Lumea gastronomica este o aventura, mai ales daca este privita din punctul de vedere al unui bucatar. Insa, la fel ca orice alta meserie din lumea asta, si cea de bucatar necesita echipamente de calitate si unelte care sa ii ajute pe cei care o practica sa faca treaba mai eficient si mai rpaid.
O tunica bucatar este obligatorie in codul oricarui lucrator din domeniul gastronomic, mai ales daca bucatarul lucreaza intr-un restaurant cu anumite standarde. Le fel de important este si un cutit de bucatar, deoarece este considerat unealta principala a oricarui bucatar sau Chef.
Cutitele de bucatarie se deosebesc intre ele prin materialul din care sunt fabricate, brand-ul, marimea si tipul de lama. Unele cutite de bucatar sunt realizate cu scopul de a toca in fasii fine, de a dezosa, de a sparge oase, de a felia pestele, etc. De asemenea, nicio bucatarie nu este completa fara o husa cutite bucatar.
Ce material ar trebui sa alegeti pentru lama cutitului de bucatarie?
Exista 4 categorii de cutite:
Cutite de otel
Cutitele de bucatarie din otel sunt ceea ce Madonna este pentru muzica pop: crème de la crème. Intr-adevar, au o putere si o longevitate exceptionale. Acest lucru se datoreaza compozitiei care combina fierul si carbonul. Cu cat aceasta este de mai buna calitate, cu atat cutitul este mai solid. Standardele europene impun producatorilor de cutite de otel sa aiba un continut minim de crom pentru a nu se oxida.
Unii producatori, au dezvoltat oteluri imbunatatite, care sunt inoxidabile, mai clare si necesita o intretinere mult mai mica. Nu degeaba asemenea cutite sunt alese de profesionisti!
Cutite ceramice
Pe langa aspectul lor estetic, cutitele ceramice sunt din ce in ce mai prezente in bucatarii, deoarece ofera o putere excelenta de taiere. Al doilea punct forte este tocirea, care este aproape inexistenta. Intr-adevar, cutitele ceramice nu trebuie ascutite cativa ani. Atentie insa: ceramica este un material foarte solid, dar si foarte fragil in acelasi timp. Protejati-l de impact si asigurati-va ca nu il folositi niciodata pe o suprafata dura. Brandurile japoneze de ceramica au adus pe piata primele cutite ceramice, create acum 25 de ani. Competenta si excelenta oferita le-au impins in mod firesc in varful acestei piete.
Cutite din otel inoxidabil
Cutitele din otel inoxidabil usor ofera un compromis bun intre puterea de taiere si rezistenta la coroziune si oxidare.
Cutite de otel Damasc
Foarte bogate in carbon, cutitele din otel Damasc sunt alcatuite din straturi subtiri de otel pliate peste ele de mai multe ori. Acest lucru creeaza un cutit foarte rezistent si extrem de ascutit. Cutitele din otel Damasc sunt recunoscute prin modelul lor unic obtinut prin aceasta lucrare de stratificare. Daca sunt cele mai buni, sunt si cele mai scumpe de pe piata.
Diferentele dintre manerele cutitului
Daca lama cutitului este primul criteriu de selectie, manerul nu trebuie trecut cu vederea. Intr-adevar, in functie de compozitia sa si de metoda de fabricatie, utilizarea si intretinerea nu vor fi la fel.
Profesionistii vor apela la cutite de bucatarie cu un maner fixat prin injectie directa. Dupa topire, plasticul este racit si solidificat in jurul manerului cutitului, formand un singur bloc. In acest fel, nu exista niciun gol in care reziduurile alimentare sau bacteriile s-ar putea ascunde. Cutitele destinate profesionistilor se remarca printr-un maner colorat sau prin prezenta unui disc colorat, indicand astfel utilitatea acestora in indeplinirea standardelor de igiena.