Skip to content

Iubesc Viaţa

Blog generalist cu amprentă personală

Menu
  • Prima pagină
  • Cărți
  • Autobiografice
  • Imaginar
  • Blogosfera
  • Menajerie
  • Informații
  • Educație
  • Blogroll
  • Vienela
Menu

Comori ascunse printre nimicuri

Posted on September 26, 2012August 22, 2023 by Vienela

În anumite perioade ale vieţii mele de albinuţă de femeie harnică, când cumpăram câte un lucru nou prin casă, aveam grijă să arunc alte două lucruri  care mi se păreau demodate sau inutile, care îmi aglomerau spaţiul. Încet, încet, am dus la gunoi aproape tot ce aveam prin casă din Epoca de aur. Mă şi amuzam văzând oameni care se nimereau să ducă gunoiul la ghenă în acelaşi timp cu mine, repezindu-se la lucrurile pe care le aruncam. Zâmbeau la fel de fericiţi ca şi arheologii care descoperă comori îngropate.

Aşa cum se întâmplă de obicei, la scurt timp după ce le aruncam, începeam să le simt lipsa, să îmi dau seama că aş mai fi avut nevoie de ele sau că ar fi putut deveni valoroase mai târziu. Dar era prea târziu. :((

A fost o vreme când cumpăram foarte multe cărţi. Cineva m-a sfătuit să merg la târgul de vechituri din Ploieşti, de unde am şi achiziţionat, la preţuri de nimic, o mulţime de cărţi bune. Atunci am văzut întinse pe tarabe lucruri asemănătoare cu cele pe care eu le aruncasem şi m-am întrebat dacă le şi cumpără cineva. Da, le cumpără. Sunt cei ce le recondiţionează, apoi le vând la preţuri foarte bune(pentru ei), dar şi colecţionari înrăiţi, care şi-au deschis adevărate muzee în case.

În afară de mobila veche despre care vă spuneam aici, nu mai am prin casă decât un peşte de sticlă, nişte mileuri de macrame, o butelcuţă adusă de la Castelul Bran, două ceasuri de masă, un suport de fier forjat pe care poate fi pus un ghiveci cu flori şi două casete de lemn pirogravat, în care îmi ţin cerceii. Nimicuri. Poate mai este ceva rătăcit prin vreun dulap, dar la ora asta nu îmi amintesc.

 

Zilele trecute m-am distrat citind pe talentirosit.ro că Florin Ruşanu şi Cristi Juverdeanu s-au plimbat prin târguri de vechituri. Asta până când am văzut ce comori au găsit, îngropate în mormanele de nimicuri. Aproape că îi invidiez. :))

Voi ce lucruri rămase din alte timpuri ascundeţi prin casă?

În agitația cotidiană și în tumultul informațiilor de zi cu zi, adesea trecem cu vederea lucrurile mărunte, aparent insignifiante, care ne înconjoară. În căutarea spectaculosului și a extraordinarului, uităm să privim în profunzimea aparentei banalități. Însă, așa cum spun înțelepții, comorile cele mai de preț nu se găsesc întotdeauna la suprafață, ci sunt ascunse printre nimicuri.

Fiecare zi este o oportunitate de a descoperi aceste comori ascunse, care pot fi mai valoroase decât cele mai prețioase pietre prețioase. Zâmbetul sincer al unei persoane dragi, razele calde ale soarelui care străpung norii după o ploaie torențială sau mirosul proaspăt al pâinii scoase din cuptor sunt doar câteva dintre aceste mici bucurii ce aduc lumină în viața noastră.

Privind în jur, vom găsi comori ascunse și în natură. Firul de iarbă ce se luptă să crească prin crăpăturile asfaltului, petalele delicate ale unei flori sălbatice și cântecul păsărilor în zorii dimineții ne aduc aminte că frumusețea și vitalitatea se găsesc în cele mai neașteptate locuri.

În relațiile cu cei din jur, învățăm că uneori gesturile simple pot avea o valoare de netăgăduit. Un gest de bunăvoință, un cuvânt de încurajare sau doar timpul petrecut alături de cineva pot crea legături profunde ce dăinuie în timp. Așa cum se spune, a fi bogat în prieteni este o comoară neprețuită.

Și în interiorul nostru, în adâncurile gândurilor și sentimentelor noastre, se ascund comori ce așteaptă să fie descoperite. Curajul de a depăși temerile, încrederea de a crede în propria valoare și abilitatea de a ierta și a elibera trecutul ne permit să ne conectăm cu esența noastră autentică.

