Totul a început când, din senin, fiul meu a decis să plece cu niște prieteni în Anglia
Scriu acest articol atât pentru prietenii mei, cât și pentru cei care vor să afle cum poți pleca la muncă în străinătate fără să ai contract. Nu va fi ușor de povestit. Uneori sinceritatea doare. Dar mă voi strădui să povestesc totul așa cum a fost. Vreau să le fiu de folos și altora, dacă pe viitor lucrurile vor reveni la normal. În același timp, simt nevoia să povestesc, căci sunt nevorbită, după cum ar spune o zicală modernă. Voi scrie din experiența mea despre Cum poți pleca la muncă în Scoția fără contract. :D
Totul a început când, din senin, fiul meu a decis să plece cu niște prieteni în Anglia, să muncească și eventual să se stabilească acolo. M-am bucurat și, în același timp, m-am speriat. Vorbește engleza foarte bine și știe să își ceară drepturile. Are cei șapte ani de acasă și nu se sperie de muncă. Știe să se facă plăcut, dar e și foarte tăios la vorbă când îl supără ceva. Oare se va descurca?
Chiria era foarte scumpă și condițiile nu prea
Nu îl puteam ajuta decât cu bani. Iar nouă tocmai banii ne lipseau în acea perioadă. Am adunat din toate părțile. Veniturile mele din blogging, salariul lui și banii câștigați la serviciu de Mihai. Parcă tot mi se părea că nu erau destui. Aveam un televizor abia cumpărat. Îl luasem cu o săptămână înainte. 4 k, ultra HD etc. L-am vândut fără să stăm pe gânduri.
S-au adunat destui bani cât să poată trăi în Anglia vreo două luni chiar dacă nu își găsea de muncă. Dar a găsit imediat la o fabrică din Stevenage, orașul unde se stabilise. În foarte scurt timp l-au și avansat pentru că vorbea engleză perfect și știa tot perfect să lucreze pe calculator. Locuia într-o casă cu alți români, inclusiv alături de cuplul cu care plecase. În camere separate, dar în același imobil. Chiria era foarte scumpă și condițiile nu prea.
Cum poți pleca la muncă în Scoția fără contract
Imediat ce Ionuț, fiul meu, ne-a anunțat că pleacă, soțul a știut că nu îmi voi mai găsi locul. A decis că trebuie să plecam și noi, să fim cât mai aproape de copil. Avem prieteni stabiliți în Anglia, însă nu am vrut să apelăm la nimeni. Mihai a căutat joburi pe internet. A găsit un anunț tentant. Un job ca picker (cred că manipulant marfă am spune în România) la un depozit din Scoția. Cam departe de Stevenage, dar mai aproape decât din țară.
Ce a urmat a fost comedie pură. A sunat la numărul de telefon găsit în anunț. I-au luat un mini-interviu să vadă dacă știe engleză. Au stabilit să se întâlnească pe aeroportul din Glasgow la finalul lunii iunie. A reușit să plece cu patru zile înaintea copilului. Ajuns acolo, a descoperit că omul cu care vorbise la telefon era român și nu avea nici o legătură cu depozitul Tesco. El oferea cazare în Scoția și transport până la job, dacă alegeai să îți încerci totuși șansele la depozit.
Cum poți pleca la muncă în Scoția fără contract? Ca un inconștient, cum ni s-a întâmplat nouă. Sau te poți pregăti din timp, dacă ai capul pe umeri.
Era acolo și voia să rămână
A încercat la tesco și a reușit. Salariul era bunicel. Avea posibilitatea să facă overtime (ore suplimentare). Locuia într-un apartament cu alți câțiva români. Distanța dintre casă și muncă era cam mare, de vreo 16 mile, dar nu mai conta. Era acolo și voia să rămână. Avea cazarea plătită pentru prima săptămână și vreo 80 de lire în buzunar. Din banii ăștia și-a luat ceva de mâncare, a plătit transportul pentru săptămâna respectivă și a cumpărat o cartelă pentru telefon.
Muncea ca un disperat. 5 zile pe săptămână câte 12 ore, a șasea zi 8 ore, iar în a șaptea își făcea piața, își spăla rufele și se odihnea. Plătea chiria, transportul casă-muncă, îmi trimitea mie cât să pot trăi, iar restul banilor îi punea deoparte, să mă poată aduce în Scoția. În plus, aveam nevoie de bani pentru a lua și câinele. Când s-au strâns destui bani, a închiriat un alt apartament, numai pentru noi. 500 de lire pe lună, plus 100 la council tax (în suma asta intră ridicarea gunoiului, apa, diverse alte facilități oferite de primărie).
