Știam că Scoția este situată mai sus decât România, așa că prima întrebare pe care i-am pus-o soțului meu când mi-a spus că vrea să ne mutăm aici a fost: cum e vremea în Scoția? A încercat să fie blând, însă cuvintele lui m-au speriat oricum, căci nu îmi place frigul. Era luna iulie și el ținea aprinsă centrala termică în casă. Ieșea afară și întotdeauna ploua. Mai multe nu mi-a spus, probabil conștient de faptul că nu aș fi acceptat în veci să mă mut în Scoția dacă aflam adevărul. Am căutat informații pe internet.
Vă vine să credeți sau nu, dar wikipedia a contribuit în mod semnificativ la decizia mea de a mă muta departe de România. Scria undeva acolo că iernile scoțiene sunt blânde, cu puțină zăpadă și temperaturi de cel mult -5 grade. Oho, aici e de mine! am strigat, deodată entuziasmată. Voi scăpa de gerurile noastre, pe care nu le mai suport, mai ales de când îl am pe Bruno și trebuie să ies din casă înainte de a se lumina de ziuă.
Ajunsă în Scoția, m-am înflăcărat toată. Uite cum te pot speria descrierile greșite. O săptămână vremea a fost minunată! Soare, senin, cald – la final de septembrie. Eu nu mai plec de aici, i-am spus lui Mihai. Promisiunea e promisiune. Au urmat zile grele, cu ploi interminabile și vânt care mă ridica pe sus. A venit apoi cea mai grea iarnă scoțiană de care își puteau aminti colegii mei săriți de 50 de ani. Am tremurat cum nu credeam că e posibil.
Zăpezile cădeau în valuri, de parcă arunca cineva cu lopata din cer. Vântul îmi tăia obrazul și-mi învinețea buzele. Umezeala din aer mă încremenea. Eram incapabilă să vorbesc sau să mă misc. Uneori mă întrebam dacă nu cumva am greșit adresa și am nimerit la Polul Nord. De cum a venit primăvara și soarele s-a ridicat pe cer, am uitat de frig, de ploi, de vânt, de umezeala excesivă.
Se apropie o nouă iarnă. Cum va fi vremea în Scoția? Nu știu și nu vreau să aflu deocamdată. Încă mă bucur de zilele senine, de vântul puternic, dar nu foarte rece, de culorile cu care natura s-a împodobit. Voi avea destul timp să tremur noptile, când voi ieși la pauză afară, să fumez. Dar vreau să vă spun că nu trebuie să vă luați după aparențe sau după poveștile citite pe internet. Unii se acomodează ușor cu vremea din Scoția, alții nu reușesc niciodată.
Priviți fotografia de mai jos. Pare să vină potopul, nu-i așa? Dacă vezi în România asemenea nori, te baricadezi în casă și te uiți printre jaluzele la furtuna care vine. În Scotia, pe 25 mai, când am făcut poza, a fost o vreme blândă, călduroasă, numai bună pentru plimbare. Ne-am dus la mare, cu toate că nu se putea face plajă. Am admirat vaporașele, am făcut sute de poze, am urcat dealuri și am coborât pe plajă, acolo unde doar pescărușii își cântau fericirea. Așadar, dacă mă întrebați cum e vremea în Scoția, vă spun că e mereu surprinzătoare, că nu seamănă o zi cu alta și nici măcar orele între ele. Soarele apare și dispare pe neașteptate, vântul puternic e o prezență aproape permanentă, ploaia e doar o picătureală ce se repetă de câteva ori pe zi. De ce e ușor să te acomodezi cu o asemenea vreme? Pentru că temperatura e relativ scăzută, dar constantă pe tot parcursul anului.
PS: Toate pozele sunt făcute în aceeași zi, în același loc, într-un interval de o oră.
PS2: Iată și imagini dintr-o dimineață de decembrie. Brumă groasă pe iarbă și soare orbitor în Scoția:
1 thought on “Cum e vremea în Scoția?”