În final, comorile ascunse printre nimicuri ne reamintesc că frumusețea vieții se află în detaliile simple și autentice. Aceste momente și experiențe ne îmbogățesc sufletul și ne amintesc că a trăi cu conștiență și apreciere pentru tot ce ne înconjoară poate aduce adevărata fericire.

Related

25 thoughts on “Comori ascunse printre nimicuri”

  1. mixy says:
    September 26, 2012 at 6:16 am

    ă-hăăăă ! chiar vrei să ştii ?
    mama stă cu mine şi închipuieşte-ţi că nu renunţă uşor la vechituri !

    Reply
  2. Adriana says:
    September 26, 2012 at 6:51 am

    Pffff… umplu km intregi de hartie daca stau sa iti enumar….
    O groaza de lucruri indesate unele prin cutii, altele la vedere, altele prin sertare… dar nu ma lasa sufletul sa renunt la ele :)

    Reply
  3. Alexandra Cristea says:
    September 26, 2012 at 6:51 am

    Mama avea o mulţime de bibelouri şi mileuri pe care le păstra de dragul amintirilor, dar anul trecut când a apucat-o renovarea întregii case, a cam aruncat tot. Probabil mileurile le-a păstrat prin vreun sertar, în rest, nu am mai observat nimic mai vechi prin casă.

    Reply
  4. Probiu says:
    September 26, 2012 at 10:09 am

    Mi-am luat un apartament acum doi ani si l-am luat de la zero, deci n-am vechituri cu vechime mai mare de doi ani

    Reply
  5. Vladen says:
    September 26, 2012 at 7:39 am

    Nici nu vreau sa ma gandesc. Rusisme/frantuzisme/germanisme multe. Dar nu la mine in casa! Stau frumos acolo unde le e locul si unde eu nu pun piciorul. Nu-mi plac vechiturile, n-am genul asta de nostalgii si nici n-am nevoie sa-mi construiesc vreun trecut fiindca nu-mi lipseste al meu. Eu nu inteleg care ar fi intereseul adoptarii vechiturilor altora? OK ale stramasilor inteleg, te alegi cu ele, au ceva din defunctul, pentru o generatie doua poarta amintiri. Mai apoi au valoare de colectie. Sunt valoroase si au potential de vanzare. Dar de ce ai vrea sa adopti vechiturile altora? De ce nu vechiturile tale daca tot vrei sa ai obiecte vechi? Mi se pare un fel de recreat trecutul din amintirile altora (tu-ul e generic, evident). Desigur inteleg sa cumperi o piesa de mobilier a altuia ca sa o inlocuiesti pe cea ditrusa din ansamblul tau. Ca nu ar merge alta de alt stil. Dar casele acelea care au inghesuite fara stil vechituri din ultima 100 de ani mi se par orori.
    Strang totusi si eu ceva. Carti vechi. Am foarte multe ramase de prin bibliotecile stramosilor sau vanate de mine. Dar nici pe alea nu le tin in locul unde locuiesc (decat punctual, cele pe care fie le citesc, fie le restaurez, fie le favorizez). Eu-s de parerea: mortii cu mortii, vii cu…viile. :D Casa nu-i muzeu. Casa mea ma reflecta pe mine. Nu pe bunicul (nici al meu si, MAI ALES, nici al altuita)

    Reply
  6. Minnie says:
    September 26, 2012 at 7:40 am

    Eu am niste bibelouri primite din Romania de la niste prietene. In rest nu am mai nimic! Nu intra prea multe într-un geamantan, nu?
    O zi frumoasa Vienela!

    Reply
  7. Yamasha says:
    September 26, 2012 at 7:42 am

    Nu prea pastrez nimic. De niciun fel. Nici macar cursurile de la facultate. Daca am luat examenul, imediat dupa am trecut la aruncarea cursului…
    Prietena mea citeste mult, isi ia o carte saptamanal, mereu o trimit acasa la maica-sa cu cartea ca sa ma “scape” de ele.

    Reply
  8. coco says:
    September 26, 2012 at 7:54 am

    peste de sticla…imi amintesc de ei…cica se cauta acum , asa ca pastreaza-l :)

    Reply
  9. Dana says:
    September 26, 2012 at 8:12 am

    A tot trebuit sa ma mut intr-o vreme. Si, pentru economia bagajului, sa ma tot despart de lucruri. Acum, de cand sunt la casa mea incerc sa o mentin cat mai spartan cu putinta… :D Nu de alta, dar in apartamentele minuscule de bloc nu prea e loc pentru antichitati, din pacate.