Mihai avea 93 de kilograme când a plecat de acasă. Când am ajuns eu în Scoția, după trei luni, l-am găsit cu mai puțin de 70 kg. Un schelet ambulant. Dar eram împreună. Ne trăiam o parte din vis. Nu aveam datorii. Ne ajungeau banii de la un salariu la altul. Supermarketul era departe. Mergeam mult pe jos, căci nu aveam mașină. Locuiam într-o zonă nu prea bine famată. Se împușcaseră oameni pe acolo. Puțea a iarbă de dimineața până seara prin cartier. Între timp mi-am făcut toate actele (nino, card bancar etc).
Dacă vrei să afli Cum poți pleca la muncă în Scoția fără contract, țin să îți spun că actele făcute aici nu ne-au costat nici un ban.
Fiul meu și prietenii lui au decis să vină la noi
La o lună după ce m-am mutat în Scoția, fiul meu și prietenii lui au decis să vină la noi. Apartamentul nostru era spațios. I-am primit fără ezitare. Mihai lucra la Tesco, la depozit. Prietenul fiului meu s-a angajat curier (habar nu am dacă ăsta e termenul) pentru o pizzerie. Iubita acestuia a găsit de muncă la o spălătorie. Eu și copilul ne-am angajat la o brutărie aproape de locul unde lucra Mihai. Ne-am cumpărat mașină, căci naveta devenise un coșmar.
După o vreme ne-am mutat în satul unde lucram toți. Am scăpat de naveta infernală. Casa pe care am închiriat-o are două camere și living. Scoțienii nu pun sufrageria la socoteală când calculează spațiul pentru fiecare persoană în parte. În opinia lor, o casă ca a noastră este pentru maxim trei persoane, iar noi eram cinci, plus un câine de talie mare. Copiii au decis să își închirieze un apartament. Fiul meu încă locuiește acolo. Prietenii lui s-au întors în Anglia, unde și-au găsit de muncă conform pregătirii lor – asistenți medicali.
Stau acasă și încerc să îmi ridic blogurile. Nu prea îmi iese.
Ionuț continuă să lucreze la brutărie. Este șef de echipă. Mihai a lucrat un an cu noi la brutărie. De cum mi-am dat demisia, s-a mutat înapoi la Tesco. Are full contract și câștigă mai bine decât la brutărie. Eu am renunțat la job chiar înainte de lockdown, deși aveam full contract și știam totul despre fabrica aceea.
Stau acasă și încerc să îmi ridic blogurile. Nu prea îmi iese. vienela.ro are nevoie de mai mult linkuri venite de la prieteni. Are nevoie de recomandări. Vieneland stă relativ bine, dar nu produce nici un ban. Blogul în limba engleză (roundword.com) pare mort. Google nu îmi trimite decât maxim 3 vizitatori pe zi.
Ionuț locuiește cu nepotul meu, fiul surorii mele. Pe ea și pe soțul ei i-am adus lângă noi (pentru a două oara) în ianuarie anul acesta. El are contract la o agenție de plasare a forței de muncă. Din păcate, în această perioadă lucrurile nu merg prea bine nicăieri. Agenția nu îi oferă decât rareori de muncă. Sora mea nu poate lucra din cauza unor probleme de sănătate. Se concentrează și ea pe blog, cu speranța că într-o zi va putea câștiga măcar banii de pâine.
Vremurile s-au schimbat
Românul prin intermediul căruia a ajuns Mihai în Scoția s-a întors în țară. În zona unde locuim e totul închis, cu excepția depozitului de la Tesco, unde bătaia pe locurile de muncă este incredibilă. Dar ca să vedeți diferența dintre nivelul de trai din Scoția și cel din România, am să vă spun doar atât: cumnatul meu prinde cam o zi, două de muncă pe săptămână. Eu și sora mea nu am câștigat bani în această perioadă. Mihai are un salariu puțin peste minim pe economie.
