“Cum ar suna un cod al bunelor maniere pe bicicletă?”
1. Nu gândi/vorbi urât despre şoferi, chiar dacă ţi se pare că nu circulă regulamentar. Îşi vor da seama după grimasă şi vor tulbura liniştea publică înjurând şi claxonând.
2. Nu te uita insistent după fustiţe scurte/bărbaţi bronzaţi. Rişti să distrugi roţile bicicletei în vreun crater din asfaltul românesc.
3. Foloseşte benzile special create pentru biciclişti, chiar dacă sunt întrerupte de chioşcuri de ziare sau maşini parcate. Te dai jos de pe bicicletă şi ocoleşti maşina, eventual cerându-ţi scuze pietonilor care se văd nevoiţi să îţi facă loc.
4. Dacă un pieton îţi taie pe neaşteptate calea, nu spune nimic şi nu îi păstra resentimente, chiar dacă te-ai dezechilibrat încercând să îl fereşti. Aminteşte-ţi că şi tu ai mai avut bicicleta stricată şi erai invidios pe alţii.
5. Păstrează bicicleta curată, ea este oglinda ta.
6. Încearcă să îţi asortezi pantofii sport la vesta reflectorizantă şi pantalonii la luminile de semnalizare ale bicicletei.
7. Dacă eşti bărbat, intră primul în intersecţie, să atragi privirile şi eventualele înjurături asupra ta.
8. Dacă eşti femeie, rămâi la semafor până când apare un bărbat care să intre primul în intersecţie.
9. Dacă eşti copil… mama ta ştie pe unde umbli?
10. Nu uita că mersul pe bicicletă este un joc colectiv, la care participă pietoni, şoferi, dar şi alţi biciclişti. Respectă regulile jocului.
Şi regula de AUR: Nu sorbi zgomotos din bidonul de Coca-Cola în timp ce eşti pe bicicletă, făcând poftă trecătorilor ameţiţi de căldură, decât dacă vrei să crească vânzările firmei, iar anul viitor să ofere mai multe biciclete roşii la concursul pentru bloggeri.
Codul Bunelor Maniere pe Bicicletă: Navigând În Siguranță și Cu Respect
În lumea agitată a zilelor noastre, bicicleta a devenit mai mult decât un mijloc simplu de transport. Ea reprezintă o alternativă sustenabilă și sănătoasă de a călători, dar și o modalitate de a te bucura de libertatea și frumusețea mediului înconjurător. Pentru a face din experiența pe bicicletă una plăcută pentru toți participanții la trafic, respectarea unui “Cod al Bunelor Maniere pe Bicicletă” este esențială.
- Respectă regulile rutiere: Ca și conducător de bicicletă, ești obligat să respecți aceleași reguli ca și ceilalți participanți la trafic. Oprește-te la semafor când este roșu și semnalizează direcțiile pe care intenționezi să le iei.
- Fii vizibil: Alege să porți haine sau echipament reflectorizant, mai ales în condiții de vizibilitate redusă. Instalează lumini pe bicicletă, atât în față, cât și în spate, pentru a asigura că ești remarcat în timpul nopții.
- Respectă pietonii: Când circuli pe trotuar sau pe piste destinate pietonilor, fii cu atenție și dă prioritate pietonilor. Coboară de pe bicicletă în zone aglomerate sau atunci când treci pe lângă pietoni.
- Anunță-ți prezența: Utilizează clopoțelul sau semnale sonore pentru a anunța pietonilor sau altor bicicliști prezența ta, mai ales în situații în care te apropii din spate sau din unghiuri nevizibile.
- Depășiri în siguranță: Atunci când depășești alte biciclete sau vehicule, asigură-te că ai spațiu suficient pentru a face acest lucru în siguranță. Semnalizează-ți intenția și păstrează o distanță adecvată pentru a evita accidentele.
- Nu folosi telefonul: Atingerea telefonului mobil în timp ce conduci poate reprezenta un pericol atât pentru tine, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Concentrează-te pe drum și păstrează telefonul într-un suport special pentru bicicletă, dacă este nevoie.
- Nu arunca gunoaie: Respectă mediul înconjurător și păstrează-ți deșeurile până când găsești un coș de gunoi adecvat. Nu arunca ambalaje sau hârtii pe jos în timp ce te afli pe bicicletă.
- Păstrează liniștea: Dacă folosești clopoțelul pentru a anunța prezența ta, fă-o într-un mod rezonabil și nu exagera. Evită să folosești semnale sonore în mod agresiv sau deranjant.