    Reply
  10. Radu says:
    September 26, 2012 at 8:16 am

    Din pacate tocmai am aruncat o groaza de culegeri de matematica si de romana pe care nu le-a vrut nimeni! :(

    Reply
  11. Iulia Kelt says:
    September 26, 2012 at 8:34 am

    m-ai atins la coada sensibiloasă! :) iubesc târgurile de vechituri! am tot felul de chestii colectate în timp de pe la astfel de târguri.

    Reply
  12. george says:
    September 26, 2012 at 9:02 am

    Unde stau cu chirie in Bucuresti nu mai am nimic din acele vremuri, iar daca as putea as curata si casa alor mei :) Nu mai au asa de multe, dar cu siguranta cateva lucruri se mai gasesc. Peste de sticla a avut toata lumea . Mama mai are goblenuri facute de ea pe pereti..

    Reply
  13. Florin Ruşanu says:
    September 26, 2012 at 9:27 am

    Băi eu chiar am găsit o comoară, nu găseşti chiar în fiecare zi lucruri de 80 de ani perfect funcţionale şi care, după şmotru’ aferent să-şi recapete chier strălucirea din tinereţe. Să mai zic şi că se asortează de minune cu baru’ cu care v-am făcut în ciudă aseară? :D

    Reply
  14. cotos says:
    September 26, 2012 at 9:48 am

    Nu cred ca am vechituri..Eu de obicei arunc tot peste care trece timpul..E o boala si asta..Cred :))

    Reply
  15. adelinailiescu says:
    September 26, 2012 at 12:06 pm

    Mie imi plac lucrurile vechi. Am ceva mobila de peste 100 de ani, niste ziare de la inceputul secolului trecu, monede, fotografii si alte nimicuri.DAr nu prea le tin la vedere, sa nu zica lumea ca mi-am deschis talcioc :))

    Reply
  16. Mirela says:
    September 26, 2012 at 12:26 pm

    Mărturisesc că aproape nimic…Niște desene frumoase din clasele primare, câteva cărți mici de povești și mărțișoare împletite de mână…Un ceainic de argint masiv de la bunica și o cupă, tot de la draga mea bunică. A, și o casetă franțuzească în care le păstrez, atât. Am dat sau am donat tot, colecții întregi de almanahuri, cărți, caiete cu desene, discuri de vinil câteva sute, picup, casete muzicale, ceasuri, sticluțe de parfum, bijuterii imitate, dantele, toate bibelourile (de alea am vrut eu să scap) dar și alte lucruri la care țineam, însă nu mai avem loc pentru ele. Abia îmi încap lucrurile necesare. Dar ce farmec au aceste lucruri vechi! :)

    Reply
  17. pandhoraa says:
    September 26, 2012 at 12:50 pm

    si eu am dat multe,foarte multe carti…dar mai am multe :)
    de haine nu mai vorbesc si tot felul de elctrocasnice pe care nu le foloseam…
    imi plac lucrurile care au un trecut dar asta nu inseamna neaparat vechituri…
    acum mai mult de 10 ani am cumparat de la un magazin de antichitati o urna micuta veche de 80 de ani al carei corp este facut din onix alb…este simpla si frumoasa…mai am si o vaza din metal aurit in interior cu aceeasi vechime si inca ceva obiecte vechi…imi sunt foarte dragi…a…uitasem de cele 3 tablouri micute pictate pe matase…
    cred ca le voi fotografia pentru o viitoare MFC…mi-ai dat o idee buna,mersic :)

    Reply
  18. Szasz Sebes Paul says:
    September 26, 2012 at 3:32 pm

    E frumos sa mai pastrezi vechituri.

