Compunere cu tema Vine primăvara

Am pregătit o compunere cu tema Vine primăvara pentru a o ajuta pe nepoata mea la teme. Am rugat-o să se inspire din textul de mai jos pentru a scrie și ea o compunere despre primăvară. Dacă îți este de folos, nu uita să dai share.

Compunere cu tema Vine primăvara scrisă din punctul de vedere al unei insecte trezite la viață

E primăvară iar! Mă trezesc speriată de un zgomot asurzitor. Sunt amorţită de frigul pe care l-am îndurat până acum. Mă chinui să deschid un ochi. Vreau să înţeleg ce se întâmplă. Dintr-un ţurţure stingher picură des stropi de apă limpede. Nu văd prea bine din cauza miopiei, dar simt miresme noi cum împânzesc aerul proaspăt.

Știu că seva nucului urcă încet, dar sigur. La fel de bine ştiu că viaţa mea este o cursă contracronometru. Îmi spăl ochişorii cu o bobiţă de rouă şi îmi recit în gând versuri pe care mi le-au transmis strămoşii mei. Sunt versuri poate uitate astăzi, din Rapsodiile de primăvară ale lui Topârceanu.

Privesc uimită în jurul meu. Văd cum ghioceii şi-au descheiat hăinuţa albă,. Sunt încălziţi de soarele ce îi mângâie timid. Văd că s-au grăbit să îşi etaleze toaletele şi parfumatele zambile. Sunt pictate în culori vii, tulburător de frumoase. Gândăceii, pe care îi recunosc după modelul aparte schiţat pe materialul roşu al pelerinelor în care s-au învelit, se rotesc pe alee într-un dans bizar.

Doar câţiva oameni, mereu caraghioşi, mereu nemulţumiţi, se plâng de “soarele cu dinţi”. Se plâng de umezeala din grădină și de astenia de primăvară. Ce astenie, umani ciudaţi? Voi nu simţiţi cum primăvara pluteşte în aer? Nu vedeţi că pământul începe să se dezmorţească? Îşi întinde braţele şi se agaţă încrezător de roţile maşinilor ce trec în viteză. Se agață de tălpile voastre nepăsătoare și de lăbuţele cu perniţe pufoase ale motanilor.

Odată cu răsăritul soarelui, spiritele rele ale nopţii au pierit fără urmă, lăsând natura pură, în plin proces de regenerare. Am fost trezită prea devreme, înainte ca floarea de ciulin să îşi deschidă petalele într-o chemare dulce şi delicată. Mă las purtată pe braţe de jucăuşul zefir, iar el mă călăuzeşte până la minunea galbenă despre care oamenii spun că poartă un nume urât: păpădia.

Sunt ca un pionier ce explorează jungla neatinsă. Grădina, cu frenezia ei de miresme ce stârnesc dorinţe tainice, mă tulbură şi îmi taie răsuflarea. Am desfăcut, rând pe rând, nasturii cămăşii albe, iar acum îmi îngrop picioruşele goale în polenul catifelat al păpădiei. Lângă mine, mândru de culoarea galbenă a aripilor, se aşează un mascul chipeş.

Îi întorc spatele, imună la valsul său graţios şi zbor grăbită spre o altă păpădie. În jurul meu,  guralivele vrăbiuţe se prefac a se juca, aşteptând ca eu sau un alt fluturaş-lămâiţă să le cădem în cioc. Mă amuză concertul oferit de ele.

E un concert pe care îl numesc, probabil inspirate din tema unui elev de şcoală,  “Compunere cu tema Vine primăvara”. Cântă vesele, fără să înţeleagă sensul cuvintelor, o melodie a lui Spike :

“Ăsta nu e visul pe care l-am avut,

În care tu mă pupi şi mă iubi, iubi mult…

În visul ăsta plouă şi e trist

Şi tu nu eşti în el, aşa cum ai promis!”

Dacă ai timp, poate vrei să citești și:

Prietenia – compunere pentru elevii de școală

Pâinea – compunere pentru școală

Câte culori are curcubeul și care sunt ele

O zi din vacanța de vară

Omul de zăpadă, compunere

Compunere cu tema A venit iarna

Compunere cu tema Vine primăvara

10 propoziții despre iarnă pentru elevi de școală

Propoziţii despre primăvară pentru elevii de școală

Ce se întâmplă primăvara

Nu uita că mă găsești și pe:

Versuri din Rapsodii de primăvară, de George Topârceanu, utile pentru o compunere cu tema Vine primăvara

Sus, prin crângul adormit,

A trecut în taină mare,

De cu noapte, risipind

Șiruri de mărgăritare

Din panere de argint,

Stol bălai

De îngerași,

Cu alai

De toporași.

Primăvară, cui le dai?

Primăvară, cui le lași?

Compunere cu tema Vine primăvara