Din acești bani trăim patru oameni și doi câini. Mâncăm cam ce avem chef, în limita bunul simț. Ne plătim chiria, council tax-ul, internetul, asigurările la mașină și asigurarea lui Bruno. Nu ne lăfăim, dar nici datorii nu avem. Cu exact trei ani în urmă scriam pe facebook:
Ce înseamnă 100 de lire sau euro
“Caut să cumpăr pentru băiatul meu un bilet de avion. Cel mai ieftin mi se pare de la vola, unde prețul de inceput este de 24 de euro. Pe lângă acești bani avem de plătit 15 euro pentru nu știu ce taxă, 43 euro bagajul de cală, plus asigurarea medicală. Așadar, prețul final e undeva în jurul sumei de 100 euro. Știți cumva care este numărul minim de zile pentru care își poate face asigurare medicală?”.
100 de euro mi se părea o avere. Zilele trecute am cheltuit 100 de lire ca să îmi cumpăr “recuzita” pentru niște fotografii. Scrisesem pe blogul roundword.com despre picnic și aveam nevoie de poze reprezentative. Nu a fost ieftin, dar nici nu am intrat în faliment. În plus, tot ce a fost partea de food s-a mâncat, iar pătura, șervetele de bucătărie, paharele etc le vom folosi mult timp de acum înainte. Nu știu când/dacă îmi voi scoate din blog investiția, căci concurența pe limba engleză e foarte mare, dar nici nu contează. Noi ne-am distrat.
Revenind la subiectul postării, vreau să ofer câteva sfaturi
Nu plecați la muncă în străinătate prin diverse agenții fantomă. Apelați la ajutorul prietenilor sau mergeți pe cont propriu. Trebuie să aveți bani de drum, pentru acte, mâncare și cazare. Nu poți câștiga până nu investești, nu-i așa? Căutați-vă loc de muncă prin agențiile din țara unde vreți să mergeți. De asemenea, căutați cazare pe site-urile din țara respectivă. Unii s-ar putea să vă ceară referințe. Mai toți vor garanție, de obicei chiria pe încă o lună.
Asigurați-vă că știți limba țării în care plecați măcar la nivel de începător. De asemenea, ar fi bine să vă asigurați că le înțelegeți legile. Și nu uitați să vă comportați așa cum o face poporul în sânul căruia vreți să munciți și să trăiți.
În vremuri obișnuite, pentru un om obișnuit, fără pregătiri specifice, se găsesc locuri de muncă în agricultură, în fabrici, în depozite, în zona de curierat, în casele de bătrâni, la curățenie, în restaurante, în supermarketuri etc. Dacă vrei mai multe detalii despre cum poți pleca la muncă în Scoția fără contract, mă poți căuta la adresa de mail sas.vienela(at)yahoo.com. Sfaturile sunt gratuite.
Detalii despre prețuri în Scoția:
-un bilet de autobuz pentru întreaga zi e în jur de 2 lire
-cazarea pentru o casă decentă cu 2 camere și living aproximativ 550-600 lire
-foarte multe firme calculează salariul la oră. Dacă ai contract direct cu Tesco, de exemplu, salariul este de 10,67 lire pe oră.
-eu câștigam la brutărie 20 000 de lire pe an. Lucram câte 12 ore în ture: 4 zile de zi, 4 zile liber, 4 zile de noapte, 4 liber.
-ca team lider, fii-miu câștigă la brutărie cu aproximativ 100-150 de lire lunar în plus față de salariul pe care îl aveam eu. Avantajul este că nu mai muncește fizic, ci doar coordonează, supraveghează și completează acte. Asta în teorie, pentru că practic în această perioadă se lucrează și la el în cât mai puțini oameni, așa că manageri și team lideri trag cot la cot cu muncitorii.
-asigurarea pentru mașină se calculează în funcție de vechimea ta ca șofer, de tipul mașinii, de locul unde o parchezi, de incidentele avute/sau nu. Noi plătim 55 de lire pe lună pentru Renault Kadjar, an de fabricație 2016, parcat în stradă, în fața casei, șofer care are permis de conducere de 14-15 ani fără incidente.
Alte cheltuieli
-imprimanta HP ENVY 4527 m-a costat 40 de lire
-asigurarea premium a câinelui ne costă 40 de lire lunar. Aceasta include despăgubiri pentru cazul în care mușcă pe cineva, tratamente medicale, recompensă în cazul pierderii animalului etc.
-reducerile sunt reale. De exemplu, un bilet de tren doar dus Bathgate (orășelul unde locuim) – Edinburgh costă cam 5 lire. Când am mers în grup de 4 persoane și am luat bilete dus-întors, am plătit 18 lire.
