Un zâmbet estetic și sănătos depinde, în foarte mare măsură, de modul în care avem grijă de dinții noștri. O alimentație echilibrată, alături de o igienă orală riguroasă și vizitele regulate la cabinetul stomatologic sunt doar câteva dintre metodele prin care ne putem îngriji de dantura noastră.
De ce este importantă igiena orală?
Sunt peste 700 de bacterii în cavitatea orală, iar cele mai multe pot conduce la apariția cariilor, a gingivitei și chiar a parodontozei. Igiena orală înseamnă dinți curați și gingii sănătoase, ritual care trebuie realizat de cel puțin două ori pe zi pentru a preveni înmulțirea bacteriilor în cavitatea orală. Apoi, absolut necesară vizita la o clinica dentara Bucuresti sau în zona de domiciliu.
Ce include igiena dentară?
Periajul dinților
Oricât de ocupat ai fi, nu uita să te speli pe dinți de două ori pe zi, inclusiv la culcare. Nu doar tehnica este importantă, ci și timpul alocat periajului. În cazul în care folosești o periuță clasică, timpul recomandat este de 4 minute, iar în cazul în care ai optat pentru o periuță electrică timpul este de doar 2 minute.
Curățarea limbii
În timpul periajului dentar este importantă și curățarea limbii, dat fiind că pe suprafața acesteia se află bacterii și resturi de alimente care pot duce la apariția respirației urât mirositoare. Poți îndepărta bacteriile cu partea din spate a unei periuțe clasice sau cu peria de limbă ce poate fi atașată periuței electrice.
Folosirea aței dentare
Ața dentară te ajută să îndepărtezi resturile de alimente rămase între dinți, pentru reducerea plăcii bacteriene și ameliorarea inflamațiilor.
Folosirea apei de gură
Apa de gură sporește igiena cavității orale, dat fiind că are rolul de a reduce bacteriile și de a preveni formarea plăcii bacteriene. Este recomandată apa de gură cu fluor, pentru a reduce riscul apariției cariilor.
Periuțele interdentare
Sunt utilizate pentru a curăța spațiile interdentare, la fel ca ața dentară.
Dușul bucal
Te ajută să cureți mult mai eficient spațiile interdentare și se recomandă a fi folosit după periajul dentar.
Cum poți preveni problemele orale?
Cea mai eficientă modalitate de a preveni problemele dentare este să îți periezi dinții în mod riguros și să folosești paste și ape de gură profesionale, îmbogățite cu fluor. De asemenea, este indicat să eviți alimentele dulci sau acide, dat fiind faptul că poate afecta smalțul dentar. Gustările dulci favorizează apariția și înmulțirea bacteriilor, iar resturile interdentare duc la favorizarea cariilor.
De asemenea, este indicat să eviți băuturile dulci, carbogazoase, care conțin, pe lângă zahăr, și acizi, care afectează smalțul dinților. De asemenea, se recomandă limitarea fumatului, pe cât posibil, deoarece tutunul cauzează pete pe dinți și respirație urât mirositoare.
Când trebuie să mergi la stomatolog?
Vizita în cabinetul stomatologic trebuie să se facă regulat, nu doar atunci când apare durerea. Astfel, este indicat să mergi la dentist de două ori pe an, pentru un detartraj profesional. De asemenea, vizita la stomatolog devine o necesitate în următoarele situații:
-
-
Ai gingii inflamate;
-
Gingiile sângerează în timpul periajului;
-
Dinții sunt sensibili la rece sau la cald;
-
Apare respirația urât mirositoare;
-
Apar dificultăți la înghițire;
-
Dureri în timpul masticației;
- Au apărut simptomele parodontoza
-
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/1AhGNGKuhR0