Nu, nu eram vulpea care nu ajunge la struguri, ci chiar credeam, în sinea mea, că un curs de fotografie (despre care am auzit că ar costa o grămadă de bani), te poate ajuta să faci fotografii mai bune, semănând cu cele ale profesioniștilor, cele pe care le admirăm pe internet și pe care ne-am dori să le putem face și noi. Îmi spuneam, și spuneam și altora, că un aparat foto bun, nu neapărat pentru profesioniști, un ochi care să surprindă ceea ce alții nu observă și un deget iute, care să apese pe buton, sunt mai mult decât suficiente pentru a face poze frumoase. Fără pic de tact, așa cum fac eu deseori, i-am spus cuiva că își cheltuie banii degeaba, de parcă era treaba mea să îi țin socoteala, de parcă eu deja făcusem acel curs foto și știam dacă este util sau nu.

Ei bine, s-a dovedit că cei care au riscat au și câștigat. Cu aparate foto de duzină (vorba lor, nu a mea, deși nu cred că acele aparate sunt chiar de duzină) sau cu altele performante, toți cei pe care îi știam și-au schimbat total felul în care fotografiau, după ce au investit niște bani într-un curs și au fost atenți la tot ceea ce s-a predat. Bine, nu cred că uneia ca mine, care are un aparat nu foarte performant, i-ar folosi la ceva, pentru că am văzut câte se învață acolo și câte lucruri știe să facă o jucărie bună, de genul celor pe care le cumpără profesioniștii.

Ceea ce m-a uimit a fost faptul că cei mai mulți au trecut de la fotografierea copiilor, a florilor sau a prăjiturilor făcute în casă, la ceva ce nici nu știu numi. Lumini și umbre, clar-obscur, aure ce înconjoară diverse obiecte, fotografii care te lasă cu gura căscată de admirație și te fac să îți pui diverse întrebări. Da, am ajuns să cred că acele fotografii nu sunt făcute cu săpuniera (după cum li se spune aparatelor simple) și în nici un caz nu sunt făcute doar apăsând pe un buton. De ce și-ar cumpăra cineva un aparat foto scump, cu zeci de funcții, dacă nu le folosește? Și cum s-ar mai putea întoarce cineva la vechile aparate, după ce vede cât de reușite sunt fotografiile făcute cu aparate pentru profesioniști? Eu în nici un caz nu aș face așa ceva, ci aș investi niște bani pentru a mă alinia noilor tendințe.