Pentru că abia am terminat de citit cele două volume ale cărții Shantaram și mintea încă îmi este conectată la ele, pentru jocul inițiat de Zina aleg astăzi un citat despre soartă.
“Un luptător mujahedin mi-a spus odată că soarta ne dă tuturor trei învățători, trei prieteni, trei dușmani și trei mari iubiri. Dar acești doisprezece sunt întotdeauna ascunși, astfel încât nu poți ști sigur care cine e până nu-i iubești, nu-i părăsești sau nu-i înfrunți.” – Shantaram, carte scrisă de Gregory David Roberts
La acest joc poate participa oricine dorește, mai ales că în acest fel “ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.“, după cum spune Zina.
Alte citate din cărți puteți găsi în tabelul de pe blogul Zinei, pe blogul meu (cu un clic pe “citate din cărți”) sau aici.
Pastrarea citatelor din cartile care ne plac sau care ne atrag atentia poate fi o practica valoroasa din mai multe motive. Aceste fragmente de texte nu sunt doar simple cuvinte sau propozitii; ele pot deveni repere semnificative in viata noastra, avand un impact puternic asupra gandirii noastre si a perceptiilor noastre asupra lumii. Iata cateva motive pentru care este benefic sa pastram citatele care ne inspira:
- Sursa de Inspiratie si Motivatie: Citatele din carti pot servi ca surse constante de inspiratie si motivatie. Ele contin adesea idei puternice sau ganduri profunde care pot ajuta la depasirea obstacolelor sau la gasirea curajului necesar pentru a aborda situatii dificile.
- Amintirea Experientelor de Lectura: Citatele pot functiona ca o amintire a experientelor de lectura si a emotiilor pe care le-am simtit atunci cand am parcurs acele pagini. Ele pot readuce in memorie personaje, evenimente sau mesaje care au avut un impact deosebit asupra noastra.
- Concentrarea pe Esenta: Citatele pot sintetiza esenta unei idei complexe sau a unei povesti intr-un mod concentrat. Pastrand aceste citate, avem sansa de a pastra in minte esentialul, chiar daca detalii mai putin importante s-au estompat.
- Împărtășirea cu Alții: Citatele pot fi impartasite cu prietenii, familia sau colegii, devenind o modalitate de a comunica idei si valori importante. Ele pot starni discutii interesante sau pot inspira si pe cei din jur.
- Însemnările Personale: Citatele pot deveni parte a notelor noastre personale. Atunci cand revenim asupra lor, putem realiza cum am evoluat ca persoane si cum acele citate au capatat noi sensuri in contextul schimbarilor din viata noastra.
- Construirea Identitatii Personale: Citatele pot contribui la construirea identitatii noastre personale. Ele reflecta valorile si gandurile care ne resonau la un anumit moment, ajutandu-ne sa ne definim mai clar viziunea asupra lumii si a noastra insine.
- Aprecierea Limbajului Frumos: Citatele reprezinta uneori exemple splendide de exprimare artistica si frumusetea limbajului. Pastrand aceste fragmente, ne putem bucura de frumusetea cuvintelor si puterea lor chiar si dupa ce am terminat de citit cartea.
In concluzie, pastrarea citatelor din cartile care ne-au marcat este o modalitate de a conserva si de a perpetua intelepciunea, inspiratia si emotiile pe care le-am experimentat in timpul lecturii. Aceste fragmente de texte pot continua sa ne influenteze si sa ne insoteasca in calatoria noastra prin viata.
wow!!
o intelepciune concentrata exact ca un ceai tare intr-o cescuta mica…
da, marea arta consta in a-i descoperi…corect
oare cati dintre noi reusim?!
Cred ca prea putini dintre noi reusesc sa isi dea seama la timp “care cine e”. Din pacate…
Excelent citat! Îți trebuie o viață ca să descoperi cei trei prieteni, trei dușmani, trei învățători, trei iubiri…
Uneori iti dai seama prea tarziu cine se ascundea in spatele mastii, si atunci doare…
Acel luptator mujahedin a avut mare dreptate, nici-o data nu stii daca ai descoperit un prieten … asa ca trebuie sa numeri pana la trei, cat despre iubiti … :))
Hi, hi, sa numaram din trei in trei. ;)
O regulă/lege a celor patru triade – sau cam aşa ceva. Îmi place.
Mai mult ca sigur asa. :)
Pana acum, ajuns de doi ani la pensie, mai am de descoperit trei persoane: dusmanii.
:) Daca au stat ascunsi pana acum, probabil nu exista. Au murit de mult de oftica… :D
Superb! Cum faci sa ii separi si sa ii cunosti?
Autorul nu ne spune care e secretul. :)))
interesant citat ! felicitări pentru cartea aleasă !
mă bucur că am reuşit ca să îţi citesc postarea 1
Multumesc frumos! Ma bucur sa te am aproape, prietena japoneza!