Povestea de dragoste dintre Richard şi Lelia, cea pe jumătate indiană, se desfăşoară lin, învăluită într-un parfum cuminte, care îi leagă parcă pe vecie. Îşi trăiesc iubirea detaşaţi de zgomotele din jur, de problemele prietenilor şi chiar de familiile lor. Ascunşi în casa lor călduţă, făcând glume pe seama celorlalţi, vorbind într-un limbaj doar al lor, Lelia şi Richard par a fi familia perfectă, veselă şi fără griji, în afară de cea legată de copilul nenăscut pe care îl poartă Lelia.

Abia când în viaţa lor tihnită îşi face apariţia Syilvie, biet şoricel de bibliotecă, femeie parcă invizibilă pentru cei din jurul ei, ceva se rupe şi vraja dispare. Unele secrete ies la iveală, explicând temerile şi coşmarurile Leliei. Mailuri ciudate invadează calculatorul lui Richard, spunând o poveste fragmentată şi nu chiar plăcută. În paralel se desfăşoară povestea prietenului MacDara, cel care este obsedat de o femeie misterioasă. Richard îi dă amuzat sfaturi, fără să sesizeze că este în aceeaşi situaţie.

elefant.ro

Joanna Briscoe, autoarea cărţii, scoate la iveală senzualitatea din om fără să utilizeze prea multe cuvinte explicite. Îmbină teama stârnită de infidelitate cu emoţiile date de pasiunea incontrolabilă, purtând cititorul, pas cu pas, prin locuri comune, cum ar fi o cârciumă unsuroasă, o banca în parc, un birou aglomerat, apartamentul unei mătuşi sau o magazie mirosind a umezeală, timp în care din toate părţile sar scânteile obsesiei pentru Sylvie.

Motivele pentru care această femeie aparent ştearsă, dar foarte inteligentă, îi manipulează pe toţi, trezindu-le sexualitatea de care nu erau conştienţi pe deplin, le puteţi afla citind cartea Culcă-te cu mine. A doua jumătate a cărţii se derulează într-un ritm alert şi ne poartă, pe rând, de la Richard la Lelia şi înapoi, mereu cu aceeaşi Sylvie în braţe.

Îi mulţumesc Andrei pentru această lectură plăcută, din care vă las un mic fragment. Ştiu că este prea puţin pentru a descrie ceea ce îi era dat lui Richard să trăiască într-un pod prăfuit, dar sper să vă trezească interesul.

“-Stai întins pe spate. Stai acolo, nu te mişca. Cum stai întins, curenţii de apă se răsucesc şi te mângâie. Toate alegele se lipesc de tine şi te ating. Richard. Vârtejurile de cristal se unduiesc pe pielea ta… Iar bulele de aer se sparg şi fierb, bule mici care răsar de sub pietre şi se agaţă de pielea ta, mi-a şoptit ea; intonaţia ei mă mângâia şi de abia mai distingeam ceea ce spune de fapt.”