Skip to main content

Culcă-te cu mine

Povestea de dragoste dintre Richard şi Lelia, cea pe jumătate indiană, se desfăşoară lin, învăluită într-un parfum cuminte, care îi leagă parcă pe vecie. Îşi trăiesc iubirea detaşaţi de zgomotele din jur, de problemele prietenilor şi chiar de familiile lor. Ascunşi în casa lor călduţă, făcând glume pe seama celorlalţi, vorbind într-un limbaj doar al lor, Lelia şi Richard par a fi familia perfectă, veselă şi fără griji, în afară de cea legată de copilul nenăscut pe care îl poartă Lelia.

Abia când în viaţa lor tihnită îşi face apariţia Syilvie, biet şoricel de bibliotecă, femeie parcă invizibilă pentru cei din jurul ei, ceva se rupe şi vraja dispare. Unele secrete ies la iveală, explicând temerile şi coşmarurile Leliei. Mailuri ciudate invadează calculatorul lui Richard, spunând o poveste fragmentată şi nu chiar plăcută. În paralel se desfăşoară povestea prietenului MacDara, cel care este obsedat de o femeie misterioasă. Richard îi dă amuzat sfaturi, fără să sesizeze că este în aceeaşi situaţie.

Joanna Briscoe, autoarea cărţii, scoate la iveală senzualitatea din om fără să utilizeze prea multe cuvinte explicite. Îmbină teama stârnită de infidelitate cu emoţiile date de pasiunea incontrolabilă, purtând cititorul, pas cu pas, prin locuri comune, cum ar fi o cârciumă unsuroasă, o banca în parc, un birou aglomerat, apartamentul unei mătuşi sau o magazie mirosind a umezeală, timp în care din toate părţile sar scânteile obsesiei pentru Sylvie.

Motivele pentru care această femeie aparent ştearsă, dar foarte inteligentă, îi manipulează pe toţi, trezindu-le sexualitatea de care nu erau conştienţi pe deplin, le puteţi afla citind cartea Culcă-te cu mine. A doua jumătate a cărţii se derulează într-un ritm alert şi ne poartă, pe rând, de la Richard la Lelia şi înapoi, mereu cu aceeaşi Sylvie în braţe.

Îi mulţumesc Andrei pentru această lectură plăcută, din care vă las un mic fragment. Ştiu că este prea puţin pentru a descrie ceea ce îi era dat lui Richard să trăiască într-un pod prăfuit, dar sper să vă trezească interesul.

“-Stai întins pe spate. Stai acolo, nu te mişca. Cum stai întins, curenţii de apă se răsucesc şi te mângâie. Toate alegele se lipesc de tine şi te ating. Richard. Vârtejurile de cristal se unduiesc pe pielea ta… Iar bulele de aer se sparg şi fierb, bule mici care răsar de sub pietre şi se agaţă de pielea ta, mi-a şoptit ea; intonaţia ei mă mângâia şi de abia mai distingeam ceea ce spune de fapt.”

Comments
 • Ana-Maria April 10, 2013 at 5:24 am

  Seamana a povestiri de Sandra Brown… 😛

 • Radu April 10, 2013 at 5:31 am

  Nu e chiar genul meu de lectura ! 🙂

 • pandhora April 10, 2013 at 5:59 am

  suna interesant…
  sentimentele si felul in care sunt ele traite fac lucrurile ca de sa fie de fiecare data altfel…

 • Iuliana April 10, 2013 at 7:04 am

  Daca povestea e inteligent pusa pe hartie si nu e doar vesnica tema a celei de-a doua femei, cred ca e o carte interesanta. Uite ca vrand-nevrand sunt teribil de curioasa de final. Nu poti sa mi-l spui la ureche? 🙂

 • cotos April 10, 2013 at 7:27 am

  Nu e pe placul meu 🙂 Mi se pare asa siropos 🙂

 • nespusdemult April 10, 2013 at 7:51 am

  Mi-ai adus aminte de Maytreyi de M.Eliade!

 • Minnie April 10, 2013 at 7:56 am

  Slaap met me – Dwarsligger – Joanna Briscoe asa suna în olandeza!
  O caut la biblioteca!

