Viata ne surprinde cu bune si rele, dar indiferent de evenimentele prin care trecem, trebuie sa gasim intotdeauna echilibrul necesar pentru a merge mai departe, fara a ne deteriora starea de sanatate, fara a ne lasa coplesiti de greutati. Atunci cand lucrurile nu par sa mai mearga, serviciile profesionale de psihoterapie, spre exemplu, sunt calea prin care totul poate reveni la normal. In cazul parintilor care trec prin dificultati privind cresterea copiilor, consilierea parentala este ramura psihologiei care se ocupa cu astfel de situatii.
In ce constau sedintele de consiliere parentala?
Acestea se vor desfasura in cadrul unui mediu potrivit, in cabinetul specialistului. Consilierea parentala se adreseaza atat parintilor singuri cat si cuplurilor. In anumite cazuri la sedinte participa si cei care iau parte la cresterea copiilor. De obicei este vorba despre bunici.
Pe www.psihart.ro, site-ul Centrului Psihologic PsihArt vei afla mai multe despre aceste servicii, respectiv despre sensurile care pot fi atribuite consilierii parentale. De exemplu, aceasta poate sa fie parte dintr-un program de interventie terapeutica.
Copiii pot trece prin tot felul de stari, rezultate ale unor evenimente marcante din familie sau din societate. Specialistii PsihArt pot oferi servicii specializate in acest sens celor care au copii ce trec prin depresie (ca urmare a unui divort), prin pierderea cuiva apropiat, care au sentimente de singuratate si izolare, care dezvolta frici sau sunt anxiosi.
Aceste servicii pot ajuta si in cazurile in care in urma mutarii, copiii intampina dificultati de adaptare. Poate fi vorba si despre cei care sunt neincrezatori, chiar si in parinti.
Unii copii au tot felul de reactii cand in familie se naste un nou membru, pentru ca nu stiu cum sa se comporte, nu inteleg ce se intampla. La fel este si in cazul celor care incep gradinita sau un nou ciclu scolar.
Poate situatia in care te afli se refera la aparitia unui nou partener dupa divort, iar copilul este impotriva sau nu reuseste sa inteleaga ce se intampla. Semnele care pot indica o problema sunt lipsa caldurii emotionale, a apropierii.
Poti lua in considerare serviciile de consiliere parentala si in alte contexte. Nu e ceva nemaintalnit ca unui copil sa ii fie dificil sa se desprinda de parinte. Poate ai revenit la locul de munca, ceea ce inseamna ca petreci mai putin timp in preajma acestuia.
Cazurile care sunt prezentate in cabinetele psihoterapeutilor sunt dintre cele mai diferite. Pe langa situatiile mai sus mentionate, se ofera consiliere si pentru cei care sunt afectati de starile conflictuale din familie, de violenta sau agresivitate. Uneori problema naste dintr-un eveniment nefericit, precum o boala care a afectat membrii familiei.
Sunt destul de frecvente si cazurile in care serviciile de consiliere parentala sunt pentru stilul parental hiperprotectiv, din dorinta de a ameliora aceasta conditie.
Indiferent de problemele intampinate, respectiv de situatiile ce se doresc a fi prevenite, consilierea parentala este o optiune, o recomandare de altfel. Intra aici si descopera mai multe despre serviciile oferite de acest centru.