Era neagră şi mirosea puternic a vanilie. Era a unei colege cu care îmi petreceam pauzele. În încercarea de a se lăsa de fumat, Vali îşi cumpărase o  ţigare electronică şi mă tot îmbia să încerc. Am mâncat grăbite, cu gândul la minunea care ne putea scăpa de viciu. Vedeam deja teancurile de bani care s-ar fi adunat dacă aş fi fumat din acel beţişor, mă vedeam făcând chestii pe care mi le-am dorit, dar la care am renunţat pentru a-mi cumpăra ţigări.

De la primul “fum” mi-am amintit de mine copil, la şcoală, jucându-mă de-a fumătorul cu un pix, în timpul orelor plictisitoare. Era aceeaşi senzaţie. Singura diferenţă era că acum scoateam fum şi aveam gura plină de vanilie, de parcă aş fi mâncat o prăjitură în care s-a pus prea multă mirodenie. Nimerise o aromă cu care eu nu mă împac prea bine. Sunt prea puţine prăjiturile în care suport vanilia.

Ne-am petrecut pauza trăgând din plasticul negru, care făcea în vârf o luminiţă roşie. Era distractiv, dar creierul meu refuza să se lase păcălit, mai ales că vanilia era mereu prezentă, amintindu-i că Pall Mall-ul nu miroase aşa. Apropo, oare v-am spus ca de o lună fumez Pall Mall negru lung? Vali, prietena mea, probabil îşi dorea cu adevărat să se lase de fumat. Pufăia toată ziua din noua ei ţigare.

Am râs de ea o perioadă. Apoi am văzut că renunţase definitiv la ţigări şi pufăia tot mai rar chiar şi din beţişorul fermecat. Se îngrăsase şi îşi cumpăra în fiecare zi ceva drăguţ de banii pe care i-ar fi cheltuit pe ţigări. Şi nu mi-a mai venit să râd. Ea s-a lăsat de fumat, eu nu.

De când m-a trântit la pat infecţia asta, fumez mult mai puţin, pentru că îmi este greu să mă ridic din pat, să dârdâi pe un scaun în bucătărie. Văzându-mă nervoasă, Mihai mă tot ispiteşte, spunând că a sosit momentul să încerc alte arome. După ce că îmi repetă de câteva ori pe zi avantajele pe care le-aş avea, când deschid dimineaţa mess-ul găsesc mesaje de la el: dacă vrei să încerci tigari electronice click aici, că le plătesc eu. :)) Mă simt tot mai tentată să le încerc, dar aş vrea să aud şi părerile altor fumători. Aţi încercat ţigări electronice cu aromă de ţigări? Funcţionează?