 • IanculescuHimself April 10, 2013 at 10:27 am

  Nici genul meu de lectura nu este, dar tu ai scris frumos.
  Nu stiu de ce m-am plictisit asa repejor de romanele de dragoste…

 • addicted April 10, 2013 at 11:23 am

  Vienela the new Sandra Brown. :>

 • javra April 10, 2013 at 1:13 pm

  N-am mai citit de dragoste de-o vreme,
  dar nici dragostea n-a mai citit de mine,
  carevasazică suntem chit.
  Are dreptate nespusdemult. După prima frază,
  la Mircea Eliade m-am gândit.

 • Vladimir April 10, 2013 at 1:20 pm

  Uh-oh cum e tradusa! 😛

 • raul rual April 10, 2013 at 1:44 pm

  De cum am vazut titlul n-am mai stat pe ganduri. :))

 • Rudolph Aspirant April 11, 2013 at 4:58 am

  Mie mi-au venit din prima in minte niste filme mai degraba decat alte carti, pe care chiar as tinde sa le recomand unei audiente cat mai largi cu precadere fata de aceasta carte, (desi desigur, e posibil ca si aceasta carte sa fie interesanta, insa intr-o traducere deosebit de subcalitativa, deoarece observ de pe Google ca autoarea, Joanna Briscoe, desi desigur nu de nivel Zadie Smith, are totusi un succes comercial si chiar critic destul de important, primind premiul Betty Trask care se acorda unor scrieri de tip romantic destul de conventionale gen Nicholas Sparks).

  1. Pt o poveste romantic-tragica birasiala destul de clasica a la Romeo si Julieta, insa cu vestimentatie moderna, filmul Mississippi Masala, in regia Mira Nair (care a mai regizat un film si mai misto desppre cultura indiana bengali chiar la ea acasa, Monsoon Wedding), cu dl Denzel Washington chiar ff tanar si romantic la modul cel mai clasic, plus d-na Sarita Choudhury, tanara si mai simpatica si ea la vremea acelui film

  2. Pt un thriller erotic-sexual cu o prostituata in rolul unei posibile Sylvie (din cartea de mai sus), totusi destul de interesant asa ca atmosfera si potrivit unei audiente largi, Chloe, in regia d-lui Atom Egoyan, cu d-na Julianne Moore, Liam Neeson, si Amanda Seyfried, sau chiar filmul francez dupa care a fost facut acest remake american, Nathalie, (r Anne Fontaine, care a mai regizat biografia tineretii d-nei Coco Chanel, Coco avant Chanel), cu d-na Fanny Ardant, Gerard Depardieu si Emmanuelle Beart….desi astea nu sunt birasiale, insa o persoana prostituata poate fi intotdeauna considerata exotica si de alta rasa decat oamenii obisnuiti, (asta datorita talentului de povestitor al Papei Gregorie 1 din sec 6 care a introdus conceptul de Maria Magdalena ca o posibila prostituata cu comportament intial mai bizar, insa care este apoi desigur recuperata, in crestinism), asa ca merge si asa

  3. Pt un film erotic birasial cu nuante de thriller,

  • Rudolph Aspirant April 11, 2013 at 5:07 am

   …sorry, nu mai tin minte cum se cheama asta de la punctul 3, dar e asa cu o servitoare ff frumoasa si misterioasa birasiala in casa unui profesor ff intelectual, (cred ca muzicolog), si e asa un film din asta pt intelectuali, dar am uitat cum se cheama, cine l-a regizat, si cum ii cheama pe actorii care au jucat in el, dar sunt si astia destul de cunoscuti, plus filmul a primit recenzii destul de bune, desi nu se intampla mare lucru, si e doar asa ca un fel de suspans pana cand in sfarsit acel intelectual se decide sa faca sex cu acea servitoare deosebit de exotica, si dupa aia desigur se despart, si acel intelectual sufera si/sau e ganditor, insa isi continua constiincios munca de intelectual…ceva ff gen sec 19 central europeean

 • mixy April 11, 2013 at 8:43 am

  Nu cred că… nu cred că mă atrage.

 • Andra April 11, 2013 at 8:08 pm

  ma bucur mult ca ti-a placut cartea :D. recenzia e minunata si sper sa ii inspire si pe altii sa o citeasca

 • elly weiss April 12, 2013 at 10:18 am

  De abia am reusit sa ma mobilizez pentru aciti cartile de la ALL…
  N-as mai fi in stare de altele. Am si o multime de treaba…Primavara e o nebunie la casa cu gradina destul de mare. Si inca nici n-a inceput bine :))

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.