si cu negresa, tocmai pentru ca nu avea cacao. :))))
Ai dreptate, Petre. Daca s-a mancat imediat, inseamna ca putini sunt cei carora le pasa de culoare. :)
Ana-Maria, uite aici reteta… http://vienela.blogspot.ro/2013/09/prajitura-negresa.html
Voi pune linkul si in articol, poate mai sunt si altii interesati. :)
Există cazuri când din pârinţi negri se nasc copii albi. Extrem de rare! Am văzut demult un film despre o asemenea poveste!
Şi uite dovada! :)
A ieşit tot o prăjitură. Trebuie doar să-i pui un nume. Îţi propun Vienela. :)
eu am făcut tort fără zahăr, am spăla rufe la maşină fără detergent… de câte două ori fiecare din cele amintite :))). deci consolează-te că se poate şi mai rău …
….habar nu am să fac prăjituri. Dar se pare că nu mai am habar de multe!
eu o fac cu bezea. cu spumă de bezea deasupra şi cu glazură de ciocolată… numai că nu ştiu de ce, am eu o dambla şi mă omor după prăjiturile la care chiar se munceşte. :)
bănui că şi albă s-a mâncat, nu-i aşa?
:) Ooooo… nimic nu e nou sub soare. Am făcut sarmale fără orez, blat fără gălbenușuri și aproape de fiecare dată când vreau să fac mazăre uit să o cumpăr. Important este rezultatul. Și înțeleg că a fost bună.
:))
toate ca toate, dar cred ca tigara a facut totul :)
Apropo de prajituri prea dulci,mie asa imi ies de fiecare data cand fac dupa vreo reteta din vreo carte.Tocmai de aia fac dupa capul meu. Penultima reteta,pe care cred c-am scris-o pe blog,avea ceva de genul un pachet de unt,din care am pus vreo 50 g doar,ultima reteta luata de pe alt blog avea vreo cana de zahar din care am pus vreo 4 linguri…Alea din retetele altora ies asa de dulci ca nici macar copiilor mei nu le plac.Asa ca eu mereu pun zahar-si unt-dupa capul meu,ca daca depaseste 100 g unt si are un pahar de zahar deja nu ma mai uit :D.
Nu mergea o glazura de ciocolata la negresa ta? Sincer,dupa titlu,credeam c-ai facut.o cu vreo glazura de ciocolata alba ;)
Bag seamă că ai „născut” o variantă feminină a lui Michael Jackson. :D
Problema era doar daca ai fi apucat sa spui ca faci o prajitura cu cacao. Daca nu…era reteta noua :))