Skip to main content

Cu acuarelele din dotare

Îmi povestea mama când eram copil despre o farsă care le-a fost făcută bunicii mele şi prietenelor ei de către nenea Bică. Să o luăm băbeşte. Mama şi prietena ei, copile de 8-9 anişori,  se jucau prin curte, iar nenea Bică se plictisea uitându-se la jocul lor monoton. Cum era mereu pus pe şotii, i-a venit ideea de a-şi speria soţia care urma să se întoarcă de la biserică împreună cu vecinele şi prietenele ei de o viaţă.

Le-a chemat pe fete în casă şi împreună au înscenat moartea lui nenea Bică.

Au luat un scaun cu spătar, l-au lungit în pat, pe picioarele rămase în sus au pus o pereche de pantaloni şi o pereche de pantofi, pe spătar au pus o cămaşă încheiată la nasturi, au acoperit imperfecţiunile cu sacoul, iar în loc de cap au decis să folosească un puişor de pernă. Aici s-au ivit complicaţii, pentru că trebuia să semene cât de cât a faţă de om. Cum fetele erau eleve, au folosit acuarelele din dotare şi au schiţat o gură, ochii închişi, nasul şi sprâncenele. I-au ascuns colţurile, pentru a-i da forma ovală, i-au pus “mortului” în cap o pălărie de-a lui nenea Bică şi au început pregătirea decorului.

 

 

Au închis fereastra şi au acoperit-o cu o pătură, să nu intre lumina, într-un pahar de pe noptieră au pregătit o lumânare şi s-au pus pe aşteptat. Când s-au auzit paşi în curte, nenea Bică s-a ascuns după uşă, fetele au aprins lumânarea şi s-au aşezat cuminţi pe scăunelele de lângă pat.

De la o farsă nevinovată au fost la un pas de a face rost de un mort adevărat. Când a intrat în cameră tanti Lila, urmată de bunica mea şi de celelalte două prietene, s-au pornit ţipete, plânsete şi întrebări; o polifonie care şoca.

Tanti Lila a căzut moale pe un scaun, una dintre prietene plângea, cealaltă ţipa, iar bunica mea scutura uşor fetele, întrebând ce s-a întâmplat. Copiii nu s-au putut abţine prea mult şi bine au făcut. Le-au spus râzând adevărul înainte ca situaţia să scape de sub control. Întâmplare de acum 60 de ani.

Voi ce farse aţi făcut altora?

 

Comments
 • Kadia October 11, 2012 at 3:26 pm

  mie tocmai mi-au tras-o tehnicienii din lab azi, cand am intrat in lab, am dat buna-ziua si am intrebat de ai mei, la care mi s-a raspuns foarte senin: sunt in vacanta, nu ti-au zis? Chestie care m-a lasat cu gura cascata si incapabila de reactie de i-au pufnit pe toti in ras. Erau saracii ingropati in treaburi pana la gat dar mi-au tras-o amarnic. Eh, se va intoarce la un moment dat 😀

 • Vladen October 11, 2012 at 4:03 pm

  Vai mie ce mutra ar fi facut tipul ala daca incepea nevasta-sa sa sara in sus de bucurie :D. Pe cuvant ca eu i-as fi intors-o asa :)))

 • zdwub October 11, 2012 at 4:19 pm

  :)) Dar nu era mai usor daca Nea Bica statea in pat cu ochii inchisi si nemiscat? Mai putina bataie de cap si mai veridic:)) Dar oricum ideea a fost geniala:)))

 • Rolling Ideas October 11, 2012 at 4:24 pm

  :))))) din categoria “cum se jucau copiii când nu exista playstation”

 • Anda October 11, 2012 at 6:42 pm

  Eu n-am facut farse chiar asa mari pana acum :))

  Sotul meu a venit intr-o dimineata acasa si deci a doua zi era destul de obosit.

  Ei bine, el are obiceiul sa-si dea verigheta jos cand se culca, ca cica i se umfla degetele si-l deranjeaza. Dupa ce ne-am trezit, i-am vazut asa verigheta la capatul patului si pe el neatent si mi-a venit o idee. Am luat-o pe furis si i-am zis ca ma duc sa fac un dus. Am ascuns verigheta in bucatarie si dupa ce am facut dus m-am intors si m-am pus langa el in pat. Apoi m-am prefacut ca am observat ca nu are verigheta pe deget si cum nu era nici unde o pune de obicei l-am intrebat unde ii e. S-a speriat un pic si a inceput sa dea la o parte salteaua sa vada daca nu i-a cazut :))

  As fi vrut sa-l speriu un pic sa vad ce face, dar nu m-am putut abtine mult sa nu rad :)) Nu-s prea buna la farse.

