Ocupată cu mici pregătiri legate de cei 20 de ani pe care îi sărbătorim astăzi (La mulţi ani, Ionuţ!), sfâşiată de îndoieli legate de diverse gaze de sist şi nume de fete cunoscute cândva, cu un pumn de nisip în ochi, aruncat probabil pe când dormeam de către o vrăjitoare urâtă şi rea, astăzi m-am trezit înaintea soarelui şi m-am decis să fac leapşa cititorului de cărţi.

1. Prima mea amintire cu mine citind.

Nu ştiu câţi ani aveam, dar mă văd rezemată de o pernă în pat, alături de mama, fiecare cu câte o carte în mână. Ştiu sigur că mama citea o carte subţirică, pe când a mea era uriaşă.

2. Prima carte pe care am citit-o şi recitit-o.

Probabil Călăreţul fără cap, carte pe care o ştiam din scoarţă în scoarţă la un moment dat.

3. O carte pe care fiecare copil ar trebui să o citească.

Nu o copiez pe Cristina, ci chiar cred, ca şi ea, că Micul prinţ, carte scrisă de Antoine de Saint Exupery, nu trebuie să lipsească din nici o bibliotecă.

4. Locul meu preferat de citit.

Patul sau orice alt loc în care să pot sta confortabil, la căldură. Oare veţi râde dacă vă spun că ador să citesc în timp ce mănânc, în zilele în care sunt singură acasă?

5. Accesorii obligatorii în timpul lecturii.

Când cartea este foarte bună, nu îmi trebuie nimic. Nu aud, nu văd, nu vreau nimic. Dacă nu mă ţine conectată permanent, îmi place să am lângă mine ţigările, mere, biscuiţi, ciocolată. Neapărat un semn de carte.

6. Numărul cărţilor de pe lista mea de lecturi viitoare.

Dacă mi se permite, aş spune fără număr. Am o listă interminabilă cu cărţi recomandate de bloggeri, mai am în casă câteva cărţi necitite şi îmi doresc mult să pun mâna pe Helliconia, de Brian Aldiss şi pe câteva cărţi scrise de Ray Bradbury (tu eşti de vină, Vladen :) ).

7. Ultima carte pe care am primit-o sau am cumpărat-o.

Am cumpărat Misterul regelui, de Stephen King şi am primit de la Adriana Colecţia de romane (Instinct ucigaş, Prinţesa dulciurilor, Heaven’s keep, Din iubire pentru Julie) de la Reader’s Digest şi Jurnalul unui an prost, de J. M. Coetzee.

8. O carte care mi-a schimbat viaţa într-un fel.

Noaptea de sânziene, de Mircea Eliade. M-a făcut să îmi întorc privirea spre interior şi apoi, fără să îmi dau seama, spre SF-uri.

9. O carte care-mi place, dar care pare să nu placă mai nimănui.

Întrebare încuietoare. Habar nu am, nu îmi vine nici măcar una în minte.

10. O carte care nu-mi place, dar pe care toată lumea pare s-o iubească.

Nu vreau să generalizez, însă i-am auzit pe mulţi spunând că Cele cincizeci de umbre ale lui Grey ar fi o minune de carte. Nu am citit-o şi nici nu am de gând, poate pentru că am găsit întâmplător pe net o recenzie spumoasă şi am intuit că este doar faima de ea.

11. O carte care mă intimidează.

?

12. Trei dintre scriitorii mei preferaţi.

Frank Herbert (nu vă miră, nu?), Orson Scott Card, Hemingway.