    Reply
  19. doru says:
    September 26, 2012 at 4:32 pm

    din punctul meu de vedere, mai ok sa arunci decat sa pastrezi fel si fel de chestii
    :d

    Reply
  20. silavaracald says:
    September 26, 2012 at 6:20 pm

    O vază masivă de sticlă colorată, cu care era să dau cuiva în cap. O păstrez ca să-mi amintesc că de cele mai multe ori e bine să-ți păstrezi cumpătul, nu să reacționezi la nervi. :)

    Reply
  21. elly weiss says:
    September 26, 2012 at 9:07 pm

    Eu am tot felul de chestii vechi. Daca ar fi sa ajung intr-o zi sa vand casa (prin absurd) nu stiu ce as face cu ele. Ma doare sufletul sa le arunc.
    De fapt crd ca ai vazut ca am tot felul de vechituri…

    Reply
  22. Nice says:
    September 26, 2012 at 9:41 pm

    Foarte multe vechituri de care ai mei nu vor sa scape defel. Chiar si un ceas cu cuc antic si de demult inlocuit de curand cu o pendula…

    Reply
  23. aA says:
    September 27, 2012 at 7:05 am

    n-am vechituri, am golit casa cand ne-am mutat singuri in fosta locuinta a bunicii. si cum spatiul nu e grozav de mare, am simplificat la maxim peisajul :)

    Reply
  24. Marmotica says:
    September 27, 2012 at 5:25 pm

    Nu stiu daca se pune, dar am un costum traditional din Ardeal vechi de peste 80 de ani.. Aici unde stau acum nu am , dar daca ma duc la mama acasa sunt sigura ca gasesc tot felul de chestii. Sa nu mai spun de podul bunicilor mei, cred ca as gasi foarte multe obiecte frumoase.

    Reply
  25. Pingback: Aruncă tot | Iubesc Viaţa

Părerea ta e importantă pentru mineCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Povești pentru copii
Povești de noapte bună copii
Cărți educative pentru copii în română
Cărți pentru copii Învață culorile
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy
carti in limba romana
carti de povesti pentru copii
carti de povesti pentru copii supereroi
povesti emotionante
ulei esential beneficii
beton amprentat
lensa.ro
banner
ce se cumpara pentru

Te-ar putea interesa:

  • 5 rucsacuri moderne de la We Velvet care te vor cuceri
  • Cum să slăbești rapid și sănătos fără efort
  • Top cărți beletristică pe care să le citești în 2021
  • 2020 în 20 de întrebări și răspunsuri
  • Rochia albă elegantă de pe plajă – poveste
  • 5 sfaturi utile pentru posesorii de câini. Tu câte respecți?
  • Povestea unui câine ciobănesc corb
  • Cum arată camerele fetițelor din România
  • 8 sfaturi economice pentru siguranța financiară
  • 13 adevăruri despre ceea ce contează în viaţă

Vienela – Iubesc Viața

vienela iubesc viata poza

Despre Vienela

  • Contact
  • Despre Vienela
  • Politică de confidențialitate
  • Politică fișiere cookies

Citesc:

  • Sărutul ploii
  • Jurnalul unui Sultan
  • Self-Care Journals
  • Urari si mesaje frumoase
  • Povesti de viata
  • Jurnale pentru femei
  • Jurnal de catel
  • Cafeaua de dimineata
  • Children’s Books New Releases
  • Caietul Cristinei
  • Grădina cu povești
  • Beton amprentat Bucuresti
  • Beton amprentat pret 2023
  • Idei de cadouri
  • Uleiuri esentiale
  • Jurnalul unui Sultan
  • Eva catre Adam
  • Salcamul dintr-un caz real
  • Meditatii in desert
  • O noapte incendiara
  • Omul se trage din maimuta?
  • Atacul de panica
  • Legenda legendelor
  • Nu am dansat decat o vara
  • Cele mai bune si mai citite bloguri
  • Epistola catre o epava
  • Cel mai frumos martisor
  • Bloggeri si scriitori
  • Cimitirul sperantelor inchise in sticle
  • Cum iti traiesti viata?

S-ar putea să îți placă și ce am scris în anii trecuți

Top Posts & Pages

  • Alcătuiți propoziții cu neam și ne-am. 19 propoziții utile
  • Povestiri creștine cu morală. Povestiri cu tâlc pilde creștine
  • Prietenia compunere pentru elevii de școală
  • Propoziții cu i-a și ia pentru școală
  • Listă alfabetică cu nume de câini masculi și femele
  • Propoziții cu iau și i-au pentru elevi de școală
  • Povești și pilde creștine. Povești cu tâlc
  • 10 propoziții despre iarnă pentru elevi de școală
  • Poezia despre vacă, armăsar și bou
  • La pomul laudat nu te duci cu sacul - explicatie

©2023 Iubesc Viaţa | Design: Newspaperly WordPress Theme