-noi ne facem cumpărăturile de la Tesco. Puteți vedea prețurile produselor pe site-ul supermarketului
-țigările sunt scumpe și proaste. 11-12 lire Marlboro roșu.
-hainele sunt ieftine. Poți găsi tricouri din bumbac cu 2 lire, blugi moderni cu 15-25 lire, geacă de iarnă 35-40 lire.
-o pereche de teniși ordinari (încălțămintea mea preferată) 5-8 lire, bocanci de muncă 25-30 lire, pantofi sport de la firme renumite 40-100 de lire.
-urgențele sunt gratuite
-vizitele la medicul de familie sunt gratuite
-rețetele sunt gratuite
-la dentist plătești, însă prețurile pentru lucrări de rutină sau pentru chestii nu foarte complicate sunt relativ mici. O extracție costă câteva lire. Antibioticele de la dentist sunt gratuite.
Avem nevoie de hobby-uri. Cât costă ele?
-pentru internetul cu cea mai mare vitează posibilă în UK plătim 54 de lire lunar
-curs de limba engleză cu durata de un an 250 lire pentru level 3, din care am plătit doar 50, restul fiind suportat de stat
-parfum Nina de la Nina Ricci, 30 ml, 50 lire
-cărțile sunt foarte ieftine. Le poți găsi la charity (un fel de magazine second hand) cu 0,50 lire bucata.
-îți poți cumpăra foarte ușor casă în rate. Ai nevoie de extras bancar pe ultimele trei luni, vechime de peste trei ani în Scoția sau un depozit de 5-10% din valoarea casei alese. Desigur, veniturile tale trebuie să poată acoperi rata casei, utilitățile și traiul de zi cu zi.
Pentru orice alte detalii legate de Scoția vă stau la dispoziție
Doar să nu îmi cereți să vă cazez la mine. Nu am nici spațiu, nici chef. Am fost extrem de deranjată de cererea unei nepoate pe care nu am văzut-o în viața mea, cu care nu am vorbit niciodată până atunci. Mama ei, verisoara mea, m-a scos de la prieteni de pe facebook, considerând probabil că nu ne leagă nimic. Avea dreptate.
Dacă nu ne cunoștem în realitate sau ne-am văzut întâmplator de trei ori în viață, nu înseamnă că suntem atât de buni prieteni încât să te iau sub aripa mea. Excepție ar putea face câteva persoane. Dar ele probabil nu vor veni niciodată în Scoția la muncă.
Vă pot ajuta cu sfaturi despre Cum poți pleca la muncă în Scoția fără contract. Pot oferi și nume de agenții cu care să luați legătura. E suficient să mă întrebați.
O experienta interesanta cu suisuri si coborasuri. Desi ai trecut prin multe, nu ai fost singura si probabil asta a contat. Diferentele sunt mari, insa le simti numai daca traiesti departe de Romania. De aceea unii se adapteaza si altii nu.
Singura nu cred ca as fi rezistat. Iar acum nu m-as mai intoarce in tara. E greu sa revii in locul unde civilizatia exista doar in carti.
Vienela dragă ciao!
Am găsit un anunț că în Scoția primesc diferite nații ptr că vor să crească polularea și asta ar fi în insulele de vest ,nicidecum în orașele mari …aș dori dacă mă poți informa cum să iau legătura ,unde și dacă îmi poți furniza vreun link ori orice …mulțumesc mult și îmi poți trimite su whatsapp la Nr. 0039 366 971 6657 Elena
Buna, Elena! Cu mare drag te ajut, desi ajutorul meu nu e chiar ce iti doresti.
Deocamdata este in stadiu de propunere de referendum. Vor sa intrebe populatia ce parere are de aceasta idee. Daca oamenii, in special cei care locuiesc pe insule, vor fi de acord, atunci vom afla detalii. Dar cred ca prioritate vor avea scotienii si alte natii care deja sunt in UK. Multi spun ca banii acestia ar fi mai utili daca li s-ar da celor are deja locuiesc pe insule pentru a deschide afaceri si implicit pentru a oferi locuri de munca. Ce am mai aflat este ca pe insule e destul de greu de trait, atat din cauza vremii, care e absolut teribila, cat si din cauza ca nu prea exista locuinte si locuri de munca. Daca mai ai intrebari, cu drag iti stau la dispozitie.
Aici este linkul catre site-ul oficial al guvernului scotian. https://www.gov.scot/news/addressing-depopulation-on-scotlands-islands/