Ți s-a întâmplat și ție de multe ori să strângi jucăriile copilului, să ieși din cameră, să revii peste 5 minute și să te întrebi dacă nu cumva uraganul a ajuns aici pentru că toate jucăriile sunt împrăștiate peste tot? Atunci ai ajuns unde trebuie pentru că în cele ce urmează te vom învăța cum să îl atragi pe cel mic în această activitate de strâns a jucăriilor și cum să îl faci să mențină ordinea. Pare imposibil, dar crede-ne, secretul este la tine.
Puterea exemplului – strânge jucăriile în fața copilului.
De cele mai multe ori, unuia dintre părinți îi revine această activitate de strâns jucăriile în fiecare seară, după ce copilului merge la somn. Dacă și tu faci așa, ar fi bine să renunți la acest obicei cât mai repede și să începi să strângi jucăriile în fața copilului, oricât de mic ar fi. Chiar dacă ți se pare că un copil de 7-8 luni nu înțelege ce faci tu și de ce pui toți acei iepurasi crosetati într-un singur loc, el observă – și asta e mult mai important. Copiii îți imită comportamentul, poate nu chiar în acel moment, dar peste puțin timp vei vedea că se va alătura și el acestei activități. La început mai stângaci, iar apoi din ce în ce mai iscusit.
Puterea exemplului se aplică și în cazul copiilor cu o vârstă mai mare. Nu te poți aștepta ca cel mic să execute ordinul de a strânge jucăriile, dacă tu nu te implici în acest proces. Începe pur și simplu să pui jucăriile la locul lor și să îi explici copilului de ce este important să facă asta. Încearcă să faci această activitate cât mai distractivă. Propune o întrecere – împarte camera în două părți și cine reușește să strângă cel mai repede jucăriile primește o recompensă. Schimbă provocarea de fiecare dată și vei vedea că cel mic va aștepta în fiecare zi nerăbdător să vadă ce joc îi propui.
Organizarea este importantă – asigură-te că fiecare jucărie are propriul său loc.
În momentul în care amenajezi camera copilului, asigură-te că are suficiente spații de depozitare pentru jucării. Spre exemplu, dacă optezi pentru un dulap cu cuburi – alocă câte un cub pentru jucarii textile, puzzle-uri, cărți, jocuri, jucării interactive, etc. Îți va fi mult mai ușor să îl înveți pe cel mic să își facă curat în zona de joacă dacă va ști exact unde trebuie așezată fiecare jucărie. Îți recomandăm să îl implici în acest proces și să stabiliți împreună cum veți compartimenta și așeza jucăriile. ”Împreună” este cuvântul cheie. Copiii se implică mult mai repede atunci când au de realizat o activitate alături de părinți decât atunci când trebuie doar să urmeze comenzi. ”Hai să facem ordine în jucării împreună!” versus ”Mergi în camera ta și fă curat” – copiii vor fi mult mai receptivi la prima frază. Cu timpul, vei vedea că vor prinde încredere în forțele proprii și își vor dori să facă ei singuri curat, fără ajutorul tău.
Cu răbdare și un strop de creativitate îl poți determina pe cel mic să își facă curat în cameră după fiecare moment de joacă, fără să intervii cu pedepse. Aplică sfaturile de mai sus și te vei convinge!
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/SAHBl2UpXco