Alertă maximă printre pensionarii de la scara mea! Suntem în pierdere la multe capitole şi trebuie să luăm măsuri urgent, înainte de a fi prea târziu! Cineva ne trage în piept, iar noi trebuie să reparăm această situaţie ieşită din comun! Nu este cazul să facem şedinţă. Riscul de a ne trezi la adunare cu familia ce ne trage în piept este prea mare. Mai bine să ne strângem ca nişte adevăraţi conspiratori, câte 2-3 la colţ de bloc, pentru a lua măsurile care se impun.

Respectiva familie are un câine în casă! Dar nu orice câine! Îşi permit luxul şi neruşinarea de a creşte în casă o corcitură de şoricar. Dacă au bani să îl crească, trebuie să aibă bani şi pentru a plăti întreţinere pentru el. Ce ne pasă nouă că oamenii au apometre, că animăluţul nu este agresiv, nu face mizerie şi nici gălăgie? Trăieşte în acest bloc, e musai să fie trecut la întreţinere, să plătească pentru favoarea ce i se face. Ce, el nu bea apă? Nu este spălat din când în când? Nu se încălzeşte iarna? Nu coboară aceleaşi trepte ca şi noi? Dacă au fost trecuţi la întreţinere nepoţii nostri nou-născuţi, javra de ce să nu fie trecută?

Familia proprietară de corcitură de şoricar află de uneltirile vecinilor şi răbufneşte violent. Iese în fata blocului şi vociferează, ameninţă, cere explicaţii, dar nimeni nu este dispus să îl înfrunte pe tânărul care înjură. Îi ia la rând pe toţi cei care intră sau ies din scara blocului, sperând să afle cine a venit cu ideea de a băga un căţel de două kilograme la întreţinere. Cineva îşi ia inima în dinţi şi îi spune că aşa este normal, că la toate blocurile au fost băgate la întreţinere animalele de companie, deci aşa se va proceda şi la noi. Tânărul face spume la gură de nervi, neînţelegând motivul pentru care trebuie să dea bani asociaţiei de proprietari.

Conflictul de la bloc rămâne deschis. Pensionarii încă se mai adună pe la colţuri, tânărul încă îi mai înjură când îi întâlneşte, iar administratorul se pierde în calcule complicate şi adaugă ban peste ban la datoria familiei ce are în casă o corcitură de şoricar. Vienela se întreabă în sinea ei şi pe blog de ce pensionarii nu bagă la întreţinere şi papagalul vecinei de la trei, hamsterul celor de la unu şi gândacii de la subsolul blocului…