 • CARMEN October 11, 2012 at 6:54 pm

  copiii sunt mereu pusi pe sotii, dar patana relatata de mamica ta, a depasit cu mult gluma! ma mir ca nenea Bica le-a timut isonul celor doua fetite!
  Cea mai mare farsa pe care am facut-o cândva, a fost sa leg un portmoneu cu nailon de pescuit si sa-l “arunc” pe trotuar în fata portii. In spatele ei, asteptam pitita si asteptam cu nerabdare sa apara un trecator si cand se apleca sa ridice portofelul, jup! trageam firul de nailon :)) ce ma mai distram! :)) Pana cand unul mai smecher a pus piciorul pe portofel! atunci am iesit speriata si l-am rugat sa-mi lase “jucaria” ca nu mai fac! :))

  O seara agreabila îti doresc! 🙂

 • Nice October 11, 2012 at 7:05 pm

  “iar nenea Bică se plictisea uitându-se la jocul lor monoton.” Mda, uite de ce nu trebuie lasati oamenii sa se plictiseasca, pentru ca atunci le vin cele mai trasnite idei.
  Ce imaginatie avea Nea Bica! :))

 • Vinerea recomand articole October 11, 2012 at 9:44 pm

  […] Vienela ne povesteste o farsa morbida. S-a terminat cu bine, ca altfel n-ar mai fi povestit-o pe […]

 • mixy October 12, 2012 at 6:06 am

  farse morbide încă n-am făcut, dar e clar că avem ce învăţa de la bătrâni

 • cotos October 12, 2012 at 6:13 am

  Ce gluma macabra…:))

 • Adriana October 12, 2012 at 8:45 am

  :))) Super tare….

 • Intuneric October 12, 2012 at 9:07 am

  Tatal meu a fost alaturi de M. pana aproape in ultima clipa. A vazut si a trecut prin lucruri pe care nu i le doresc nimanui. Si a dus de unul singur atata suferinta (a incercat sa ne protejeze pe toti ceilalti), incat credeam ca moart… ultima suflare a lui M. ii va aduce minima alinare ca ea nu mai sufera.

  S-a intamplat cand noi eram acasa. M. a trecut dincolo singura, tinandu-ne pe noi, ceilalti, cat mai departe de asa drama… Am ajuns cu taica-miu la spital dupa vreo zece minute, iar in momentul in care s-a apropiat de patul ei, ceva s-a rupt in el si… Nu credeam ca poate exista atata amar in jalea unui om.

  …Era o vreme cand si eu as fi gasit amuzante renghiurile cu oameni morti. Dar, oricum ar fi, moartea unui om este o tragedie si n-ar trebui sa insinuam asta, nici macar in gluma.

 • elly weiss October 12, 2012 at 9:38 am

  In afara de glumite din alea ca de 1 aprilie, nu m-am gandit sa fac farse. Nu prea mi-ar placea sa-mi fie nici mie facute si poate de aceea 🙂
  Asta a fost chiar macabra ! :))

 • Roxana October 12, 2012 at 10:24 am

  Eu nu ştiu să fac farse. Cred că mi-e milă de cei cărora ar trebui să le-o fac, că imaginaţie am avut întotdeauna, slavă Domnului. Dar cea mai recentă farsă care mi s-a făcut a fost la o nuntă. Eu am fost o perioadă lungă la cură de slăbire dupa care m-am lăsat pe tânjala şi colegele mele ştiau asta. Aşa că la nunta uneia din ele, după ce m-am întors de la dans, am văzut că toţi aveau fripturi în farfurie, numai eu – morvoci, laptuci, masline si felii de lamâie :)) Eu foarte tacticoasă mă aşez şi mănânc de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat şi povestesc cu ele … La care nu s-au putut abţine şi mi-au scos friptura de unde au dosit-o. Mi s-a părut funny, dar cea care s-a atacat puţin a fost fiica mea.

 • Diana October 12, 2012 at 4:14 pm

  Oooo! Aceasta farsa s-ar fi putut termina cu o inmormantare!

  Dar ce-a facut o fata din cartierul unde am copilarit! Nu e o farsa… voluntara! E o minciuna spusa…
  Eram prin clasa a IV – cred… O fata n-a fost la scoala o zi (a chiulit). De teama a spus ca a lipsit pentru ca… a murit sora ei! Toata lumea a intepenit! Invatatoarea a motivat absentele, evident, colegii si vecinii au cumparat coroane de flori si toti s-au prezentat la usa familiei respective. Nu raspundea nimeni… Fiica cea mica – cea cu minciuna – motiva ceva pentru absenta parintilor (dar nu mai stiu ce)… In fine, se adunase lume si… apare sora, care s-a speriat cand a vazut cata lume se adunase acolo! Si, evident, s-a speriat ca sora mai mica o fi patit ceva! Atunci a iesit la suprafata minciuna!
  Cum s-a “finalizat” totul nu mai stiu clar, dar copila a fost batuta de tata 🙁 Curand, familia s-a mutat din cartier – unii spun ca de rusione, dar nu cred.

  Cum de i-o fi dat prin cap sa minta in acest hal nu voi intelege! Dar minciuni “colosale” am mai auzit si la altii… 🙂 despre care s-ar presupune ca “le au pe toate”… Dar nu cu decese…

  O seara frumoasa iti doresc!

 • […] despre oameni, despre visele, realizările şi viaţa lor. Pentru că tot povesteam despre farse cu Vienela, am găsit şi Cartea Farselor de un alt Gordon, Stuart Gordon. M-am uitat prin ea şi am decis că […]

 • Gratuit sau nu? | Iubesc Viaţa October 18, 2012 at 3:41 pm

  […] jaluzele, cretă, burete etc. Apoi cumpărăm caiete, culegeri, caiete speciale, creioane, pixuri, acuarele, echipament pentru educaţie fizică, lipici, hârtie creponată […]

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.