Traim in graba, mancam nepotrivit nevoilor pe care le avem, apoi ne intrebam uimiti de ce obrazul ne e palid, de ce ne lipseste energia, de ce suntem atat de molesiti. Ei bine, omul modern, obligat de societate, nu reuseste sa mai tina pasul cu toate schimbarile care au loc in sine si in jurul sau, nu mai acorda destula importanta odihnei, se hraneste nepotrivit si face prea putina miscare. Mai mult de atat, uita cat de important este rolul soarelui, asa ca sta ascuns in casa, cu telefonul sau tableta in mana, lenevind intr-un fotoliu. Omul modern nu isi mai trimite nici macar copiii afara, la joaca, sa ii atinga razele de soare, sa se incarce de energie si sa consume energie. Vad tot mai multi copii si adulti care par sa aiba nevoie de un complex de vitamine si minerale care sa ii puna pe picioare.

De ce? Pentru ca foarte multi oameni fac alegeri care, mai devreme sau mai tarziu, le vor dauna. Ma uit la baiatul meu. De cum se intoarce acasa, primul lucru pe care il face este sa isi aprinda calculatorul. Si nu se mai ridica de pe scaunul de la birou decat cand trebuie sa se bage la somn. O doamna din familia mea, nu spun cine, ca oricum se stie ea, tine cure drastice de slabire, desi (daca ma intrebati pe mine) nu are nevoie. Cure atat de drastice, incat intr-o zi i s-a facut rau la serviciu. Ei sunt primii carora le recomand, in fiecare primavara, sa iasa la soare, sa manance sanatos si sa suplimenteze toate astea cu un complex de vitamine si minerale.

Este stiut faptul ca organismul uman iese din iarna usor slabit de lipsa razelor solare, de prea putine legume si fructe mancate in stare proaspata (de preferat din curtea bunicii), de prea putina miscare etc. Daca, pe langa toate aceste inconveninte aduse de iarna, mai exageram si noi cu statul in casa, cu infometatul pentru o iluzorie frumusete, cu uitatul copiilor la desene animate sau la jocurile de pe tableta, avem un tablou sumbru, de speriat. Primavara ne gaseste slabiti, cu obrazul de o paloare bolnavicioasa aproape, fara pofta de viata si de schimbare.

Tin minte ca mama mea ne dadea in fiecare primavara un complex de vitamine si minerale care sa ne puna pe picioare, desi noi, copiii, faceam parte din generatia care isi petrecea vacanta de iarna afara, la zapada, pe derdelus, si nicidecum in casa, cu ochii in calculator. O invatase o doctorita si ii respecta intocmai sfaturile. Primavara insemna pentru noi multe verdeturi proaspete, multa miscare, fructe si legume de sezon, dar si vitamine si minerale care sa inlocuiasca ceea ce organismul pierduse in timpul iernii.

Undeva pe acest blog am povestit de perioada in care am lucrat in strainatate. Din cauza ca imi schimbasem complet stilul de viata, ca mancam fara pic de grasime si faceam prea putina miscare, m-am trezit primavara ca nu mai aveam pic de vlaga. Ce credeti ca m-a pus pe picioare? Un complex de vitamine si minerale pe care mi l-a recomandat doctorita din Italia la care eram inscrisa.