A fost odată ca niciodată, a fost pe vremea când copiii încă mai primeau cărţi de la părinţi, învăţători şi chiar de la Moş Crăciun, care pe atunci se numea Moş Gerilă, a fost o fetiţă care primise o carte plină de poze şi de informaţii utile despre  păsările din toată lumea, despre viaţa şi obiceiurile lor. O carte fascinantă, de care fetiţa s-a îndrăgostit şi pe care o lua cu ea oriunde ar fi mers. Îi plăcea să arate şi altora imagini cu păsările bizare întâlnite în paginile cărţii, la fel de mult cum îi plăcea să stea pe scaunul din autobuz sau pe cel din banca de la şcoală şi să studieze viaţa pelicanilor, a flamingilor sau a papagalilor.

Însă cel mai mult o atrăgea micuţa pasăre colibri. Fetiţa se putea uita ore întregi la acele imagini, fără să se plictisească. Întâmplator sau nu, colibri îşi căuta hrana în cele mai frumoase flori văzute de copilă vreodată. Aripile ei băteau atât de repede, încât aparatul de fotografiat aproape că nu le putea surprinde. Puii de colibri erau atât de mici şi de fragili… Penajul acestor păsări era verde, de un verde incredibil, metalizat, ce lucea în soare.

 

colibri

 

Apoi a venit ziua în care fetiţa a făcut o greşeală imensă, din prea multă dărnicie. I-a împrumutat colegului de bancă acea carte. El a răsfoit-o împreună cu familia şi i-a adus-o înapoi după o săptămână. Tovarăşa învăţătoare a văzut volumul gros cât DEX-ul şi, vizibil interesată, a rugat-o pe fetiţă să i-o împrumute pentru câteva zile. Nu avea cum să o refuze pe tovarăşa şi nici nu dorea. I-a întins cartea zâmbind. A fost ultima dată când a văzut-o. Doamna s-a transferat la altă şcoală şi a uitat să mai aducă înapoi cartea.

Fetiţei nu i-a rămas decât să îndure reproşurile părinţilor, să îşi regrete dărnicia şi să viseze la ziua în care va putea vedea o pasăre colibri zburând printre flori. Anii au trecut, fetiţa a crescut, s-a maturizat şi a înţeles că este posibil ca niciodată să nu aibă ocazia de a vedea micuţa pasăre în realitate. Nu îi rămâne decât să se uite pe National Geographic şi să se joace prin bucătărie, încercând să îşi facă propria pasăre colibri, inspirându-se din poza găsită pe Pinterest.

 

colibri din mere