- Oferă ajutor: Dacă observi un alt biciclist care are probleme sau pietoni care au nevoie de ajutor, fii dispus să oferi o mână de ajutor sau să anunți autoritățile competente.
- Fii politicos: O atitudine amabilă și politicoasă poate face o mare diferență în interacțiunile tale cu ceilalți participanți la trafic. Zi “mulțumesc” atunci când primești prioritate și fii pregătit să cedezi prioritatea când este necesar.
În concluzie, respectarea Codului Bunelor Maniere pe Bicicletă nu doar că contribuie la siguranța ta și a celorlalți, ci și la crearea unei atmosfere plăcute și armonioase în cadrul traficului urban. Fii un exemplu pozitiv pentru ceilalți și bucură-te de fiecare călătorie pe două roți!
Cu bicicleta ocolesti intersectia pe trecerea de pietoni :D
Cu bicicleta mai bine te plimbi prin parculet, alaturi de copiii cu triciclete. :))
Eu am scris unu si m-am oprit. La cat noroc am eu…
Vad ca intre timp l-ai scris si pe al doilea. Noroc!!!
Noroc sa ai;:D
Multumesc. La fel si tie. ;)
De ce trebuie sa stie intotdeauna mama pe unde umbla copilul? De ce nu tatal? :))
Pentru ca in general tatal este mai sever. Mama trece cu vederea micile greseli pe care le fac copiii.
hahaha:))) tare asta 9
Mai in gluma, mai in serios, eu chiar cred ca nu au ce cauta cu biccletele pe sosele copiii.
Nu ma pricep la reguli din astea :)
Ce m-ar bucura insa mult ar fi ca una din bicicletele astea rosii ca focul sa fie cat mai repede a ta.
Iti tin pumnii! Bafta!
Poate tu esti mai norocoasa, asa ca iti multumesc pentru pumnii oferiti. :))
1. Ehei, ce bine ar fi sa fie aceste reguli larg acceptate si implementate si in Norvegia, unde multa lume, chiar de orice varsta, dar mai ales cei PESTE 40 de ani, este pasionata de a merge cu bicicleta, insa unde nu exista culoare speciale pt biciclisti si aproape in fiecare zi stau cu frica in san sa nu dea cineva peste mine si m-am invatat sa merg frumos pe trotuar cu ochii in 4 si mai mult pe langa ziduri, ca nu cumva sa se intample asa ceva.
2. Desi eu personal NU sunt pasionat de biciclete, acest articol ff simpatic si bine scris pe mine personal m-a facut sa visez oarecum divagativ tangential cu ochii deschisi si in mod placut pt mine la un altfel de set de posibile reguli, unul numit “Cod al bunelor maniere calare”.
Nu ar fi fost rau un asemenea titlu, dar nici nu facea impresie buna, scris fiind de o femeie. :))
Sunt prea putine locurile unde exista culoare speciale pentru biciclete, dar asta nu este un motiv sa te temi. In general oamenii sunt atenti la propria lor siguranta, ceea ce automat ii face sa te ocoleasca.
coca cola… nu este sanatoasa… nici pe bicicleta… mult mai de folos apa…
voi mai citi o data regulile… sa fiu sigur ca lea-m retinut pe toate… sunt minunate… apoi… fac rost de bicicleta…
Nu stiu ce anume mai este sanatos pe pamantul asta poluat. Doar nu sunt nebuna sa renunt la ceea ce imi place doar pentru ca unele zvonuri spun ca nu este sanatoasa.
Dupa ce gasesti bicicleta si pleci la plimbare, nu uita sa si respecti regulile. ;)
Uite faza cu asortatul pantofilor si pantalonilor probabil nu mi-ar fi trecut prin cap niciodata.
Iti dai seama ca nici un sofer nu va putea spune ca nu te-a vazut, daca porti un pantalon rosu sau portocaliu si un adidas ca aici? https://vienela.ro/cu-sange-rece/
Complicata rau viata de biciclist, ai o gramada de interdictii. Unele mai amuzante ca altele. :P
Important in viata este sa vezi partea plina a paharului. ;)
Pe temperaturile astea, Cola din bidon suna mai degraba a supa.
Poate tocmai a fost cumparata de la chioscul plantat pe mijlocul benzii pentru biciclisti. :-P
Cu bicicleta roşie te bagi la Kilometrul Verde ;)
…imbracata eventual in galben, sa arat a semafor. :))
ha,ha,ha…demne de urmat ! :)))
succes!!!
Multumesc! Mi-a fost dor de tine.